Alles over rum en tiki cocktails

20 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Cocktails pasten lange tijd niet bij de calvinistische Nederlander. De tijden veranderen en het drinkgedrag daarmee ook. De opkomst van de cocktailbar is dan ook niet te stuiten. Ook buiten de Randstad is het fenomeen in opkomst. Tiki cocktails nemen een belangrijke plaats in op de cocktailkaart.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Mr. Mofongo is zo’n cocktailbar buiten de Randstad. In Groningen geniet je niet alleen van cocktails op basis van rum, maar ook van cocktails op basis van gin en jenever. Tiki cocktails worden er ook geschonken en juist deze cocktails doen menig gast het water in de mond lopen. We duiken dieper in de historie van de tiki cocktail.

Wat zijn tiki cocktails?
Tiki cocktails zijn tropische fruitcocktails met rum en voorzien van bonte garneringen. Met uitstek geschikt voor een zwoele nazomeravond, want er zit een hoog alcoholpercentage in. De Mai Tai en de Zombie zijn bekende tiki cocktails. 

Achtergrond van de tiki cocktails
De grote man achter de tiki cocktails is Don Beach, ook wel bekend als Don Beachcomber. Hij was een iconische horecaman in Hollywood. Zowel de Mai Tai als de Zombie zijn door hem bedacht.  Don werkte voornamelijk met rum, siropen met allerlei smaakjes en vruchtensappen. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond de ‘tiki-cultuur’ in de Verenigde Staten en deze is geïnspireerd op de tikisnijkunst van de Maori’s. De Polynesische cultuur beleefde in de jaren dertig en veertig een opleving, aangezien veel Amerikaanse militairen terugkeerden uit de Pacific. Bovendien werd Hawaï in 1959 een staat binnen de Verenigde Staten. In deze periode ontstonden de talloze ‘tikibars’, waar tropische cocktails geschonken werden in een tropisch decor.

Andere bekende tiki cocktails zijn de Painkiller, de Muahaha, de Hurricane, de Lapu Lapu, de Scorpion en de Marama Rum Punch. Deze zijn ook allemaal gemaakt op basis van rum.

Oorsprong van rum
Rum komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Brazilië. Spaanse en Portugese kolonisten plantten in de zestiende eeuw suikerriet aan, waarmee de rum wordt gemaakt. Brazilianen noemen hun rum cachaça en zij verspreidden de kunst van rum stoken naar andere landen in het Caribische gebied.

Cuba en productie van rum
Cuba is heden een van de bekendste rumlanden. Bacardi en Havana Club komen er vandaan. Er zijn inmiddels in totaal zo’n veertig landen die rum produceren; zelfs in Azië wordt de drank inmiddels gemaakt. Overigens is de kwaliteit van de rum afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte suikerriet. Hier wordt gist en water aan toegevoegd, waarna het fermenteringsproces in gang wordt gezet. Na distillatie rijpt de rum minimaal een jaar. In warme landen rijpt rum sneller, vanwege de warmte.

Regelgeving
In tegenstelling tot verschillende andere sterke alcoholische dranken is rum niet echt gebonden aan complexe wetgevingen en regels. Zolang de alcoholische drank een minimaal alcoholpercentage van 37,5 procent heeft en gestookt is van suikerriet (of bijproducten hiervan) mag het rum heten. De herkomst maakt dus niet uit. De leeftijd die op de fles staat, zegt feitelijk niets. Producenten hebben hierdoor veel ruimte om op creatieve wijze nieuwe rumvarianten te ontwikkelen.

Kleurverschillen verklaard
Er zijn verschillende kleuren rum. Gebruik je een stalen tank, dan blijft de rum kleurloos. Wordt de rum in eiken vaten geproduceerd, dan wordt deze bruin van kleur. De smaak varieert van lichtzoet tot ‘nootachtig’. De witte rum is het meest neutraal van smaak, terwijl je in bruine rum de smaak van specerijen terugvindt. Flavored rum bestaat ook; in deze rum zit een toegevoegde smaak, zoals die van mango, kokos of banaan.

Deze soorten rum zijn er

Witte rum
Heldere witte rum. Bevat vrij weinig smaken naast de algemene, enigszins zoete, zoete smaak van rum. 

Bruine rum
Door rijping op houten vaten heeft de rum een bruine kleur en meer aroma’s.

Flavored rum
Rum met een smaakje. De smaken komen vooral uit fruit dat is meegedistilleerd tijdens het productieproces. 

Overproof rum
Rum met een alcoholpercentage van minstens 75 procent, zoals strohrum.

Gold rum
Zit tussen witte en bruine rum in. De gold rum heeft zijn kleur gekregen door de eiken vaten en zit qua smaak tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum in. 

Spiced rum
Deze heeft de gold rum als basis, maar dan met toegevoegde specerijen waardoor je een donkerdere rum krijgt met smaken als kaneel, anijs of peper. 

Cachaça
De Braziliaanse variant van rum, een distillaat op basis van suikerriet. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: