Zorgt de slechte gerstoogst voor duurder bier?

Auteur: David Bakker
9 augustus 2018
Zorgt de slechte gerstoogst voor duurder bier?

De hitte van de afgelopen maanden heeft niet alleen voor zwetende voorhoofden gezorgd, ook de oogst van gerst valt behoorlijk tegen, lezen we op rtlnieuws.nl. Gerst wordt verwerkt tot mout en is daarmee een van de belangrijkste ingredienten om bier te maken. Wordt door de schrale oogst bier ook duurder? 

Want niet alleen de kwantiteit, ook de kwalitiet valt vies tegen. Door het tekort aan regenwater heeft de gerst niet optimaal kunnen groeien in het noorden en oosten van Europa. De prijs van gerst is inmiddels flink omhoog gegaan, maar gelukkig heeft dit weinig tot geen gevolgen voor de prijs van bier, althans voor dit jaar.

Veel grote brouwers kopen jaren van te voren al flinke partijen gerst op, om prijsschommelingen op te vangen en te zorgen voor voldoende voorraad. Hoewel ze nu nog niet genoeg in huis hebben, lijkt de prijsstijging mee te vallen. De ingrediënten maken slechts 8 procent uit van de totale prijs. En daarvan is mout goed voor 4 procent de hop voor 2,5 en het gist en water voor 1,5 procent. Mocht de prijs van gerst verdubbelen en dit wordt doorberekend, dan stijgt de uiteindelijk prijs van bier met slechts twee procent. 

 

 

prijs wordt bepaald door de ingrediënten. Slechts vier daarvan Dus stel dat de prijs van gerst verdubbelt, dan stijgt de prijs met twee procent. 

Overig nieuws