Tapautomatisering verdient zichzelf terug

3 juli 2017 | José Mast

Tappen met de computer? Dat is toch niet gastvrij! Wie dat denkt is een dief van zijn eigen kassa. De gast merkt er namelijk niets van dat software zijn glasinhoud bepaalt. Er wordt alleen minder verspild en minder ‘vergeten’ aan te slaan. Door een combinatie met de kassa is het mogelijk ieder getapt biertje of shotje meteen te registreren. Zo sijpelt de winst niet in het afvoerputje weg.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Tapautomatisering is mogelijk voor praktisch alle dranken: bier, limonade, wijn, gedestilleerd en koffie. De eerste en belangrijkste stap in tapautomatisering is doseren. Hoeveel er in het glas gaat, bepaal je natuurlijk zelf. Maar vervolgens past wel ieder personeelslid dezelfde dosering toe. Er wordt geen druppel meer verspild.

Alleen al door het doseersysteem in gebruik te nemen, zijn indrukwekkende besparingen te realiseren (zie kader). De installatiekosten worden hierdoor in veel gevallen binnen driekwart jaar terugverdiend. Hoe groter het aandeel van de drankomzet, des te groter de besparing.

Kassakoppeling
De besparingen zijn nog groter als het tapsysteem wordt gekoppeld aan de kassa. Bij de meeste horecakassa’s is dat mogelijk. Hierdoor kan niemand meer vergeten om een biertje aan te slaan: het wordt één op één geregistreerd in de bestelling van de gast en in dagomzet. Een drankje weggeven kan nog steeds, maar daarvoor moet je het wel aanslaan als representatie. Zo kun je ook nooit meer vergeten om eigen gebruik op een nette manier in de boeken te zetten.

Op deze manier kan het niet meer gebeuren dat de boekhouder opmerkt dat er omzet ‘kwijt’ is, een veel voorkomend verschijnsel in de horeca. Vergeten aan te slaan? Eigen gebruik? Diefstal? Het is voor de caféhouder vaak niet duidelijk. Wat ook de reden is: op die manier kunnen tienduizenden euro’s omzet verloren gaan. Bovendien loop je de kans belasting te moeten bijbetalen, omdat in verhouding tot de inkoop en de omvang van de zaak te weinig verkopen worden verantwoord. Met een geautomatiseerd systeem is dat risico in één klap tot nul gereduceerd. Ook daarmee is de investering in een goede tapinstallatie soms al binnen de kortste keren terug te verdienen.

Wat automatiseren?
Bij bierkranen zit het automatiseringssysteem verscholen onder de knop van een bestaande bierkraan. Het beeldmerk van de brouwerij blijft dus zichtbaar. Automatisch doseren is mooi, maar niet iedere gast wil dezelfde maat. Geen nood. Een fluitje, een vaasje of een halve liter tappen moet bij pils natuurlijk mogelijk zijn, dus daar is een systeem voor tapautomatisering op ingericht.

Voor gedestilleerd zijn verschillende systemen mogelijk: door middel van een geautomatiseerde schenkdop op de fles of door een non-drip: een installatie waarin de meest gevraagde drankjes ondersteboven worden bevestigd. Ook wijn is te automatiseren. Een geautomatiseerde tap houdt de wijn bovendien constant op de juiste temperatuur. Denk niet alleen aan koude dranken. Juist koffie heeft een hoge marge en is dus een belangrijk product om goed te doseren en te registreren.

Bij een verbouwing of de opening van een nieuw café heeft het voordelen om de implementatie van tapautomatisering meteen mee te nemen. In een bestaand café kan het wel twee dagen of drie dagdelen duren voordat alles is aangesloten. Wil je alleen één drank laten automatiseren, dan ben je uiteraard sneller klaar. Ook de hoogte van de investering hangt samen met de omvang van je automatiseringsplannen. Reken op €1500 à €2000 voor één bierkraan en €12.000 voor een complete installatie. 

“Voor vrienden kun je het glas niet voller schenken”

De horecatak van het Amsterdamse bedrijf Tours & Tickets neemt geen café meer over zonder eerst tapautomatisering te installeren. De Amsterdam Icebar, Van Gogh Café, De Karpershoek en sinds kort ook De Ster werken er allemaal mee. Directeur Horeca Jurry Fritz: “We kunnen daardoor diefstal en eigen gebruik tegengaan, maar het voornaamste vind ik dat altijd de juiste formaten worden geschonken. Voor vrienden kun je het glas niet net iets voller schenken. Een gast bedankte me daar zelfs voor. Vroeger kon hij zoveel jenever drinken als hij wilde, hij dronk een fles op een avond. Met tapautomatisering gebeurt dat niet meer.”

Personeel staat sceptisch tegenover de invoering van tapautomatisering, is de ervaring van Fritz. “Dan leg ik de voordelen uit: dat het voor een groot bedrijf heel belangrijk is om grip te hebben op de drankomzet. Tapautomatisering brengt heel veel stabiliteit. En daarvan profiteert ook het personeel.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: