Welke dorstlessers hebben de laagste klimaatbelasting?

23 juli 2019 | Thijs Jacobs

De mussen vallen van het dak en je terras zit vol met dorstige gasten. Wil je ze een klimaatbewuste dorstlesser adviseren? Lees dan vooral verder! Wat we drinken draagt immers voor bijna een kwart bij aan de totale klimaatbelasting van voeding. Tijdens deze tropische dagen maakt het voor het klimaat verschil met welk drankje je je dorst lest. Kraanwater krijgt de beste score, terwijl een koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is door de grote hoeveelheid melk die erin zit. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Klimaatwinst boek je ook door niks te verspillen, te kiezen voor de juiste verpakking en je zuivel te beperken tot de richtlijn van de Schijf van Vijf. Het onderzoek van Milieu Centraal richt zich op de klimaatbelasting van wat we thuis drinken.

Klimaattips voor dranken

Kraanwater is de klimaatvriendelijkste dorstlesser. Gemiddeld drinkt elke Nederlander al ruim 2 glazen water per dag. Na water drinken we thuis het meest koffie. De klimaatimpact van koffie hangt sterk af van of je op maat zet en hoeveel melk je erin doet. Drink je je koffie zwart, dan is de klimaatscore relatief laag. Drink je altijd cappuccino dan is de impact van je bakkie al gauw vier keer zo hoog. “Naast vaker een glas kraanwater drinken, kan je voor het klimaat het beste niet meer zuivel gebruiken dan goed is voor je gezondheid”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Verschillen per drankje

Bij koffie en thee schiet de klimaatimpact vooral omhoog door het energiegebruik van het verwarmen van het water, zeker als je teveel zet. Bij zuivel komen veel broeikasgassen vrij bij de veehouderij en de productie van het veevoer. Ook verspillen we een kwart van alle zuivel die we kopen. Bij wijn, bier, sap en frisdrank kan de verpakking veel bijdragen aan de totale klimaatscore. Bij sap en wijn is bovendien de teelt van de grondstoffen van belang. Dit geldt ook voor bier: een pilsje scoort drie keer zo goed als speciaalbier, omdat daar minder mout voor nodig is.

Kraanwater versus fleswater

Wil je klimaatvriendelijker drinken? Dan kan je vaker een drankje vervangen door kraanwater. Als iedere Nederlander wekelijks 2 glazen fris inruilt voor kraanwater, besparen we per jaar net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5.000 voetbalvelden groot. Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalve liter fles, en zelfs 200 keer beter dan een halve literflesje. Vul thuis en onderweg een hervulbare fles. Palland: “Vind je water saai? Geef het meer smaak door er komkommer, munt of een schijfje citroen aan toe te voegen."

De cijfers:

Meer dan 40% van de dranken die we binnenshuis consumeren bestaat uit water en thee. Het aandeel in de klimaatimpact van onze drankenconsumptie binnenshuis is veel kleiner (5-6%). Met name (kraan)water heeft een zeer lage klimaatimpact;

Zuiveldranken hebben het grootste aandeel (35-44%) in onze klimaatimpact door drankenconsumptie binnenshuis, terwijl zuiveldranken slechts 10% van onze drankenconsumptie uitmaken;
Na water drinken we het meest koffie (18% van onze drankenconsumptie binnenshuis). Het aandeel van koffie aan de totale klimaatimpact hangt sterk af van de hoeveelheid melk die we in de koffie doen. Omdat er geen cijfers van een Nederlands gemiddelde bekend zijn, is een onzekerheidsanalyse gedaan: wanneer alle geconsumeerde koffie zwart gedronken wordt is het aandeel koffie aan de klimaatimpact relatief laag (10%). Wanneer iedereen koffie volgens zijn voorkeursvariant drinkt, is de klimaatimpact juist relatief hoog (27%). De voorkeursvarianten bevatten relatief veel melk, dat een hoge klimaatimpact heeft. In werkelijkheid zal het aandeel van koffie in de totale klimaatimpact door onze drankenconsumptie binnenshuis ergens tussen de 10 en 27% liggen;

Wijn bepaalt gemiddeld 2% van ons consumptiepatroon binnenshuis. Wijn bepaalt echter 7-8% van de klimaatimpact. Wijn (en met name wijn in glazen flessen) heeft een relatief hoge klimaatimpact;

Sap en frisdrank bepalen samen ongeveer een vijfde van ons consumptiepatroon binnenshuis. Ook het aandeel in de klimaatimpact ligt in deze ordegrootte;
Bier bepaalt ongeveer een tiende van ons consumptiepatroon binnenshuis. Ook het aandeel in de klimaatimpact ligt in deze ordegrootte

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Personeel
Michele van Spilbeeck nieuwe Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Michele van Spilbeeck is per 1 maart 2021 de nieuwe Horecadirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Zij volgt Mark Hanssen op, die na meer dan 20 jaar bij de brouwerij een nieuwe uitdaging aangaat. Michele werkt sinds 2013 bij de brouwer en is een bekend gezicht binnen de Nederlandse horeca. De afge ...

Achtergronden
15 jaar geleden in De CaféKrant: alles over eetcafés

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2007, het jaar waarin De CaféKrant ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download hier de werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: