'Ambtenarij en ondernemerschap botsen weleens'

Auteur: Thijs Jacobs
16 december 2015
'Ambtenarij en ondernemerschap botsen weleens'

Wanneer je Kampen binnenrijdt, is de prachtige stadsbrug het eerste wat je ziet. Naast deze magistrale brug wordt de aandacht direct getrokken door een drijvend café. Laat dat nu net het café zijn dat wij bezoeken. Een pilsje doen op het water, genieten van een prachtig uitzicht en geholpen worden door vriendelijk personeel. Wat wil een mens nog meer?

Jimmy en Marjan zijn nog jong, maar tegelijkertijd staat het stel al vier jaar aan het roer van drijvend café ‘t Ponton. Niemand hield het eerder zo lang uit. Destijds begonnen zij (toen 21 en 22 jaar oud) aan hun grote avontuur. Een avontuur dat hen uiteindelijk naar een exotisch oord moet brengen, maar daarover later meer.

Er vol voor gaan

“Het ponton ligt hier sinds 1995 aangemeerd en sindsdien heeft het zeker zeven eigenaren gehad. Nou ja, eigenaren… In feite is de gemeente de eigenaar en zijn wij de huurders. Iedereen probeerde het op zijn eigen manier, en op een gegeven moment werd het ponton geëxploiteerd door een groep van twaalf kasteleins, waarvan ieder een percentage kreeg. Dat bleek ook niet te werken. Je moet er immers vol voor gaan om succes te boeken”, vertelt Jimmy. Ondertussen is zijn grote liefde, Marjan, druk in de weer om de aanwezige gasten van versnaperingen te voorzien. “Ik kom er zo bij zitten hoor”, roept ze in het voorbijgaan. Het is nog vroeg in de middag, maar er zijn slechts weinig mensen die de verleiding van het ponton kunnen weerstaan.

Ambtenarij is soms lastig

De gemeente als eigenaar. Daar kleven vast en zeker voor- en nadelen aan? “Ja, dat kun je wel zeggen”, aldus Jimmy. “Niet alleen het feit dat de gemeente eigenaar is, maar ook het feit dat wij ons op een drijvend object bevinden, kan soms lastig zijn. We hebben bijvoorbeeld geen gas. Het verwarmen van het café gebeurt dan ook door met een houtkachel. Het kost een vermogen om ons op het gasnet aan te sluiten; dat hebben we natuurlijk al wel uitgezocht. Dan moet je werken met flexibele slangen en zo... Gelukkig kan er tegenwoordig veel zonder gas. Het feit dat de gemeente eigenaar is, is met betrekking tot de huursom voordelig voor ons. Het is immers geen commerciële partij. Anderzijds duurt het vaak wel lang om iets gedaan te krijgen. Ambtenarij en ondernemerschap zijn twee heel verschillende dingen; het botst weleens.”

Uit een horecanest

Inmiddels is Marjan aangeschoven. Zij blijkt het ondernemen in de horeca niet van een vreemde te hebben. “De familie Van Dijk is een bekende horecafamilie in Kampen”, zegt ze. “Hotel van Dijk en hotel/café De Steur zijn bijvoorbeeld bekende namen in Kampen. Beide waren ze lang in onze familie. Nu heb je relatief veel horeca in Kampen; vroeger had je hier ook de School voor de Journalistiek en een kunstopleiding, dus ook veel studenten. Bovendien is Kampen een Hanzestad, en de meeste deals werden destijds  in de kroeg beklonken of in ieder geval werd er wat gedronken nadat de deal was gemaakt. Het grote horeca-aanbod komt dus voort vanuit een lange traditie.”

Speciale activiteiten

Je café raakt niet zomaar vol. Speciale avonden en activiteiten helpen om een goede bezetting te behalen. Zo ook in Kampen. “Ja, er zijn altijd gelukszoekers die denken snel wat te kunnen verdienen in de cafébranche. Zo werkt dat natuurlijk niet”, vertelt Jimmy. “De oudere generatie caféondernemers had nog wat vlees op de botten en hebben zo de crisis doorstaan. Nieuwkomers zoals wij moeten gewoon hard werken, een vast publiek opbouwen en met leuke initiatieven komen voor de gasten. Dat moet ook wel, want er is zoveel te doen. We werken bijvoorbeeld ook samen met escaperoom Kampen; er zijn arrangementen waarbij de ontvangst bij ons is. Vaak komt een groep ook aan het eind van de dag nog even borrelen op ‘t Ponton. Hartstikke leuk. Daarnaast organiseren we een maandelijkse pubquiz, hebben we vaak livemuziek en organiseren we proeverijen.”

Niet te beroerd om wat uit te geven

Speciaalbier is hot. Ook in Kampen. Jimmy: “We hebben een uitgebreide speciaalbierenkaart en we doen mee met het Biertje van de Maand van brouwerij InBev. Kijk, een biertje drinken kun je thuis ook. Daarvoor kom je niet speciaal naar het café; juist voor de expertise en de gezelligheid kom je naar de kroeg. Veertig jaar geleden was dat heel anders: toen was het uitgaan in de kroeg een soort van automatisme. Dat bestaat niet meer. De concentratie ligt daarom dus ook steeds meer op de weekenden en de expertise van de caféondernemer is essentieel. Je moet je als ondernemer verdiepen in de producten die je verkoopt, en je ook online goed profileren. Dat is iets waar de oudere ondernemers vaak moeite mee hebben. Dit is tegelijkertijd het leuke in Kampen. Horecaondernemers helpen elkaar en we spelen elkaar de bal toe. Zo help ik die ‘oude knakkers’ af en toe met social media en het ontwerpen van een logootje bijvoorbeeld. Bovendien is niemand te beroerd om wat geld uit te geven; bijna iedereen doet mee met de gezamenlijke initiatieven. Ja natuurlijk… Er zijn er altijd een paar die niet meedoen, maar Kampen is klein. Binnen een mum van tijd weet iedereen dat dan ook.”

Gast als kattenoppas

We horen veel caféondernemers klagen over de banken. Er is geen vertrouwen en je kunt nergens een lening krijgen. Onze ervaring is heel anders”, vertelt Marjan. “We zijn in de slechte tijd begonnen, maar de contactpersoon bij de Rabobank zag ons verhaal wel zitten. Okee, hij vond het gepresenteerde plan wat optimistisch, maar wel goed genoeg. Weet je wat? De door ons gepresenteerde doelstellingen hebben we binnen drie jaar bereikt. Als nu na de zeven magere jaren de zeven vette jaren volgen, dan zijn we binnen. We hebben dan ook steeds aanwas van nieuwe gasten, en daarnaast veel vaste, trouwe gasten. Er zijn zelfs gasten die op onze kat passen wanneer we op vakantie zijn! Kun je nagaan… We zijn zuinig op de gasten hoor. Als een van onze gasten jarig is, dan feliciteren we hem via social media. Op leuke avonden vergeten we ook nooit mensen te taggen in onze berichten. Ook de online interactie is belangrijk, daar geloof ik heilig in.”

Trouw personeel

Begonnen met zijn tweeën op een ponton dat als horecalocatie zijn waarde nog niet had bewezen. Is het te doen met zijn tweeën? “We werken hard”, aldus Jimmy. “Maar inmiddels zijn we met zeven man personeel, waarvan eentje er maar echt van moet leven. Verder zijn het allemaal leuke, spontane jonge meiden die het naast hun studie doen. Eigenlijk zijn het al vier jaar lang dezelfde meiden, dus er is weinig tot geen verloop. Sterker nog: de band is hecht. Aankomende zondag hebben we met zijn allen een personeelsuitje. Raad eens waar we dat doen? Inderdaad: bij de escaperoom. We vertelden het je al: we spelen elkaar in Kampen de bal toe. Daar kan het Nederlands Elftal nog wat van leren.”

Jimmy privé:

Wat drink je thuis?
Kraanwater, sapjes en zo nu en dan een amaretto on the rocks

Voor welke ondernemer heb je veel respect?
Alle ondernemers die met hun eigen handen een zaak aan het draaien hebben gekregen en niet arrogant geworden zijn

Wat is je favoriete muziek?
Rock van onder andere Queen, Aerosmith, CCR en ZZ Top

Wat is je favoriete tv-programma?
The Walking Dead, Gotham en andere tv-series

Wat is je favoriete film?
28 Days Later. Ik heb een zwak voor post-apocalyptische films

In wat voor auto rijd je?
Een zwart metallic BMW 318 Business uit 2000

Wat is je levensmotto?
Hard werken, daarna altijd gezelligheid

Wat is je tip voor starters?
Niet tegen laten houden door obstakels, zie ze als een uitdaging en maak gebruik van je netwerk!

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
George Clooney, wat hebben vrouwen toch met die man?

Waar kun je je aan ergeren wanneer je in een andere horecazaak komt?
Ongeïnteresseerd personeel. Hallo, ik betaal je salaris!

Marjan privé:

1.    Wat drink je thuis?

Water

2.    Voor welke ondernemer heb je veel respect?

Mijn opa en oma

3.    Wat is je favoriete muziek?

Poprock

4.    Wat is je favoriete tv-programma?

Ik kijk bijna geen tv

5.    Wat is je favoriete film?

Forrest Gump

6.    In wat voor auto rijd je?

BMW

7.    Wat lees je op dit moment?

 ‘Dit is het jaar van de bediening’ van Wouter Verkerk

8.    Wat is je levensmotto?

Don’t worry, be happy

9.    Wat is je tip voor starters? 

Neem niet teveel hooi op je vork. Stapje voor stapje werkt beter

10. Met wie zou je een dagje willen ruilen?

Mijn broertje. Die studeert op dit moment in Australië aan de European Bartender

School

11. Waar kun je je aan ergeren wanneer je in een andere horecazaak komt?

Chagrijnige gezichten

’t Ponton in cijfers:

*Prijs vaasje: 2,50
*Prijs wijntje (huiswijn): 3,60
*Prijs frisdrank: 2,00
*Aantal zitplaatsen binnen: 25
*Aantal zitplaatsen buiten: 80
*Populairste gerecht: Ambachtelijke rundvleesbitterballen met mosterd
*Meest trendy drankje op dit moment: Disaronno Sour cocktail
*Gemiddelde omzet per gast: Tussen de 10 – 20 euro
*Oppervlakte zaak (in m2): 37 m2
*Oppervlakte terras (in m2): 132m2
*Merk tapbier: Hertog Jan
*Omzetverhouding drinken/eten: 80/20

 

Fotografie: Bob van Deurzen

DCK15Jaar

Overig nieuws