Tips voor de perfecte bier en snack combinatie

17 juli 2017 | José Mast
Tips voor de perfecte bier en snack combinatie

Er is niets mis met een schaaltje pinda’s of een plankje kaas bij de borrel. Maar wees kritisch op het soort snacks dat je aanbiedt. Sommige verhogen de pret, andere slaan het bier dood en doen de bieromzet geen goed. Biersommelier Fiona de Lange geeft advies.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Kaas is nog altijd een populaire borrelhap en vaak is dat jonge kaas in combinatie met pils. Veel slechter kun je het niet doen, zegt Fiona de Lange. "Jonge kaas bevat heel veel vet en vet sluit de tong af. Daardoor proef je niets meer van blond bier of pils en mis je een mooie smaakcombinatie. Erger nog: het bier slaat dood. Je kunt veel beter oude kaas of jong belegen kaas serveren bij pils of blond bier. Het zout in oude kaas activeert de hopbitterheid van het bier. Dan krijg je een sprankel waardoor je er meer van wilt drinken. Wil je toch graag jonge kaas serveren of vraagt een gast er speciaal om, geef er dan een mengsel van kruiden en zout bij."

Een voordeel van oude kaas is bovendien dat je er minder snel van eet. Vooral voor eetcafés is dat een voordeel, omdat de gast dan ruimte overhoudt voor een menu. "Omdat oude kaas sterker smaakt, eet je in een rustiger tempo. Daardoor zit je niet zo snel vol."

Is er dan geen enkel bier waarmee je jonge kaas kunt combineren? Toch wel. "Bij donkere bieren, die zoet en rond zijn, past jonge kaas wel. Maar die worden minder vaak als aperitief gedronken. Bij een aperitief kies je eerder voor iets frissers."

En hoe zit het dan met wijn? "Wijn is een ander verhaal," weet Fiona. "Dat bevat tannines en zuren die vet wegsnijden. Hopbitterheid doet dat ook, maar in mindere mate."

Doppinda’s in de ban
Fiona de Lange is naast biersommelier ook zytholoog (bierkundige) en ze verzorgt masterclasses over bier en food. Ze is auteur van verschillende boeken over bier, zoals 'Bier&Spijs' en 'Wat je als bierliefhebber moet weten' en adviseert horecaondernemers over de bierkaart en bier-spijscombinaties. Sommige van die combinaties zijn zo oud als de weg naar Rome. Dat kruiden en zout het goed doen in combinatie met pils, dat weten kasteleins bijna instictmatig. Anders gezegd: het glas is sneller leeg als er een schaaltje kruidige nootjes of zoute pinda’s naast staat. "Maar geen doppinda’s," waarschuwt Fiona. "Daar zit veel vet in, maar geen zout. Nachos kunnen weer wel, maar niet naturel."

"Vlammetjes en bitterballen zijn ook bekende succesnummers bij pils en blonde bieren. Wil je een keer een ander soort borrelhap serveren die de drankomzet goed doet, denk dan eens aan spicey chickenwings of kruidige gehaktballetjes. Die doen het goed met een bitter blond biertje of een IPA. Die snijden het vet van het vlees weg, zodat je er meer van proeft."

Speciaalbier
In bier-spijscombinaties kies je eerst het gerecht en dan het bier, maar bij de borrel kan het net zo goed andersom. Stel je gast wil witbier of Weizen drinken, wat is daar dan een lekkere borrelhap bij die doordrinken niet in de weg staat? Fiona adviseert een geitenkaas. "Wit en Weizen hebben weinig hop, maar wel zuren. Die frisse smaken van het bier en de krachtige smaak van geitenkaas geven een mooie afwisselende smaaksensatie."

Scampies smaken goed bij amberbieren, De Koninck of Palm. Andere amberbieren zijn bijvoorbeeld Hertog Jan Karakter, Leffe Radieuse, Pauwel Kwak en La Trappe Isid’or.

Opgepast met zalm
Vis en (wit)bier kunnen ook goed samengaan, bijvoorbeeld met een schijfje citroen erbij. "Dat maakt een mooie combinatie met het zuur in het bier," legt Fiona uit. "Maar kijk uit met gerookte zalm, die vaak in salades wordt verwerkt. Gerookte zalm is heel vet, waardoor je niets meer proeft van het bier. Café- en restauranthouders zijn zich daar vaak niet van bewust, omdat ze het zelf niet eten. Maar als je een keer bewust gaat proeven – ik laat dat in mijn masterclasses wel eens doen – dan weet je wel beter."

Gasten die toch gerookte zalm en bier willen combineren, kun je het beste iets zuurs erbij geven, zoals een vinaigrette in de salade of een schijfje citroen. 

Meer weten over bier en spijs?

Op de website Bierspijs.nl vind je de basisregels voor bier-spijscombinaties. Op de website Fionadelange.nl kun je de biervlogs van Fiona bekijken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download hier de werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw café belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw o ...

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: