Interview Jacqueline Terberg: De koningin van de Korenmarkt

14 juli 2017 | Roy Spijker

In 2015 begon Jacqueline Terberg Café Madame Touché aan de Arnhemse Korenmarkt. Het kwam op haar pad, zo zegt ze zelf. Nu, ruim 2,5 jaar later, heeft ze nog eens twee zaken op het plein overgenomen en is daarbij ook nog eens een eetcafé begonnen. Wij gingen langs bij de gedreven en ambitieuze horecaonderneemster die het uitgaansplein van Arnhem nieuw leven in wil blazen.

“Daar is de koningin van Korenmarkt,” schreeuwt een omstander naar Jacqueline Terberg als hij voorbij Café Madame Touché loopt. “Hoeveel zaken heb je nu? Drie? Vier?” Jacqueline lacht en er ontstaat een gesprek tussen de twee. De omstander blijkt een oud collega te zijn die werkt bij Omroep Gelderland. Tijdens het gesprek ontstaat al snel het idee om een radio-uitzending op te nemen in één van de zaken van Terberg; op zaterdagmiddag bijvoorbeeld, een talkshow met livemuziek. 

Plezier
Het spontane gesprek tussen Jacqueline Terberg en de oud collega zegt veel over de onderneemster. Ze kent haar gasten en zit vol met ideeën, maar houdt bovenal van het werk dat ze doet. “Ik ben al sinds mijn vijftiende werkzaam in de horeca,” vertelt Jacqueline. “Het is mijn passie. Ik heb een aantal jaren gewerkt als gastvrouw en receptioniste bij organisaties, maar dit is toch meer mijn ding.” 

“Regelmatig bezocht ik Café Touché. Toen ik hoorde dat het failliet was gegaan, heeft dat mij aan het denken gezet. Een lege zaak op een plein als dit, dat is toch zonde! Dus ben ik Café Madame Touché begonnen.  We hebben alles verbouwd zodat het café een andere uitstraling kreeg. Zo is er nu een Franse straat in dit café. Waar zie je dat nou? Het leuke is dat de mensen het weer weten te vinden en ik alleen maar positieve reacties krijg.”

De Franse straat is één van de ideeën die uit de koker van Jacqueline komt, waarvan het brein vol zit. “Vorig jaar heb ik in de zomer in ingevroren druifjes, in plaats van ijsblokjes, in de witte wijn gedaan. Dat is net even anders, maar wordt wel positief ontvangen door de gast. Daarnaast geef ik bij elke biertje een zoutje. Dat krijg je namelijk ook als je bij iemand thuis te gast bent. Bij elk biertje krijgt de gast een ander zoutje. Als je dat drie keer doet is de nieuwsgierigheid gewekt en wil de gast graag weten welk zoutje ze bij het vierde pilsje krijgen.”

Bruisend uitgaansplein
Nu Terberg ook de cafés Den Koopman en De Barron heeft overgenomen en een eetcafé naast Madame Touché heeft geopend laat de onderneemster duidelijk weten wat haar plannen zijn met De Korenmarkt. “Het was nooit mijn ambitie om horecatycoon te worden, maar het is wel mijn ambitie om De Korenmarkt weer nieuw leven in te blazen. Vaak hoor ik dat het plein niet meer is wat het vroeger was. Dat moet veranderen.”

De Arnhemse horecaonderneemster heeft een duidelijk visie om van De Korenmarkt weer een bruisend uitgaanscentrum van de stad te maken. “We willen leuke events gaan organiseren, zoals een Speciaalbierfestival. Binnenkort speelt Vitesse de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal, supporters kunnen hier op het plein de wedstrijd komen kijken.” 

“Met Madame Touché stond ik er altijd alleen voor, maar nu kunnen we de krachten bundelen. Als alle neuzen dezelfde kant op staan krijg je meer voor elkaar. Maar we kunnen ook elkaars kennis en kunde gebruiken. Den Koopman heb ik overgenomen van Maurice Schoot. Hij is een organisatietalent en weet alles tot in de puntjes te verzorgen. Daarnaast is hij dé bierkenner van Arnhem en Omstreken. Ron Hofmans van De Barron weet juist alles van vergunningen en helpt mij daar ook bij. Ik wil het wel allemaal volgens de regeltjes doen. Hij weet verder alles van live muziek en maakt hij de beste cocktails. Vooral zijn gin tonics zijn geweldig. Ik daarentegen kan er voor zorgen dat die zaken een mooie uitstraling krijgen. Met een kleine simpele aanpassingen zoals een bloembak op het terras kan zo’n zaak er echt al uitknallen.”

Sterke identiteit
De vast bezoeker van Den Koopman en De Barron hoeft zich geen zorgen te maken dat de zaken compleet vernieuwd worden. Diegene van wie Jacqueline de zaken heeft overgenomen, werken er nog steeds. “Maurice en Ron zijn nu bij mij in dienst, maar ze blijven de zaak runnen alsof het van hunzelf is. Aan de identiteit van die cafés moet je ook niet komen, die stond namelijk als een huis.”

Wel gaat Terberg werk maken van de openingstijden van de zaken. “In mijn ogen moet een horecabedrijf zeven dagen per week toegankelijk zijn. Mensen moeten er op aan kunnen dat ze bij je terecht kunnen voor een kop koffie, een biertje of iets te eten. De gast past zijn programma namelijk niet aan op jouw openingstijden. Dat een zaak open is, vinden ze heel normaal. Maar als je gesloten bent dan wordt het doorverteld. Door zeven dagen per week gasten te ontvangen, creëer je een plek waar mensen altijd naar toe kunnen en welkom zijn. Zo krijg je ook vaste gasten en komt er vanzelf meer leven in de brouwerij.”

Druk leven
Haar leven is één klap wel een stuk drukker geworden, nu Terberg meerdere horecazaken onder zich heeft. Ze is zelfs van plan om een vijfde zaak te openen in de kelder naast Madame Touché. Al die extra werkzaamheden zorgen er niet voor dat Jacqueline straks minder achter de tap is te zien. “Ik heb zoveel plezier om hier in dit café te staan.  Zeven dagen per week, vijftien uur per dag sta ik heel hard te werken. Vakantie zit er niet in, maar dat vind ik niet erg. Ik geniet er van om hier iedere dag opnieuw mijn gasten een fantastische ervaring te geven.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Bier Achtergronden
Affligem introduceert Patersvat in Nederlandse horecazaken

Affligem introduceert Affligem Patersvat in Nederland. Voor het eerst zal er een gelimiteerde editie beschikbaar zijn tot het einde van het jaar, exclusief voor ongeveer 1000 horecazaken in Nederland. Het eerste glas zal 14 september worden getapt in de Foodhallen in Amsterdam. Smaak ‘Af...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: