Geen mondkapjesplicht in de horeca, wel QR-code op terrassen

Auteur: David Bakker
Wet- en regelgeving Corona 3 november 2021
Geen mondkapjesplicht in de horeca, wel QR-code op terrassen

Er komt geen mondkapjesplicht in de horeca. Wel moeten gasten vanaf zaterdag 6 november ook op het terras een geldig QR-code kunnen overleggen om plaats te nemen. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. 

Omdat het binnen in de horeca al verplicht was om een geldig QR-code te overleggen, wordt de mondkapjesplicht niet doorgevoerd in de branche. Bij het afhalen van eten en/of drinken is de gast niet verplicht het coronatoegangsbewijs (CTB) te laten zien.

Deze maatregelen komen bovenop de huidige maatregelen, zoals de verplichte sluiting voor de horeca om 24.00 uur. Ook komen er geen extra maatregelen voor events. Aan welke maatregelen organisatoren van events zich moeten houden, is op deze website van Rijksoverheid te lezen.

Het CTB is vanaf 6 november verplicht voor:

Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.

Casino’s.

Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;

Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.

Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.

Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.

Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.

Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.

Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.

Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Vooruitblik

Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die wellicht in de nabije toekomst nodig zullen zijn als de trend niet wordt gekeerd. Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast wil het kabinet het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.

Deze maatregelen worden voorbereid. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.

Mondkapjesplicht

Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:

Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.  

Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.

Op luchthavens en in vliegtuigen.

Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.

Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.

Overig nieuws