Interview Jacqueline Terberg: De koningin van de Korenmarkt

14 juli 2017 | Roy Spijker

In 2015 begon Jacqueline Terberg Café Madame Touché aan de Arnhemse Korenmarkt. Het kwam op haar pad, zo zegt ze zelf. Nu, ruim 2,5 jaar later, heeft ze nog eens twee zaken op het plein overgenomen en is daarbij ook nog eens een eetcafé begonnen. Wij gingen langs bij de gedreven en ambitieuze horecaonderneemster die het uitgaansplein van Arnhem nieuw leven in wil blazen.

“Daar is de koningin van Korenmarkt,” schreeuwt een omstander naar Jacqueline Terberg als hij voorbij Café Madame Touché loopt. “Hoeveel zaken heb je nu? Drie? Vier?” Jacqueline lacht en er ontstaat een gesprek tussen de twee. De omstander blijkt een oud collega te zijn die werkt bij Omroep Gelderland. Tijdens het gesprek ontstaat al snel het idee om een radio-uitzending op te nemen in één van de zaken van Terberg; op zaterdagmiddag bijvoorbeeld, een talkshow met livemuziek. 

Plezier
Het spontane gesprek tussen Jacqueline Terberg en de oud collega zegt veel over de onderneemster. Ze kent haar gasten en zit vol met ideeën, maar houdt bovenal van het werk dat ze doet. “Ik ben al sinds mijn vijftiende werkzaam in de horeca,” vertelt Jacqueline. “Het is mijn passie. Ik heb een aantal jaren gewerkt als gastvrouw en receptioniste bij organisaties, maar dit is toch meer mijn ding.” 

“Regelmatig bezocht ik Café Touché. Toen ik hoorde dat het failliet was gegaan, heeft dat mij aan het denken gezet. Een lege zaak op een plein als dit, dat is toch zonde! Dus ben ik Café Madame Touché begonnen.  We hebben alles verbouwd zodat het café een andere uitstraling kreeg. Zo is er nu een Franse straat in dit café. Waar zie je dat nou? Het leuke is dat de mensen het weer weten te vinden en ik alleen maar positieve reacties krijg.”

De Franse straat is één van de ideeën die uit de koker van Jacqueline komt, waarvan het brein vol zit. “Vorig jaar heb ik in de zomer in ingevroren druifjes, in plaats van ijsblokjes, in de witte wijn gedaan. Dat is net even anders, maar wordt wel positief ontvangen door de gast. Daarnaast geef ik bij elke biertje een zoutje. Dat krijg je namelijk ook als je bij iemand thuis te gast bent. Bij elk biertje krijgt de gast een ander zoutje. Als je dat drie keer doet is de nieuwsgierigheid gewekt en wil de gast graag weten welk zoutje ze bij het vierde pilsje krijgen.”

Bruisend uitgaansplein
Nu Terberg ook de cafés Den Koopman en De Barron heeft overgenomen en een eetcafé naast Madame Touché heeft geopend laat de onderneemster duidelijk weten wat haar plannen zijn met De Korenmarkt. “Het was nooit mijn ambitie om horecatycoon te worden, maar het is wel mijn ambitie om De Korenmarkt weer nieuw leven in te blazen. Vaak hoor ik dat het plein niet meer is wat het vroeger was. Dat moet veranderen.”

De Arnhemse horecaonderneemster heeft een duidelijk visie om van De Korenmarkt weer een bruisend uitgaanscentrum van de stad te maken. “We willen leuke events gaan organiseren, zoals een Speciaalbierfestival. Binnenkort speelt Vitesse de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal, supporters kunnen hier op het plein de wedstrijd komen kijken.” 

“Met Madame Touché stond ik er altijd alleen voor, maar nu kunnen we de krachten bundelen. Als alle neuzen dezelfde kant op staan krijg je meer voor elkaar. Maar we kunnen ook elkaars kennis en kunde gebruiken. Den Koopman heb ik overgenomen van Maurice Schoot. Hij is een organisatietalent en weet alles tot in de puntjes te verzorgen. Daarnaast is hij dé bierkenner van Arnhem en Omstreken. Ron Hofmans van De Barron weet juist alles van vergunningen en helpt mij daar ook bij. Ik wil het wel allemaal volgens de regeltjes doen. Hij weet verder alles van live muziek en maakt hij de beste cocktails. Vooral zijn gin tonics zijn geweldig. Ik daarentegen kan er voor zorgen dat die zaken een mooie uitstraling krijgen. Met een kleine simpele aanpassingen zoals een bloembak op het terras kan zo’n zaak er echt al uitknallen.”

Sterke identiteit
De vast bezoeker van Den Koopman en De Barron hoeft zich geen zorgen te maken dat de zaken compleet vernieuwd worden. Diegene van wie Jacqueline de zaken heeft overgenomen, werken er nog steeds. “Maurice en Ron zijn nu bij mij in dienst, maar ze blijven de zaak runnen alsof het van hunzelf is. Aan de identiteit van die cafés moet je ook niet komen, die stond namelijk als een huis.”

Wel gaat Terberg werk maken van de openingstijden van de zaken. “In mijn ogen moet een horecabedrijf zeven dagen per week toegankelijk zijn. Mensen moeten er op aan kunnen dat ze bij je terecht kunnen voor een kop koffie, een biertje of iets te eten. De gast past zijn programma namelijk niet aan op jouw openingstijden. Dat een zaak open is, vinden ze heel normaal. Maar als je gesloten bent dan wordt het doorverteld. Door zeven dagen per week gasten te ontvangen, creëer je een plek waar mensen altijd naar toe kunnen en welkom zijn. Zo krijg je ook vaste gasten en komt er vanzelf meer leven in de brouwerij.”

Druk leven
Haar leven is één klap wel een stuk drukker geworden, nu Terberg meerdere horecazaken onder zich heeft. Ze is zelfs van plan om een vijfde zaak te openen in de kelder naast Madame Touché. Al die extra werkzaamheden zorgen er niet voor dat Jacqueline straks minder achter de tap is te zien. “Ik heb zoveel plezier om hier in dit café te staan.  Zeven dagen per week, vijftien uur per dag sta ik heel hard te werken. Vakantie zit er niet in, maar dat vind ik niet erg. Ik geniet er van om hier iedere dag opnieuw mijn gasten een fantastische ervaring te geven.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: