Brabantse kroegen verdwijnen in rap tempo

4 augustus 2009
Brabantse kroegen verdwijnen in rap tempo

De afgelopen tien jaar zijn er in de regio Midden-/West-Brabant zo'n 90 cafés verdwenen. In 1999 werden er in de regio nog 597 kroegen geteld. Anno 2009 zijn er daar nog 508 van over, blijkt uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering waarover het Eindhovens Dagblad schrijft. Vooral de buurtkroeg moet het ontgelden blijkt tijdens een inventarisatie door de krant. Café-eigenaren geven geen eenduidige oorzaak aan waarom ze (moeten) sluiten.

Sommige caféhouders sluiten de deuren omdat openblijven voor een lege kroeg nu eenmaal niet lang rendabel is. Toch is de leegloop van het buurtcafé niet altijd de reden van sluiting. Soms kan er gewoon geen overname-kandidaat worden gevonden. Het blijkt steeds moeilijker om mensen te vinden die dag en nacht achter de bar willen staan. Ook de kosten door hogere drankprijzen, met name bier, en duurdere vergunningen zijn fors gestegen.

Peter Werther, regiomanager Midden-/West-Brabant van Koninklijke Horeca Nederland, denkt dat er snel iets moeten gebeuren om de buurtkroeg weer perspectief te bieden. "Vroeger had je de buurtkroeg met een zaaltje erachter waar de verenigingen hun gang konden gaan. De verenigingen op hun beurt deden een paar keer per jaar iets terug door er een feest of iets dergelijks te organiseren."

Door de jaren heen heeft de buurtkroeg volgens Werther steeds meer concurrentie gekregen van buurtcentra. "Oneerlijke concurrentie, want deze centra worden veelal gesubsidieerd door de gemeente en leunen op vrijwilligers. Tel daar de steeds strengere regelgeving voor de horeca bij op en het wordt je bijna onmogelijk gemaakt om je als buurtkroeg staande te houden. Veel kroegen hebben in goede tijden wel een spaarpotje opgebouwd maar zien daar de bodem nu ook van in zicht komen," aldus de regiomanager in het dagblad.

De terugloop van het aantal cafés verschilt per dorp of stad. Eindhoven kent 24 minder cafés in vergelijking met tien jaar geleden en in Valkenswaard zijn dit er 17. In Son en Breugel is het dramatisch gesteld met het aanbod. Ooit waren er vijf cafés maar daar zijn er inmiddels nog maar twee van over. Breugel heeft na de sluiting van 't Veer in 2007 zelfs helemaal geen café meer.

Er zijn meer dorpen waar het slecht gaat. In Nuenen sloten vijf van de twaalf cafés de deuren en ook in Reusel nam het aantal met zes af, zodat er nog acht overblijven.
Dorpen waar het goed gaat zijn er ook nog. Bijvoorbeeld in Waalre en Best. Daar zijn ze in vergelijking met tien jaar geleden één café rijker.

Dat het aantal cafés afneemt is een landelijke trend. In 1999 waren er nog zeven cafés op iedere 10.000 inwoners. In 2009 zijn dit er nog geen zes.


~De CaféKrant, Frank Lindner~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20CafeKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20CafeKrant.nl%0A%0Ahttp://www.decafekrant.nl/nieuws/hold-buurtkroeggen-eindhoven-verdwijnen-rap-hold/

Overig nieuws