Tips voor de perfecte bier en snack combinatie

Auteur: José Mast
17 juli 2017
Tips voor de perfecte bier en snack combinatie

Er is niets mis met een schaaltje pinda’s of een plankje kaas bij de borrel. Maar wees kritisch op het soort snacks dat je aanbiedt. Sommige verhogen de pret, andere slaan het bier dood en doen de bieromzet geen goed. Biersommelier Fiona de Lange geeft advies.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Kaas is nog altijd een populaire borrelhap en vaak is dat jonge kaas in combinatie met pils. Veel slechter kun je het niet doen, zegt Fiona de Lange. "Jonge kaas bevat heel veel vet en vet sluit de tong af. Daardoor proef je niets meer van blond bier of pils en mis je een mooie smaakcombinatie. Erger nog: het bier slaat dood. Je kunt veel beter oude kaas of jong belegen kaas serveren bij pils of blond bier. Het zout in oude kaas activeert de hopbitterheid van het bier. Dan krijg je een sprankel waardoor je er meer van wilt drinken. Wil je toch graag jonge kaas serveren of vraagt een gast er speciaal om, geef er dan een mengsel van kruiden en zout bij."

Een voordeel van oude kaas is bovendien dat je er minder snel van eet. Vooral voor eetcafés is dat een voordeel, omdat de gast dan ruimte overhoudt voor een menu. "Omdat oude kaas sterker smaakt, eet je in een rustiger tempo. Daardoor zit je niet zo snel vol."

Is er dan geen enkel bier waarmee je jonge kaas kunt combineren? Toch wel. "Bij donkere bieren, die zoet en rond zijn, past jonge kaas wel. Maar die worden minder vaak als aperitief gedronken. Bij een aperitief kies je eerder voor iets frissers."

En hoe zit het dan met wijn? "Wijn is een ander verhaal," weet Fiona. "Dat bevat tannines en zuren die vet wegsnijden. Hopbitterheid doet dat ook, maar in mindere mate."

Doppinda’s in de ban
Fiona de Lange is naast biersommelier ook zytholoog (bierkundige) en ze verzorgt masterclasses over bier en food. Ze is auteur van verschillende boeken over bier, zoals 'Bier&Spijs' en 'Wat je als bierliefhebber moet weten' en adviseert horecaondernemers over de bierkaart en bier-spijscombinaties. Sommige van die combinaties zijn zo oud als de weg naar Rome. Dat kruiden en zout het goed doen in combinatie met pils, dat weten kasteleins bijna instictmatig. Anders gezegd: het glas is sneller leeg als er een schaaltje kruidige nootjes of zoute pinda’s naast staat. "Maar geen doppinda’s," waarschuwt Fiona. "Daar zit veel vet in, maar geen zout. Nachos kunnen weer wel, maar niet naturel."

"Vlammetjes en bitterballen zijn ook bekende succesnummers bij pils en blonde bieren. Wil je een keer een ander soort borrelhap serveren die de drankomzet goed doet, denk dan eens aan spicey chickenwings of kruidige gehaktballetjes. Die doen het goed met een bitter blond biertje of een IPA. Die snijden het vet van het vlees weg, zodat je er meer van proeft."

Speciaalbier
In bier-spijscombinaties kies je eerst het gerecht en dan het bier, maar bij de borrel kan het net zo goed andersom. Stel je gast wil witbier of Weizen drinken, wat is daar dan een lekkere borrelhap bij die doordrinken niet in de weg staat? Fiona adviseert een geitenkaas. "Wit en Weizen hebben weinig hop, maar wel zuren. Die frisse smaken van het bier en de krachtige smaak van geitenkaas geven een mooie afwisselende smaaksensatie."

Scampies smaken goed bij amberbieren, De Koninck of Palm. Andere amberbieren zijn bijvoorbeeld Hertog Jan Karakter, Leffe Radieuse, Pauwel Kwak en La Trappe Isid’or.

Opgepast met zalm
Vis en (wit)bier kunnen ook goed samengaan, bijvoorbeeld met een schijfje citroen erbij. "Dat maakt een mooie combinatie met het zuur in het bier," legt Fiona uit. "Maar kijk uit met gerookte zalm, die vaak in salades wordt verwerkt. Gerookte zalm is heel vet, waardoor je niets meer proeft van het bier. Café- en restauranthouders zijn zich daar vaak niet van bewust, omdat ze het zelf niet eten. Maar als je een keer bewust gaat proeven – ik laat dat in mijn masterclasses wel eens doen – dan weet je wel beter."

Gasten die toch gerookte zalm en bier willen combineren, kun je het beste iets zuurs erbij geven, zoals een vinaigrette in de salade of een schijfje citroen. 

Meer weten over bier en spijs?

Op de website Bierspijs.nl vind je de basisregels voor bier-spijscombinaties. Op de website Fionadelange.nl kun je de biervlogs van Fiona bekijken.

Overig nieuws