Verbeter de veiligheid van je café

19 juni 2015 |
Verbeter de veiligheid van je café<

Veiligheid zou bij alle horecaondernemers voorop moeten staan. Veiligheid voor personeel en gasten uiteraard, maar bij het
begrip veiligheid wordt ook vaak gedacht aan inbraak- en diefstalpreventie. Nog te vaak bereikt ons het nieuws dat een caféondernemer van zijn omzet wordt beroofd terwijl dit voorkomen had kunnen worden.

Motorclubs
Op dit moment woedt er in Limburg een oorlog tussen rivaliserende motorclubs. Een strijd die ook de horeca in zijn greep houdt, aangezien er enkele cafés betrokken zijn bij deze ruzie. In Kerkrade ontstonden er spanningen toen een café van de Hells Angels werd dichtgetimmerd door de ME. Daaraan voorafgaand hadden de Bandidos (een rivaliserende motorbende) stickers op de ruiten geplakt. Het centrum van de Kerkrade voelde ineens een stuk minder gezellig, en de horeca ook. Dit is een extreem voorbeeld van een onveilige situatie in de horeca, maar er zijn meer voorbeelden.

Diefstal
De omzet van de zaterdagavond en ‚Äďnacht na sluitingstijd zelf meenemen om na het weekend op de bank te zetten... Het gebeurt vaak, maar criminelen weten dit ook. Google maar eens op ‚Äėcaf√© beroofd‚Äô en de voorbeelden zijn talloos. Tip: breng nooit alleen de opbrengst weg. Doe dit bij voorkeur ook niet direct na sluitingstijd, want daarop rekent de overvaller. Zorg voor een goede kluis, zodat de opbrengst veiliggesteld kan worden. Niet alleen op straat kun je slachtoffer worden van beroving of diefstal, maar ook de zaak zelf dient goed beveiligd te worden. Een ‚Äėouderwetse‚Äô kassalade is kwetsbaar en gokkasten zijn ook regelmatig doelwit. Zorg daarom voor goed hang- en sluitwerk en camera‚Äôs. Camera‚Äôs werken vooral preventief: ze schrikken criminelen af. Want wie wil er nou met zijn hoofd op Opsporing Verzocht?

Pinnen en de smartphone
Voor de hand liggend: pinnen en andere vormen van elektronisch betalen zijn vele malen veiliger dan contante betaling. Stimuleer elektronische betalingen dan ook; het is veiliger, sneller en gemakkelijker voor de administratie. De horeca bleek in 2013 de snelst groeiende pinmarkt; met name cafés en snackbars bleven traditioneel achter in de omslag naar elektronische betalingen. Met de opkomst van contactloos betalen wordt het steeds gemakkelijker om zonder fysiek geld te betalen. O ja: de Rabobank introduceerde een leuk snufje, waarmee de smartphone omgetoverd kan worden in een pinapparaat. Het heet de Rabo SmartPin, en een fysiek pinautomaat is hiermee niet meer nodig.

Beveiliging
Waarschijnlijk is een beveiliger niet voor de hele doelgroep een optie, en gelukkig ook niet nodig. Toch zijn er kroegen in stadscentra van middelgrote en grote steden die er goed aan doen om een beveiliger in te schakelen. Een beveiliger moet vooral gezien worden als poortwachter, die rekening houdt met het profiel van de gewenste bezoeker, de huisregels en met de risico’s van de directe omgeving. Mocht het toch eens uit de hand lopen, dan staat hij of zij uiteraard zijn mannetje. Het is wel aan te raden hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen.

Beoordelingsfouten
Alle goede bedoelingen ten spijt, kan het voorkomen dat een caféondernemer een beoordelings- of inschattingsfout maakt. Dat gebeurde in Breda, waar een gehandicapte jongeman van 19 jaar met zijn rolstoel het café de toegang werd ontzegd. De reden? In het geval van een calamiteit zou de nooduitgang geblokkeerd kunnen raken door de rolstoel. Bij zes andere cafés in de stad kwam hij evenwel wel binnen. Het kwam de zaak op veel negatieve publiciteit te staan.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Koffie & thee
Zijn we allemaal al klaar voor Nationale Koffiedag?

Op dinsdag 24 september 2019, de vierde dinsdag van september, is het Nationale Koffiedag. Hét moment om op deze dag samen een kop koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Ook over de herkomst van de koffie. Meer dan driekwart van de Nederlandse medewerkers (84%) vindt dat lekkere ko...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Koffie & thee
30ml Coffee Roasters wordt lid van Amsterdam Roasters

30ml Coffee Roasters zal zich gaan vestigen bij Amsterdam Roasters in Amsterdam Noord en zal de faciliteiten en koffiebranders gebruiken om de koffie te branden voor hun franchise bedrijven. Frans Kooijman, CEO: "De reden voor 30ml om lid te worden van Amsterdam Roasters is vanwege de samenwerk...

Events Rotterdam
Atoll Rotterdam viert haar 10-jarig jubileum met een 3-daags verjaardagsfeest

Na een filmpje bij de Pathé even een balletje slaan of een drankje nuttigen? Menig Rotterdammer kan beamen dat Atoll de perfecte uitvalbasis is voor een compleet avondje uit. De loungeclub is inmiddels uitgegroeid tot een Rotterdams begrip. En dat kan ook niet anders, want Atoll bestaat dit j...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Drinks Cocktails Events
Helder Fortes Silva wint cocktailwedstrijd Jeneverfestival

Afgelopen weekend vond het Jeneverfestival plaats in dé jeneverhoofdstad van de wereld: Schiedam. Ruim 550 bezoekers waren aanwezig om alles te leren over jenever. Zo’n 18 distillateurs, 30 merken en meer dan 50 producten presenteerden zich in de Grote – of Sint. Janskerk. Het ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: