Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

12 februari 2020 | Noah Gerssen
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het Lage Licht’, vernoemd naar de vuurtoren in de museumhaven. De keuken gebruikt zoveel mogelijk lokale en duurzame producten.

Het Lage Licht wordt de thuishaven voor museumbezoekers, een plek waar zij even voor anker gaan met een kop koffie en een gebakje, een lunch of borrel. Het horeca-ontwerp van het Rotterdamse ontwerpbureau Dark & Stormy grijpt terug op het kleurgebruik in de scheepvaart. Dat geeft het café een frisse maritieme uitstraling, die wordt versterkt door een eigentijds interieur.

Objecten uit de museumcollectie, die volgens kenners tot de wereldtop behoort, krijgen de ruimte in het café. In een centrale vitrine staat een scheepsmodel van maar liefst 2,5 meter. Dit is de ‘Nieuw Amsterdam’, een voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Ook achter de bar zijn modellen te bewonderen, bijvoorbeeld van een Engels lichtschip, een roeiboot, een kruidnagelschip en het prototype van een vrachtschip dat op atoomkracht zou kunnen varen.

Het Lage Licht is vernoemd naar de rode vuurtoren in de Maritiem Museum Haven, waar gasten vanuit het café uitzicht op hebben. Deze vuurtoren stond vanaf het eind van de 19e eeuw in Hoek van Holland om daar, samen met Het Hoge Licht, schepen veilig de Rotterdamse haven in te loodsen. Het Lage Licht doofde in 1967 kreeg in de jaren negentig zijn huidige plek.

Van drugstransport tot leestafel?

Een leestafel die in Het Lage Licht staat, heeft een unieke achtergrond. Ze is gemaakt van tropisch hardhout, dat werd gevonden in de Rotterdamse haven. De eigenaar was onvindbaar, waardoor wordt vermoed dat deze partij hout is gebruikt om drugs te smokkelen. Zo is het meubel een knipoog naar de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ over drugshandel in de Rotterdamse haven, die in het Maritiem Museum te zien is.

Het gebruikte hardhout is ook nog eens duurzaam: het is namelijk afkomstig uit het Brokopondostuwmeer in Suriname, waar een ondergelopen bos de meest eco-vriendelijke manier van houtkap biedt.

Lokaal en duurzaam

De keuken van museumcafé Het Lage Licht is recht door zee. Zoveel mogelijk gerechten worden gemaakt van lokale en duurzame producten. Zo drinken gasten hun cappuccino van het eerlijke koffiemerk Peeze en staan er vishapjes op de kaart van Wild-catch, een bedrijf dat alleen in de Noordzee vist en zo voedselverspilling tegengaat. Het bier is van de Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers en de kaas van Rotterdamsche Oude.

Zelfs het brood - dat bij soepen en salades wordt geserveerd, maar ook als sandwich te bestellen is – is bijzonder. Dit is Zeeuws natuurdesembrood, dat wordt bereid met gezuiverd zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Daarnaast wordt het gebak dagelijks vers gemaakt in de Rotterdamse Bakkerswerkplaats. Daar werken talentvolle mensen, die in een reguliere werkomgeving niet meekomen.

Museumcafé Het Lage Licht opent op zaterdag 22 februari. Het café is ook te boeken voor  events op een maritieme locatie in hartje Rotterdam. Meer weten? www.maritiemmuseum.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: