Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Auteur: Noah Gerssen
12 februari 2020
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het Lage Licht’, vernoemd naar de vuurtoren in de museumhaven. De keuken gebruikt zoveel mogelijk lokale en duurzame producten.

Het Lage Licht wordt de thuishaven voor museumbezoekers, een plek waar zij even voor anker gaan met een kop koffie en een gebakje, een lunch of borrel. Het horeca-ontwerp van het Rotterdamse ontwerpbureau Dark & Stormy grijpt terug op het kleurgebruik in de scheepvaart. Dat geeft het café een frisse maritieme uitstraling, die wordt versterkt door een eigentijds interieur.

Objecten uit de museumcollectie, die volgens kenners tot de wereldtop behoort, krijgen de ruimte in het café. In een centrale vitrine staat een scheepsmodel van maar liefst 2,5 meter. Dit is de ‘Nieuw Amsterdam’, een voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Ook achter de bar zijn modellen te bewonderen, bijvoorbeeld van een Engels lichtschip, een roeiboot, een kruidnagelschip en het prototype van een vrachtschip dat op atoomkracht zou kunnen varen.

Het Lage Licht is vernoemd naar de rode vuurtoren in de Maritiem Museum Haven, waar gasten vanuit het café uitzicht op hebben. Deze vuurtoren stond vanaf het eind van de 19e eeuw in Hoek van Holland om daar, samen met Het Hoge Licht, schepen veilig de Rotterdamse haven in te loodsen. Het Lage Licht doofde in 1967 kreeg in de jaren negentig zijn huidige plek.

Van drugstransport tot leestafel?

Een leestafel die in Het Lage Licht staat, heeft een unieke achtergrond. Ze is gemaakt van tropisch hardhout, dat werd gevonden in de Rotterdamse haven. De eigenaar was onvindbaar, waardoor wordt vermoed dat deze partij hout is gebruikt om drugs te smokkelen. Zo is het meubel een knipoog naar de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ over drugshandel in de Rotterdamse haven, die in het Maritiem Museum te zien is.

Het gebruikte hardhout is ook nog eens duurzaam: het is namelijk afkomstig uit het Brokopondostuwmeer in Suriname, waar een ondergelopen bos de meest eco-vriendelijke manier van houtkap biedt.

Lokaal en duurzaam

De keuken van museumcafé Het Lage Licht is recht door zee. Zoveel mogelijk gerechten worden gemaakt van lokale en duurzame producten. Zo drinken gasten hun cappuccino van het eerlijke koffiemerk Peeze en staan er vishapjes op de kaart van Wild-catch, een bedrijf dat alleen in de Noordzee vist en zo voedselverspilling tegengaat. Het bier is van de Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers en de kaas van Rotterdamsche Oude.

Zelfs het brood - dat bij soepen en salades wordt geserveerd, maar ook als sandwich te bestellen is – is bijzonder. Dit is Zeeuws natuurdesembrood, dat wordt bereid met gezuiverd zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Daarnaast wordt het gebak dagelijks vers gemaakt in de Rotterdamse Bakkerswerkplaats. Daar werken talentvolle mensen, die in een reguliere werkomgeving niet meekomen.

Museumcafé Het Lage Licht opent op zaterdag 22 februari. Het café is ook te boeken voor  events op een maritieme locatie in hartje Rotterdam. Meer weten? www.maritiemmuseum.nl

Overig nieuws