Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

12 februari 2020 | Noah Gerssen

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het Lage Licht’, vernoemd naar de vuurtoren in de museumhaven. De keuken gebruikt zoveel mogelijk lokale en duurzame producten.

Het Lage Licht wordt de thuishaven voor museumbezoekers, een plek waar zij even voor anker gaan met een kop koffie en een gebakje, een lunch of borrel. Het horeca-ontwerp van het Rotterdamse ontwerpbureau Dark & Stormy grijpt terug op het kleurgebruik in de scheepvaart. Dat geeft het café een frisse maritieme uitstraling, die wordt versterkt door een eigentijds interieur.

Objecten uit de museumcollectie, die volgens kenners tot de wereldtop behoort, krijgen de ruimte in het café. In een centrale vitrine staat een scheepsmodel van maar liefst 2,5 meter. Dit is de ‘Nieuw Amsterdam’, een voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Ook achter de bar zijn modellen te bewonderen, bijvoorbeeld van een Engels lichtschip, een roeiboot, een kruidnagelschip en het prototype van een vrachtschip dat op atoomkracht zou kunnen varen.

Het Lage Licht is vernoemd naar de rode vuurtoren in de Maritiem Museum Haven, waar gasten vanuit het café uitzicht op hebben. Deze vuurtoren stond vanaf het eind van de 19e eeuw in Hoek van Holland om daar, samen met Het Hoge Licht, schepen veilig de Rotterdamse haven in te loodsen. Het Lage Licht doofde in 1967 kreeg in de jaren negentig zijn huidige plek.

Van drugstransport tot leestafel?

Een leestafel die in Het Lage Licht staat, heeft een unieke achtergrond. Ze is gemaakt van tropisch hardhout, dat werd gevonden in de Rotterdamse haven. De eigenaar was onvindbaar, waardoor wordt vermoed dat deze partij hout is gebruikt om drugs te smokkelen. Zo is het meubel een knipoog naar de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ over drugshandel in de Rotterdamse haven, die in het Maritiem Museum te zien is.

Het gebruikte hardhout is ook nog eens duurzaam: het is namelijk afkomstig uit het Brokopondostuwmeer in Suriname, waar een ondergelopen bos de meest eco-vriendelijke manier van houtkap biedt.

Lokaal en duurzaam

De keuken van museumcafé Het Lage Licht is recht door zee. Zoveel mogelijk gerechten worden gemaakt van lokale en duurzame producten. Zo drinken gasten hun cappuccino van het eerlijke koffiemerk Peeze en staan er vishapjes op de kaart van Wild-catch, een bedrijf dat alleen in de Noordzee vist en zo voedselverspilling tegengaat. Het bier is van de Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers en de kaas van Rotterdamsche Oude.

Zelfs het brood - dat bij soepen en salades wordt geserveerd, maar ook als sandwich te bestellen is – is bijzonder. Dit is Zeeuws natuurdesembrood, dat wordt bereid met gezuiverd zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Daarnaast wordt het gebak dagelijks vers gemaakt in de Rotterdamse Bakkerswerkplaats. Daar werken talentvolle mensen, die in een reguliere werkomgeving niet meekomen.

Museumcafé Het Lage Licht opent op zaterdag 22 februari. Het café is ook te boeken voor  events op een maritieme locatie in hartje Rotterdam. Meer weten? www.maritiemmuseum.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de Caf├ęKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: