Alles over rum en tiki cocktails

20 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Cocktails pasten lange tijd niet bij de calvinistische Nederlander. De tijden veranderen en het drinkgedrag daarmee ook. De opkomst van de cocktailbar is dan ook niet te stuiten. Ook buiten de Randstad is het fenomeen in opkomst. Tiki cocktails nemen een belangrijke plaats in op de cocktailkaart.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Mr. Mofongo is zo’n cocktailbar buiten de Randstad. In Groningen geniet je niet alleen van cocktails op basis van rum, maar ook van cocktails op basis van gin en jenever. Tiki cocktails worden er ook geschonken en juist deze cocktails doen menig gast het water in de mond lopen. We duiken dieper in de historie van de tiki cocktail.

Wat zijn tiki cocktails?
Tiki cocktails zijn tropische fruitcocktails met rum en voorzien van bonte garneringen. Met uitstek geschikt voor een zwoele nazomeravond, want er zit een hoog alcoholpercentage in. De Mai Tai en de Zombie zijn bekende tiki cocktails. 

Achtergrond van de tiki cocktails
De grote man achter de tiki cocktails is Don Beach, ook wel bekend als Don Beachcomber. Hij was een iconische horecaman in Hollywood. Zowel de Mai Tai als de Zombie zijn door hem bedacht.  Don werkte voornamelijk met rum, siropen met allerlei smaakjes en vruchtensappen. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond de ‘tiki-cultuur’ in de Verenigde Staten en deze is geïnspireerd op de tikisnijkunst van de Maori’s. De Polynesische cultuur beleefde in de jaren dertig en veertig een opleving, aangezien veel Amerikaanse militairen terugkeerden uit de Pacific. Bovendien werd Hawaï in 1959 een staat binnen de Verenigde Staten. In deze periode ontstonden de talloze ‘tikibars’, waar tropische cocktails geschonken werden in een tropisch decor.

Andere bekende tiki cocktails zijn de Painkiller, de Muahaha, de Hurricane, de Lapu Lapu, de Scorpion en de Marama Rum Punch. Deze zijn ook allemaal gemaakt op basis van rum.

Oorsprong van rum
Rum komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Brazilië. Spaanse en Portugese kolonisten plantten in de zestiende eeuw suikerriet aan, waarmee de rum wordt gemaakt. Brazilianen noemen hun rum cachaça en zij verspreidden de kunst van rum stoken naar andere landen in het Caribische gebied.

Cuba en productie van rum
Cuba is heden een van de bekendste rumlanden. Bacardi en Havana Club komen er vandaan. Er zijn inmiddels in totaal zo’n veertig landen die rum produceren; zelfs in Azië wordt de drank inmiddels gemaakt. Overigens is de kwaliteit van de rum afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte suikerriet. Hier wordt gist en water aan toegevoegd, waarna het fermenteringsproces in gang wordt gezet. Na distillatie rijpt de rum minimaal een jaar. In warme landen rijpt rum sneller, vanwege de warmte.

Regelgeving
In tegenstelling tot verschillende andere sterke alcoholische dranken is rum niet echt gebonden aan complexe wetgevingen en regels. Zolang de alcoholische drank een minimaal alcoholpercentage van 37,5 procent heeft en gestookt is van suikerriet (of bijproducten hiervan) mag het rum heten. De herkomst maakt dus niet uit. De leeftijd die op de fles staat, zegt feitelijk niets. Producenten hebben hierdoor veel ruimte om op creatieve wijze nieuwe rumvarianten te ontwikkelen.

Kleurverschillen verklaard
Er zijn verschillende kleuren rum. Gebruik je een stalen tank, dan blijft de rum kleurloos. Wordt de rum in eiken vaten geproduceerd, dan wordt deze bruin van kleur. De smaak varieert van lichtzoet tot ‘nootachtig’. De witte rum is het meest neutraal van smaak, terwijl je in bruine rum de smaak van specerijen terugvindt. Flavored rum bestaat ook; in deze rum zit een toegevoegde smaak, zoals die van mango, kokos of banaan.

Deze soorten rum zijn er

Witte rum
Heldere witte rum. Bevat vrij weinig smaken naast de algemene, enigszins zoete, zoete smaak van rum. 

Bruine rum
Door rijping op houten vaten heeft de rum een bruine kleur en meer aroma’s.

Flavored rum
Rum met een smaakje. De smaken komen vooral uit fruit dat is meegedistilleerd tijdens het productieproces. 

Overproof rum
Rum met een alcoholpercentage van minstens 75 procent, zoals strohrum.

Gold rum
Zit tussen witte en bruine rum in. De gold rum heeft zijn kleur gekregen door de eiken vaten en zit qua smaak tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum in. 

Spiced rum
Deze heeft de gold rum als basis, maar dan met toegevoegde specerijen waardoor je een donkerdere rum krijgt met smaken als kaneel, anijs of peper. 

Cachaça
De Braziliaanse variant van rum, een distillaat op basis van suikerriet. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: