10 tips bij inkopen

4 december 2013
10 tips bij inkopen

Op zoek naar informatie en advies? De redactie van uw vakblad heeft voor u tien tips geselecteerd die u kunt gebruiken bij uw inkopen. Een goede inkoop en voorraadbeheer
zijn belangrijk en daarom helpt de redactie u graag bij het ondernemen.

*Tip 1*
Leg eens een lijst aan van al uw leveranciers en relaties. Oude leveranciers waarmee u al tijden niet werkt kunnen uit het bestand worden geschoond.

*Tip 2*
Doet u zaken met een nieuwe leverancier? Informeer dan vooraf of deze verkoopvoorwaarden hanteert en besluit of u hiermee akkoord gaat.

*Tip 3*
Leg het dag en het tijdstip van een leveringsdatum goed vast. Is de uitleveringsdatum een termijn, bijvoorbeeld een aantal dagen per week, geef dan aan welk deel van ingekochte producten u wanneer geleverd wilt hebben.

*Tip 4*
Maak duidelijke afspraken over de koopprijs van de goederen, inclusief bijkomende kosten (zoals transport, administratie) en betalingskortingen bij snel betalingsgedrag.

*Tip 5*
Informeer vóór de orderplaatsing naar de mogelijkheid van nabestellingen, in het bijzonder de leveringstijd daarvan.

*Tip 6*
Gaat u niet akkoord met andere in de verkoopvoorwaarden opgenomen bepalingen, kaart dit van tevoren aan, en vermeld dat uitdrukkelijk op het orderformulier.

*Tip 7*
Elektronisch bestellen is efficiënter. Als u elektronisch bestelt, wordt ook aan de andere kant tijd bespaard op bijvoorbeeld het invoeren van uw telefonische of faxbestelling.

*Tip 8
Informeer zeker bij grote eenmalige inventarisleveringen ruim vóór de leveringsdatum of alles volgens plan verloopt. Bij vertraging kunt u daar vast rekening mee houden.

*Tip 9*
Kijk goed naar de mensen die bij u de inkoop regelen. Het nu trainen van de beslissers over de inkoop levert op langere termijn vaak geld op.

*Tip 10*
Tot slot: blijf investeren in de relatie met uw leverancier. Goede communicatie is een groot goed.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws