Interview: Gebrouwen door Vrouwen BAR Amsterdam

23 juli 2019 | Thijs Jacobs

In de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam vind je de unieke Gebrouwen door Vrouwen BAR. Voor wie Gebrouwen door Vrouwen nog niet kent: Gebrouwen door vrouwen brouwt bieren met meer kruiden en minder hop. Tessel en Do de Heij, het zijn inderdaad zussen, richtten de brouwerij in 2015 op en verzinnen aan de lopende band te gekke bierrecepten. Die bieren kun je allemaal proeven in de bar, waar Sascha Koolhaas mij meer vertelt over dit bijzondere café.

De bar is vanaf 1 maart open en is nu al bijzonder populair bij zowel buurtbewoners als andere geïnteresseerden. Sascha: “Natuurlijk komen er heel veel mensen uit de buurt. Zij hebben ontdekt dat dit een fijne plek is om lekker te borrelen en te feesten. Maar we ontvangen hier ook nieuwe klanten, die we in de bar onze bieren kunnen laten proeven. Waar kun je je bier nu beter showen dan in een bar? En dan hebben we nog de bierliefhebbers, die hier proeverijen doen. Dat zijn de enige reserveringen die we aannemen, want iedereen uit de buurt moet hier eigenlijk altijd kunnen komen als we open zijn; dat is belangrijk voor ons. De buurtbewoners zijn als het ware een doorgeefluik: ze vertellen aan vrienden hoe leuk het hier is en zodoende wordt onze bekendheid steeds groter. Binnen Amsterdam, maar inmiddels ook daarbuiten.”

Mooie uitdaging

Sascha is niets voor niets bedrijfsleider van deze bar. Ze heeft de nodige ervaring en kent de buurt. “Ik woon hier niet ver vandaan en werd op een gegeven moment benaderd door Do en Tess. Ze hadden de vraag of ik de bar zou willen runnen. Voor mij een geweldig leuke uitdaging natuurlijk en ik heb er geen moment spijt van gehad.” De bedrijfsleidster werkte hiervoor ook al langere tijd in de horeca, bij een Italiaans restaurant in dezelfde buurt, maar ook bij Bar Spek in Amsterdam, waar ze bedrijfsleider was. “Natuurlijk was dit een belangrijke reden om mij te vragen voor deze uitdaging, maar we waren ook ‘geconnect’ door een vriendin, die de eerste werknemer was van Do en Tessel. Zij stelde voor om mij te vragen, waarna het balletje snel ging rollen.”

Eigen bier op de tap

Op 1 maart opende de bar met twaalf tapkranen. De verbouwing duurde twee maanden. “De verbouwing verliep vlekkeloos”, vertelt Sascha. “De bouwers waren vrienden van Tess en Do. Voordat wij hier kwamen zat Café Frieda in dit pand. Dat was een ander soort café: heel rustig, er gebeurde niet veel. We hebben nog wel heel goed contact met de eigenaar, dat is wel positief. Het belangrijkste vraagstuk was de tap. Uiteindelijk zijn het deze twaalf tappunten geworden, die geïntegreerd zijn in de muur. Volgens ons is dit heel mooi geworden. Op tap hebben we altijd zeven, acht bieren van onszelf. Het enige flesbiertje is het ‘zonnig zeewit’ en op de andere tapkranen hebben we plek voor de wisseltap, een IPA, de festivaltap en nog een kraan voor een biertje dat we zelf hadden willen brouwen. Wat de festivaltap is? Nou, we gaan vaak naar bierfestivals om ons bier te showen. Daar proberen we altijd een fustje te ruilen met een andere brouwerij en op die manier komt er hier vanalles binnen. Nu staat er een biertje uit Den Haag op de tap en op de wisseltap een Uiltje Bier uit Haarlem. Dat laatste bier, van Uiltje, is een bier dat we zelf hadden willen brouwen, zo lekker is het. En een IPA brouwen we zelf niet, maar willen we wel op de tap hebben voor de liefhebbers. De reden waarom we geen IPA brouwen, is omdat Tessel en Do het geen lekker bier vinden, het is te bitter. Onze bieren zijn doorgaans wat fruitiger en zoeter, dus een IPA past niet binnen de stijl van Gebrouwen door Vrouwen.”

Gin Weizen niet aan te slepen

De vrouwen ontwikkelen al hun bieren zelf, maar voor de uiteindelijke productie op grotere schaal wordt productieruimte ingekocht bij andere brouwers. “Dat is meestal in Amsterdam of omgeving. Je hebt namelijk veel ketels nodig en dat is voor ons een forse investering. Daar staat tegenover dat we natuurlijk wel een eigen bar hebben. En die bar maakt op een leuke manier inzichtelijk welk bier populair is. Op dit moment is de ‘Gin Weizen’ niet aan te slepen. Officieel is het een witbier, en dus geen weizen, en dat verklaart ook de naam. Als je Gin Weizen op op zijn Brabants interpreteert, dan is het ‘geen weizen’. Het is een fris biertje met ginkruiden dat volgens mij nu zo populair is vanwege het zomerse weer. Maar serieus, sinds we open zijn, gaan er belachelijk veel fusten doorheen, het is niet aan te slepen. Je kunt stellen dat de bar een groot succes is, maar we lopen wel tegen enkele kleine obstakels aan. Keukenpersoneel bijvoorbeeld…Nu hebben we na een periode van zoeken iemand gevonden voor de keuken, dus we zijn sinds kort om twaalf uur al open en hebben bijvoorbeeld drie super lekkere tosti's op de kaart en vanaf vier uur kun je bestellen van de borrelkaart, waarop gerechtjes staan die de bieren perfect ondersteunen."

Mannen nemen de bar over

Lekker relaxed bier proeven en borrelen, daarvoor is dit mooie bar uitermate geschikt. Maar soms gaat de beuk erin in deze kroeg. Sascha: “Iedere laatste vrijdag van de maand nemen de mannen de bar over. We noemen die vrijdag ‘getapt door mannen’ en al het meubilair gaat dan aan de kant, de discolichten gaan aan, de DJ zet de muziek wat harder en de rookmachine maakt het helemaal af. Die avond gaat het altijd helemaal los. Na de zomer gaan we ook een pubquiz doen en we hebben nog veel meer leuke plannetjes, zoals livemuziek, spelletjesavonden en nog veel meer… We zijn boven alles een buurtkroeg, dus we houden graag rekening met de buurt. Om elf uur ’s avonds gaat het terras daarom dicht en houden we altijd rekening met de geluidsniveaus. En ook dat gaat goed, want de hele buurt heeft ons weten te vinden en de zaken gaan echt heel goed.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Achtergronden
Waarover wil jij graag lezen?

Jij bent als lezer belangrijk voor ons platform. Om je nog beter van dienst te zijn, willen we graag weten welke inhoud jij het liefste terugziet binnen onze website en onze krant. Help jij ons (en jezelf) door de korte vragenlijst in te vullen? Het neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: