Tips voor de perfecte bier en snack combinatie

17 juli 2017 | José Mast

Er is niets mis met een schaaltje pinda’s of een plankje kaas bij de borrel. Maar wees kritisch op het soort snacks dat je aanbiedt. Sommige verhogen de pret, andere slaan het bier dood en doen de bieromzet geen goed. Biersommelier Fiona de Lange geeft advies.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Kaas is nog altijd een populaire borrelhap en vaak is dat jonge kaas in combinatie met pils. Veel slechter kun je het niet doen, zegt Fiona de Lange. "Jonge kaas bevat heel veel vet en vet sluit de tong af. Daardoor proef je niets meer van blond bier of pils en mis je een mooie smaakcombinatie. Erger nog: het bier slaat dood. Je kunt veel beter oude kaas of jong belegen kaas serveren bij pils of blond bier. Het zout in oude kaas activeert de hopbitterheid van het bier. Dan krijg je een sprankel waardoor je er meer van wilt drinken. Wil je toch graag jonge kaas serveren of vraagt een gast er speciaal om, geef er dan een mengsel van kruiden en zout bij."

Een voordeel van oude kaas is bovendien dat je er minder snel van eet. Vooral voor eetcafés is dat een voordeel, omdat de gast dan ruimte overhoudt voor een menu. "Omdat oude kaas sterker smaakt, eet je in een rustiger tempo. Daardoor zit je niet zo snel vol."

Is er dan geen enkel bier waarmee je jonge kaas kunt combineren? Toch wel. "Bij donkere bieren, die zoet en rond zijn, past jonge kaas wel. Maar die worden minder vaak als aperitief gedronken. Bij een aperitief kies je eerder voor iets frissers."

En hoe zit het dan met wijn? "Wijn is een ander verhaal," weet Fiona. "Dat bevat tannines en zuren die vet wegsnijden. Hopbitterheid doet dat ook, maar in mindere mate."

Doppinda’s in de ban
Fiona de Lange is naast biersommelier ook zytholoog (bierkundige) en ze verzorgt masterclasses over bier en food. Ze is auteur van verschillende boeken over bier, zoals 'Bier&Spijs' en 'Wat je als bierliefhebber moet weten' en adviseert horecaondernemers over de bierkaart en bier-spijscombinaties. Sommige van die combinaties zijn zo oud als de weg naar Rome. Dat kruiden en zout het goed doen in combinatie met pils, dat weten kasteleins bijna instictmatig. Anders gezegd: het glas is sneller leeg als er een schaaltje kruidige nootjes of zoute pinda’s naast staat. "Maar geen doppinda’s," waarschuwt Fiona. "Daar zit veel vet in, maar geen zout. Nachos kunnen weer wel, maar niet naturel."

"Vlammetjes en bitterballen zijn ook bekende succesnummers bij pils en blonde bieren. Wil je een keer een ander soort borrelhap serveren die de drankomzet goed doet, denk dan eens aan spicey chickenwings of kruidige gehaktballetjes. Die doen het goed met een bitter blond biertje of een IPA. Die snijden het vet van het vlees weg, zodat je er meer van proeft."

Speciaalbier
In bier-spijscombinaties kies je eerst het gerecht en dan het bier, maar bij de borrel kan het net zo goed andersom. Stel je gast wil witbier of Weizen drinken, wat is daar dan een lekkere borrelhap bij die doordrinken niet in de weg staat? Fiona adviseert een geitenkaas. "Wit en Weizen hebben weinig hop, maar wel zuren. Die frisse smaken van het bier en de krachtige smaak van geitenkaas geven een mooie afwisselende smaaksensatie."

Scampies smaken goed bij amberbieren, De Koninck of Palm. Andere amberbieren zijn bijvoorbeeld Hertog Jan Karakter, Leffe Radieuse, Pauwel Kwak en La Trappe Isid’or.

Opgepast met zalm
Vis en (wit)bier kunnen ook goed samengaan, bijvoorbeeld met een schijfje citroen erbij. "Dat maakt een mooie combinatie met het zuur in het bier," legt Fiona uit. "Maar kijk uit met gerookte zalm, die vaak in salades wordt verwerkt. Gerookte zalm is heel vet, waardoor je niets meer proeft van het bier. Café- en restauranthouders zijn zich daar vaak niet van bewust, omdat ze het zelf niet eten. Maar als je een keer bewust gaat proeven – ik laat dat in mijn masterclasses wel eens doen – dan weet je wel beter."

Gasten die toch gerookte zalm en bier willen combineren, kun je het beste iets zuurs erbij geven, zoals een vinaigrette in de salade of een schijfje citroen. 

Meer weten over bier en spijs?

Op de website Bierspijs.nl vind je de basisregels voor bier-spijscombinaties. Op de website Fionadelange.nl kun je de biervlogs van Fiona bekijken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Achtergronden
Waarover wil jij graag lezen?

Jij bent als lezer belangrijk voor ons platform. Om je nog beter van dienst te zijn, willen we graag weten welke inhoud jij het liefste terugziet binnen onze website en onze krant. Help jij ons (en jezelf) door de korte vragenlijst in te vullen? Het neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Bier
Swinkels Family Brewers geeft 'rondje voor jouw zaak'

Swinkels Family Brewers komt met ‘Rondje voor jouw zaak’: een online platform waar consumenten een vat bier kunnen winnen voor hun favoriete horecazaak. De consument koopt een van de deelnemende bieren in de supermarkt of horeca, scant deze met zijn mobiele telefoon, selecteert zijn favo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: