Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

12 februari 2020 | Noah Gerssen
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het Lage Licht’, vernoemd naar de vuurtoren in de museumhaven. De keuken gebruikt zoveel mogelijk lokale en duurzame producten.

Het Lage Licht wordt de thuishaven voor museumbezoekers, een plek waar zij even voor anker gaan met een kop koffie en een gebakje, een lunch of borrel. Het horeca-ontwerp van het Rotterdamse ontwerpbureau Dark & Stormy grijpt terug op het kleurgebruik in de scheepvaart. Dat geeft het café een frisse maritieme uitstraling, die wordt versterkt door een eigentijds interieur.

Objecten uit de museumcollectie, die volgens kenners tot de wereldtop behoort, krijgen de ruimte in het café. In een centrale vitrine staat een scheepsmodel van maar liefst 2,5 meter. Dit is de ‘Nieuw Amsterdam’, een voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Ook achter de bar zijn modellen te bewonderen, bijvoorbeeld van een Engels lichtschip, een roeiboot, een kruidnagelschip en het prototype van een vrachtschip dat op atoomkracht zou kunnen varen.

Het Lage Licht is vernoemd naar de rode vuurtoren in de Maritiem Museum Haven, waar gasten vanuit het café uitzicht op hebben. Deze vuurtoren stond vanaf het eind van de 19e eeuw in Hoek van Holland om daar, samen met Het Hoge Licht, schepen veilig de Rotterdamse haven in te loodsen. Het Lage Licht doofde in 1967 kreeg in de jaren negentig zijn huidige plek.

Van drugstransport tot leestafel?

Een leestafel die in Het Lage Licht staat, heeft een unieke achtergrond. Ze is gemaakt van tropisch hardhout, dat werd gevonden in de Rotterdamse haven. De eigenaar was onvindbaar, waardoor wordt vermoed dat deze partij hout is gebruikt om drugs te smokkelen. Zo is het meubel een knipoog naar de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ over drugshandel in de Rotterdamse haven, die in het Maritiem Museum te zien is.

Het gebruikte hardhout is ook nog eens duurzaam: het is namelijk afkomstig uit het Brokopondostuwmeer in Suriname, waar een ondergelopen bos de meest eco-vriendelijke manier van houtkap biedt.

Lokaal en duurzaam

De keuken van museumcafé Het Lage Licht is recht door zee. Zoveel mogelijk gerechten worden gemaakt van lokale en duurzame producten. Zo drinken gasten hun cappuccino van het eerlijke koffiemerk Peeze en staan er vishapjes op de kaart van Wild-catch, een bedrijf dat alleen in de Noordzee vist en zo voedselverspilling tegengaat. Het bier is van de Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers en de kaas van Rotterdamsche Oude.

Zelfs het brood - dat bij soepen en salades wordt geserveerd, maar ook als sandwich te bestellen is – is bijzonder. Dit is Zeeuws natuurdesembrood, dat wordt bereid met gezuiverd zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Daarnaast wordt het gebak dagelijks vers gemaakt in de Rotterdamse Bakkerswerkplaats. Daar werken talentvolle mensen, die in een reguliere werkomgeving niet meekomen.

Museumcafé Het Lage Licht opent op zaterdag 22 februari. Het café is ook te boeken voor  events op een maritieme locatie in hartje Rotterdam. Meer weten? www.maritiemmuseum.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Corona
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Corona
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: