Plantaardig eten en lekker bier: bij Oproer Brouwerij vind je het

Auteur: redactie
6 januari 2020
Plantaardig eten en lekker bier: bij Oproer Brouwerij vind je het

Een gezellige plek waar je milieubewust kunt eten onder het genot van een biertje. Dat is Oproer Brouwerij in Utrecht. Toen de twee bierbrouwers Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers de handen ineensloegen, ontstond er een unieke plek waar bier en plantaardig eten samenkomen.

De naam Oproer staat voor een soort vreedzame revolutie. "We willen laten zien dat alles met aandacht kan, dus voor mens, milieu en dier. Of zoals ik ook wel zeg: mens, milieu, dier én bier. Wij zijn allebei geïnspireerd geraakt door de westkust van Amerika, daar hebben ze een hele rijke bierhistorie. Wat je daar hebt zijn brewpubs en de sfeer die daaromheen hangt is heel tof." 

Wat is een brewpub precies?

Een brewpub is een brouwerij waar een cafe en restaurant aan vast zijn gebouwd. "Daar kunnen mensen gewoon heel relaxed eten, drinken en het merk echt beleven. Het zijn de sociale plekken voor de buurt waar iedereen gewoon welkom is. Wie of wat je bent, je kunt er altijd terecht. Dat vonden we een mooi idee, maar niet voor onszelf alleen. Dus we dachten: laten we opnieuw beginnen en samen een brouwerij starten met een fysieke locatie. Zo zijn we Oproer begonnen in 2016." Mark en Bart-Jan kwamen terecht bij de lege hal, gevestigd in Utrecht. Deze hebben zij getransformeerd tot brouwerij met een café en restaurant. Uiteindelijk werd Oproer steeds populairder en moest de brouwerij verplaatst worden. Zo konden restaurant en café uitgebreid worden.

Ook werd er meer bier gebrouwen, dus de huidige brouwerij is een stuk groter. En dat is nodig, aangezien de productie van 2500 liter per maand naar 2500 liter per keer is gegaan. Bier is dus een belangrijk aspect, dat ook in het restaurant terugkomt. "We hebben beer pairing, wat dan specifiek bij het gerecht wordt bedacht. Dan wordt er echt geproefd welke het best bij een bepaald gerecht past." Op de kaart vind je dan ook onder ieder gerecht een biertip. "We hebben een aantal vaste bieren, dat zijn er zeven en daarnaast een aantal specials." Die specials zijn tijdelijk en wisselen dus ook. In totaal kun je steeds kiezen uit zo’n 15 bieren.

Plantaardige keuken

"Wat we wilden, was een plek creëren waar mensen ook als vegetariër goed kunnen eten. In de bierwereld was dit heel moeilijk. Overal waar je kwam, was bier gelinkt aan vlees en dat vonden we een beetje onzin. Net zoals bier alleen een 'mannending' zou zijn en geen vrouwending." Om dit voor elkaar te krijgen zijn de brouwers op zoek gegaan naar chefs. "We kunnen zelf dus wel brouwen, maar niet koken." Mark en Bart-Jan kwamen uit bij chefs Mari Pitkänen en Martina Bovini. "Zij koken echt fantastisch. Toen gingen we af op basis van hoe zij in de wereld staan en hoe zij koken. Dat was dus 100% veganistisch en biologisch, wat ook een boodschap meegeeft over het milieu."

Dat Oproer een echte hotspot werd, was puur toeval. "Toen wij begonnen, waren wij één van de weinigen die echt 100% plantaardig werkten en kwamen er zelfs mensen vanuit Amsterdam, omdat dat nog nergens werd gedaan op deze manier. De locatie is industrieel en dan komt er ook nog bij dat het een restaurant met een brouwerij is. We werden wat hipper dan we gedacht hadden." Het vinden van chefs kan lastig zijn, maar dankzij de specifieke keuken heeft Oproer daar een stuk minder last van: "Wij hebben het voordeel dat mensen wat gerichter op zoek zijn naar een veganistische keuken." Mensen voor de bar zijn er ook altijd wel te vinden. "Afwassers zijn wel altijd een probleem. Dat is dan een tijdelijk iets en dan moet je na een tijdje weer een nieuw iemand vinden." Oproer komt via verschillende manieren aan personeel. Zo worden er advertenties op social media geplaatst. "Je hebt op Facebook van die groepen waar veganistische mensen werk zoeken en daar post ik dan als we iemand nodig hebben voor de keuken. Het is handig als iemand dan iets heeft met veganisme." Voor andere werkzaamheden kijken ze weer ergens anders. "Iemand achter de bar moet gewoon veel weten van drank en daar een interesse in hebben. Dan zoeken we meer in bier-gerelateerde groepen."

We proberen mensen te laten zien hoe het anders kan

Dat ze bij Oproer bewust bezig zijn, blijkt al uit de keuze voor plantaardige gerechten, maar hier blijft het niet bij. Chef Mari vertelt dat Oproer naast veganistische producten ook altijd werkt met ingrediënten die biologisch zijn. "Wij proberen zoveel mogelijk met de seizoenen mee te koken, daarom is er ook iedere maand een ander menu. Zo kunnen we kijken welke seizoensgroenten er zijn." De leverancier waar Oproer hun producten vandaan haalt, is dan ook biologisch. "Zij verzamelen groenten van verschillende kleine boeren en die leveren ze aan ons." Ook als we naar het uiterlijk van de zaak kijken zien we veel van hun boodschap terug. "We proberen mensen dus te inspireren hoe het anders kan. Dat proberen we met het eten te doen, maar ook met hoe het er hier uitziet. Daarom maken we gebruik van hergebruikte materialen. Pallets uit de brouwerij bijvoorbeeld, maar ook banken die van Marktplaats komen en stoelen die tweedehands zijn."

Hoewel Oproer één van de eerste plantaardige restaurants was, komen er tegenwoordig steeds meer plekken bij waar je je als veganist kunt uitleven. Toch weet Oproer hoe zij zich kunnen onderscheiden. "Door puur en onszelf te zijn. We doen ook aan samenwerkingen met initiatieven waar wij achter staan. Zo was er Omapost, een organisatie voor eenzame ouderen, die hier een pubquiz hield."

Naast eten en drinken, is er bij Oproer ook genoeg ruimte voor plezier. "We hebben hier twee keer een rollerdisco gehad. Toen hebben we alles aan de kant geschoven, kwamen er dj’s en discolichten en waren er zo’n 150 mensen aan het rolschaatsen." Even aan de kant rusten kon natuurlijk onder het genot van een biertje.

Oproer in cijfers:

Aantal werknemers: 24
Aantal zitplekken: Binnen 150, buiten 80
Elke maand een nieuwe menukaart om de gasten te blijven verrassen en om te kunnen koken met de seizoensgroenten
Waardering: Oproer heeft al meerdere mooie titels ontvangen, waaronder een vegan-award voor beste vegan friendly eetgelegenheid in Nederland, zilver en brons tijdens de Brussels Beer Challenge en behoren zij volgens The Guardian tot de tien beste brewpubs van Europa.

 

Auteur: Shanelle de Boer. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.     

Overig nieuws