Zorgt de slechte gerstoogst voor duurder bier?

9 augustus 2018 | David Bakker

De hitte van de afgelopen maanden heeft niet alleen voor zwetende voorhoofden gezorgd, ook de oogst van gerst valt behoorlijk tegen, lezen we op rtlnieuws.nl. Gerst wordt verwerkt tot mout en is daarmee een van de belangrijkste ingredienten om bier te maken. Wordt door de schrale oogst bier ook duurder? 

Want niet alleen de kwantiteit, ook de kwalitiet valt vies tegen. Door het tekort aan regenwater heeft de gerst niet optimaal kunnen groeien in het noorden en oosten van Europa. De prijs van gerst is inmiddels flink omhoog gegaan, maar gelukkig heeft dit weinig tot geen gevolgen voor de prijs van bier, althans voor dit jaar.

Veel grote brouwers kopen jaren van te voren al flinke partijen gerst op, om prijsschommelingen op te vangen en te zorgen voor voldoende voorraad. Hoewel ze nu nog niet genoeg in huis hebben, lijkt de prijsstijging mee te vallen. De ingrediënten maken slechts 8 procent uit van de totale prijs. En daarvan is mout goed voor 4 procent de hop voor 2,5 en het gist en water voor 1,5 procent. Mocht de prijs van gerst verdubbelen en dit wordt doorberekend, dan stijgt de uiteindelijk prijs van bier met slechts twee procent. 

 

 

prijs wordt bepaald door de ingrediënten. Slechts vier daarvan Dus stel dat de prijs van gerst verdubbelt, dan stijgt de prijs met twee procent. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Bier
Nick Driehuis tapt mooiste biertjes van Noord-Holland

De best getapte biertjes van de regio Noord Holland worden getapt in Aalsmeer. Barman Nick Driehuis van The Beach won maandag 12 november de regionale tapwedstrijd in de Brafoer in Beverwijk. Van de 66 deelnemers was Nick Driehuis met een score van 178 punten de absolute winnaar. Hij tapte goed, ...

Columns
Column: Hoe zorg je dat je ambitie geen droom blijft?

Tuurlijk heb jij ambities. Elke ondernemer heeft die toch? Want je wilt groeien en je bedrijf continu verbeteren. Meer omzetten en meer overhouden. Meer vrije tijd en toch goed bezig zijn met je bedrijf. 'Ah’s en Oh’s' krijgen als mensen bij je binnenstappen en komen genieten. ...

Achtergronden
Feestdagen in de horeca, wees voorbereid!

De welbekende feestmaand is aanstaande. December is de maand waarin we Sinterklaas en Kerst vieren, maar wist je dat midwinter op 21 december valt, dat het WK Hockey wordt gespeeld en ook het EK handbal voor vrouwen op het programma staat? Goed om te weten. Al deze data vind je in de HorecaMarket...

Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

Amsterdam Overheid
Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is. Dit was eerder niet het geval, ee...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: