Accijns veel te hoog

7 april 2014
Accijns veel te hoog

Philip de Ridder is gestopt als algemeen directeur bij Heineken Nederland, maar verlaat het bedrijf niet zonder flink uit te halen naar het Nederlandse overheidsbeleid ten aanzien van accijnzen. In een interview
met De Telegraaf haalt hij verwoestend hard uit naar het kabinet.

*Grensstreek*
De Ridder ziet horecazaken worstelen; de omzet trekt niet aan, ondanks de verbeterende economie. Voor veel horecaondernemers in de grensstreek is de zaak het pensioen. Juist daar zien ondernemers de omzet dalen en hun gasten over de grens trekken voor met name alcohol en benzine. De zaak wordt onverkoopbaar en het pensioen is in een keer verdwenen.

*Schandalige praktijken van kabinet-Rutte*
Philip de Ridder neemt het kabinet-Rutte op de korrel en geeft aan dat het huidige kabinet met schandalige praktijken bezig is en totaal geen rekening houdt met ondernemers. Laten we eens kijken naar de accijnsverhogingen: 30 procent accijnsverhoging in 2009, 10 procent in 2013 en 5,75 procent in 2014. Meneer De Ridder heeft gelijk: dit is een niet door te berekenen verhoging. Tel daarbij het rookverbod, de verhoging van de alcoholgrens en de crisis op en u hoeft geen rekenwonder te zijn of een glazen bol te bezitten om de gevolgen in te schatten.

*Veel thuisconsumptie*
De Ridder komt met nog enkele cijfers. Tien jaar geleden werd twee derde van al het bier thuis geconsumeerd, heden is dat 70 procent. Dat zijn enorme hoeveelheden bier. Desalniettemin kijkt hij tevreden terug op zijn periode bij Heineken Nederland en wenst zijn opvolgers succes.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws