Hoe organiseer je de muziek?

10 oktober 2013
Hoe organiseer je de muziek?

In iedere editie van De CaféKrant leggen we onze panelleden een stelling voor. Dit keer was het 'Hoe heb je de muziek georganiseerd in jouw café?'. Ontdek de antwoorden van deze caféondernemers en
doe er uw voordeel mee.

~Robbert Roggeband van Café de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee~


“Zowel de muziekcomputer, iPad, platenspeler als live muziek (gedeeltelijk) gaat via de eigen stereo. In samenspraak met de lokale muziekboer hebben we een eigen backline. Zo houden we de regie in eigen hand, verkleinen we de tijdsduur van op- en afbouw en vergroten we de spontaniteit. Het 'product muziek' dient als aanvullende waarde op het café, vooral het volume is hierin bepalend. De volumeknop gaat harder of zachter als het publiek erom vraagt. De genres zijn wisselend en verzoeknummers zijn altijd welkom. We hebben op de drukke avonden een vaste medewerker die de muziek coördineert. Het uiteindelijke doel is een brede groep een leuke avond te bezorgen."

~Arnoud Pijpker van Bierencafé de Heks in Deventer~


“We hebben veel bandjes (en podia voor de kroeg) en draaien veel cd’s. Ik ben nu aan het uitzoeken of onze Buma-Stenalicentie een account van een streaming-aanbieder dekt. Zo ja, dan schakelen wij over en kan iedereen altijd een eigen playlist maken. Maar de cd’s zullen niet snel helemaal verdwijnen.”

~Mikel de Jong van Café-Restaurant-Brouwerij De Beyerd in Breda~


“De muziek staat aan, maar mag zeker niet opvallen. Onze gasten komen bij ons om gezellig met elkaar te kletsen en moeten elkaar dus goed kunnen verstaan. Muziek is dan ondergeschikt. Het gebeurt zelfs regelmatig dat de playlist al een uur is afgelopen voordat er iemand vraagt waarom wij geen muziek op hebben. Gasten die graag willen feesten en de muziek dus harder willen kunnen dan beter naar een ander café gaan. Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen, bij evenementen als het Jazz Festival, Carnaval en de Belgische Bierweek hebben wij dagelijks live optredens en speelt de muziek wel een belangrijke rol. Maar ook dan vragen wij de bands om het volume zo te houden dat er in ieder geval nog met elkaar gepraat kan worden. Bij sommige bands heb ik wel eens het idee dat ze er vanuit gaan hoe harder ze spelen hoe beter. Een goede band hoeft niet hard te spelen.”

~Karin Mazereeuw van ’t Ankertje eten & drinken in Enkhuizen~


“Onze muziek gaat via het ALcas-systeem met updates op cd-rom. We draaien verschillende genres, afhankelijk van het moment van de dag. De laatste jaren zijn het cafébezoek en de invloed van muziek sterk afgenomen. Vroeger was muziek heel bepalend. Nu komen mensen individueler en hebben wij minder ‘feestavonden’ in ons café. Ook de regelgeving is streng. Wij zitten in een oud pand en onze muziek is begrensd op 82 db. Met een beetje publiek in de zaak valt het geluid van de muziek vaak weg. Onlangs heb ik alles weer laten controleren. Dit om klachten van buren te voorkomen en voor te zijn. Ik voldoe zo aan alle wettelijke eisen. Twaalf dagen per jaar kunnen we ontheffing vragen en mogen we meer geluid produceren. Laatst hebben we tijdens een Jazzfestival een no-jazz avond gehad met jaren 80-90 muziek. Dan trekken we veel 35 plussers. Live muziek binnen is vanwege de ruimte beperkt. Toch vinden vooral onze vaste gasten het erg leuk als we zo nu en dan live muziek neerzetten. Het is dan ook meer promotie, dan dat je er geld aan kan verdienen."

~Marcel Oosterling van café Oosterling in Amsterdam~


“Een keer per jaar, op Koninginnedag, hebben wij in en om het café muziek, samen met de disco-organisatie Click. Zij verzorgen het podium, apparatuur en de deejays en wij de complete horeca inclusief toiletten en vergunningen. Dit jaar was voor ons de derde Koninginnedag en het was een groot succes.”

~Door~ "~Myrtille Vromans~":mailto:myrtille.vromans@@uitgeverijps.nl

Overig nieuws