2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

14 januari 2021 | Redactie

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is afgenomen.

Rampjaar voor de horeca

De cijfers laten duidelijk zien hoe hard de horeca in 2020 is getroffen. Nu het erop lijkt dat de horeca langer gesloten blijft, zal die sterke daling nog wel even aanhouden, met alle gevolgen van dien. Brouwerijen hebben in 2020 de horeca gesteund waar ze konden. Huren zijn (deels) kwijt gescholden in het geval van verhuur door de brouwer, afdrachten zijn uitgesteld, bierfusten zijn kosteloos retour gehaald en gratis aangevuld toen de horeca weer open ging. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn. Nederlandse Brouwers verwacht dat er ook in 2021 weer fors minder bier verkocht zal worden. Het is van belang dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor na de lockdown, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt iedereen wat meer perspectief.

In 2020 is de thuisconsumptie van bier met 5% toegenomen. Deze toename is bij lange na niet genoeg geweest om de grote daling van bijna 2 miljoen hectoliter in de verkoop te voorkomen. Een ongekende daling in de biermarkt in 2020. Zie onderstaande tabel.

Historische daling

Volgens Lucie Wigboldus, directeur van Vereniging Nederlandse Brouwers, is de daling historisch. “Niemand van de brouwerijen kan zich ook maar een situatie voorstellen die hierbij in de buurt kwam. En omdat niemand het virus heeft zien aankomen is de klap natuurlijk extra hard. Maar samen proberen we hier zo goed en kwaad als het kan doorheen te komen. We zien pittige maatregelen bij de brouwers, zoals reorganisaties en het terugschroeven van de productie met directe gevolgen voor de werkgelegenheid, winstgevendheid, investeringsniveaus etc. Laten we hopen dat de horeca in 2021 zo snel mogelijk weer kan openen zodat we met elkaar weer kunnen genieten van een vers getapt biertje”.

Ondanks crisis meer brouwerijen

Op 1 januari 2020 kende Nederland 787 brouwerijen, op 1 januari 2021 stond dat aantal in totaal op 810 brouwerijen, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Ondanks de COVID-crisis kreeg Nederland er in 2020 71 nieuwe brouwerijen bij, waarvan 22 ‘warme’ brouwerijen (met eigen ketels) en 49 brouwerijhuurders (brouwers die ergens anders hun bier brouwen). In hetzelfde jaar zijn er 48 brouwerijen gestopt, waarvan 15 brouwerijen en 33 brouwerijhuurders. Veel brouwerijen hebben in 2020 een online webshop geopend. Waren dat er in 2018 nog 11, in 2020 is dat gegroeid naar 86 brouwerijen. Hiermee proberen brouwers zich aan te passen aan de nieuwe regels en, zo goed als dat kan, het hoofd boven water te houden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: