2014 wordt uitdagend jaar voor horeca

13 januari 2014 |
2014 wordt uitdagend jaar voor horeca<

De Nederlandse horeca gaat een uitdagend jaar tegemoet. Het omzetvolume blijft nagenoeg gelijk, maar vrijwel alle kosten en lasten zullen stijgen. Kansen zijn er voor ondernemers die innoveren en
hun zaken goed op orde hebben door trends toe te passen en in te spelen op de wensen van de moderne horecagast.

Horecava
Dit zei directeur Koninklijke Horeca Nederland, Lodewijk van der Grinten, tijdens zijn jaarlijkse toespraak bij de opening van vakbeurs Horecava. In het straatbeeld is het steeds groter wordende verschil tussen horecaondernemingen die het goed doen en die het niet goed doen duidelijk zichtbaar. Met een onderlinge afstand van een paar meter kan de ene zaak avond aan avond helemaal vol zitten, terwijl de buurman leeg is en blijft.

Lastendruk
Nu er meer taken van de landelijke overheid naar gemeentes gaan, zoals handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet, kunnen ondernemers meer druk van lasten en handhaving verwachten van de lokale overheid.

Onzeker
Hogere kosten voor de bedrijfsvoering, zoals inkoop en loonkosten, maken dat de uitkomst over een redelijk bedrijfsresultaat in de horeca voor 2014 onzeker is.

Creatieve destructie
Gastvrijheid is het meest belangrijke begrip in de horeca, retail en recreatie. Dit biedt horecaondernemers kansen. De afgelopen jaren hebben innovatieve ondernemers in de branche een voorsprong genomen. Voor de komende jaren wordt een verregaand proces van creatieve destructie.

In cijfers
In 2013 zette de horeca volgens cijfers van KHN 13 miljard euro om. Dat is in lijn met de voorgaande jaren. In de branche werken 298.000 personen. Wekelijks trekt de horeca 12,8 miljoen bezoekers.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Drinks Events
Jeneverfestival keert terug in jeneverhoofdstad Schiedam

De kogel is door de kerk: het Nederlands Jeneverfestival is terug van weggeweest. Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam het Nederlands Jeneverfestival. Na de spontane terugkeer van jenever op de menukaart van geprezen bartenders in Nederland, verwacht...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Awards Bier
Het beste bier ter wereld komt uit Nederland!

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie ‘World's Best Flavoured Wood Aged’. Daarnaast heeft een ander bier uit de Vatgerijpt serie, Vatgerijpt Hoogh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: