Café-eigenaren aan het woord over de mogelijke verlenging van de avondlockdown horeca

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Corona 14 december 2021
Café-eigenaren aan het woord over de mogelijke verlenging van de avondlockdown horeca

Vanavond om 19.00 uur geven demissionair minister-president Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge een coronapersonferentie waarin mogelijk de verlenging van de huidige 'avondlockdown' tot 14 januari wordt afgekondigd. We vroegen drie horecaondernemers met een café wat ze daarvan vinden en wat de maatregelen voor hen betekenen. 

Café de Paas in Den Haag

Paul Pasman is sinds 1993 eigenaar van het speciaalbierencafé Café de Paas, dat voor het eerst haar deuren opende in 1974. Pasman is bovendien lid van de Alliantie van Biertapperijen, waar veertig zaken door heel het land zich aan hebben verbonden. 

Wat vindt u ervan dat de maatregelen waarschijnlijk worden verlengd? 

“Ik vind het helemaal ruk. De horeca heeft toch wel de hardste klappen gekregen, samen met cultuur. Gooi de supermarkt of de bouwmarkt een keer dicht. Zij hebben eigenlijk alleen maar extra verdiend. Zeker nu ook is bewezen dat minder dan 3% van alle besmettingen uit de horeca komt. We hebben alle maatregelen keurig opgevolgd. Het wordt tijd dat andere sectoren een tijdje dicht mogen.”

Wat voor invloed heeft het gehad op uw café? 

“We zijn praktisch failliet, net als iedereen trouwens. Het is een kwestie van weken… Ook privé staat het water me financieel aan de lippen. Ik sta dermate rood dat ik niets kan betalen. Ik kan niet eens pinnen. Voorheen was er de TOZO, maar met hoge vaste lasten is dat ook niet toereikend. De politiek laat te lang op zich wachten. Er zou steun komen in de vorm van een regeling, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), maar wanneer dan? We hebben NU geld nodig.”

“Ik houd mijn personeel, maar hoe moet ik ze betalen? In de eerste lockdown konden we ons redelijk bedruipen met het verkopen van speciaalbierenpakketten, maar de goodwill bij het publiek is weg. 'Support de horeca'-acties zijn er niet meer. Mensen zijn er klaar mee. Ik sluit daardoor geen nieuwe fusten meer aan, voor die drie uur dat we open zijn (14.00 – 17.00), is dat te veel moeite."

Café Wilhelmina in Eindhoven

Koos Cornelisse is mede-eigenaar van Café Wilhelmina in Eindhoven. Het is een muziekcafé waar veel mensen uit de buurt naar toe komen. 

Wat vindt u ervan dat de avondlockdown naar alle waarschijnlijkheid weer wordt verlengd?

“Erbarmelijk dat wij weer getroffen worden. 'Oh, er is een nieuwe variant? Gooi maar dicht de horeca!' Ik voel me heel zwaar in mijn nek gekeken door de regering. Er wordt achteloos met de horeca omgegaan. Ik ben heel negatief."  

Wat merkt u zelf?

“80% omzetverlies. Minimaal. Misschien wel 90% op het moment. Ik ga nog liever helemaal dicht dan in dit vagevuur, waar we nu als horeca inzitten, te blijven. Ik voel zoveel onmacht. De politiek gaat niets doen. Afgelopen middag werd bekend dat de maatregelen tot 14 januari van kracht blijven. Het zou drie weken duren. Nu moet ik heel veel concerten en borrels afzeggen. Ik ben teleurgesteld, maar mijn gasten zijn ook teleurgesteld.”

Waar heeft u behoefte aan? 

“Ik wil gewoon mijn werk kunnen doen en daar beloond voor worden op de manier dat ik er zelf invloed op heb. Daarom ben ik ondernemer geworden. Laat ons in de horeca nou goed gecontroleerd ons werk doen!” 

Wijnbar VinVin in Utrecht en Most in Utrecht Leidsche Rijn

Julian Cleton is eigenaar van twee wijnbarren in Utrecht en omgeving: VinVin en Most. 

Wat verwacht u van de persconferentie vanavond? 

"Ik vind dat je altijd even moet afwachten voordat je gaat speculeren. Er is natuurlijk wel veel uitgelekt, maar weet je ook wat waar is? Ken je de bronnen? Laten we er nu hypothetisch van uitgaan dat de avondlockdown inderdaad wordt verlengd."

"Wat vind ik daarvan? We zitten in ontzettend zwaar weer, net als iedere andere ondernemer in de horeca. Deze lockdown is misschien wel het meest zwaar voor ons, maar mensen hebben dat, geloof ik, niet meer door. Er is een groot verschil met de eerdere lockdowns. Toen verkochten we nog veel met afhaal. Nu lijkt er weinig animo voor te zijn. Afgelopen zaterdag organiseerden we bijvoorbeeld, naast de online-wijnproeverijen, een champagneproeverij offline, maar die hebben we helaas niet vol kunnen krijgen."

Wat voor effect hebben de maatregelen op u gehad? 

"Iedereen is moe gestreden. Mentaal zijn we doodmoe en dat gaat ten koste van de creativiteit. Terwijl we juist zichtbaar moeten blijven voor onze gasten. De reserves zijn op. Het water staat ons ook tot aan de lippen. Je mist door de huidige richtlijnen voor openingstijden gewoon acht uur dat je omzet kan draaien." 

"Het is niet de schuld van de horeca. De besmettingscijfers laten dat ook zien. Toch worden wij benadeeld. Voor de rest moet je maar hopen dat de subsidies sufficient genoeg zijn, maar de steunpakketten zijn tot nu toe nooit voldoende toereikend geweest. Probeer het zelf maar eens te redden met de helft van je inkomen. Hoe ga je de huur dan betalen?" 

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws