Interview: Gebrouwen door Vrouwen BAR Amsterdam

Auteur: Thijs Jacobs
23 juli 2019
Interview: Gebrouwen door Vrouwen BAR Amsterdam

In de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam vind je de unieke Gebrouwen door Vrouwen BAR. Voor wie Gebrouwen door Vrouwen nog niet kent: Gebrouwen door vrouwen brouwt bieren met meer kruiden en minder hop. Tessel en Do de Heij, het zijn inderdaad zussen, richtten de brouwerij in 2015 op en verzinnen aan de lopende band te gekke bierrecepten. Die bieren kun je allemaal proeven in de bar, waar Sascha Koolhaas mij meer vertelt over dit bijzondere café.

De bar is vanaf 1 maart open en is nu al bijzonder populair bij zowel buurtbewoners als andere geïnteresseerden. Sascha: “Natuurlijk komen er heel veel mensen uit de buurt. Zij hebben ontdekt dat dit een fijne plek is om lekker te borrelen en te feesten. Maar we ontvangen hier ook nieuwe klanten, die we in de bar onze bieren kunnen laten proeven. Waar kun je je bier nu beter showen dan in een bar? En dan hebben we nog de bierliefhebbers, die hier proeverijen doen. Dat zijn de enige reserveringen die we aannemen, want iedereen uit de buurt moet hier eigenlijk altijd kunnen komen als we open zijn; dat is belangrijk voor ons. De buurtbewoners zijn als het ware een doorgeefluik: ze vertellen aan vrienden hoe leuk het hier is en zodoende wordt onze bekendheid steeds groter. Binnen Amsterdam, maar inmiddels ook daarbuiten.”

Mooie uitdaging

Sascha is niets voor niets bedrijfsleider van deze bar. Ze heeft de nodige ervaring en kent de buurt. “Ik woon hier niet ver vandaan en werd op een gegeven moment benaderd door Do en Tess. Ze hadden de vraag of ik de bar zou willen runnen. Voor mij een geweldig leuke uitdaging natuurlijk en ik heb er geen moment spijt van gehad.” De bedrijfsleidster werkte hiervoor ook al langere tijd in de horeca, bij een Italiaans restaurant in dezelfde buurt, maar ook bij Bar Spek in Amsterdam, waar ze bedrijfsleider was. “Natuurlijk was dit een belangrijke reden om mij te vragen voor deze uitdaging, maar we waren ook ‘geconnect’ door een vriendin, die de eerste werknemer was van Do en Tessel. Zij stelde voor om mij te vragen, waarna het balletje snel ging rollen.”

Eigen bier op de tap

Op 1 maart opende de bar met twaalf tapkranen. De verbouwing duurde twee maanden. “De verbouwing verliep vlekkeloos”, vertelt Sascha. “De bouwers waren vrienden van Tess en Do. Voordat wij hier kwamen zat Café Frieda in dit pand. Dat was een ander soort café: heel rustig, er gebeurde niet veel. We hebben nog wel heel goed contact met de eigenaar, dat is wel positief. Het belangrijkste vraagstuk was de tap. Uiteindelijk zijn het deze twaalf tappunten geworden, die geïntegreerd zijn in de muur. Volgens ons is dit heel mooi geworden. Op tap hebben we altijd zeven, acht bieren van onszelf. Het enige flesbiertje is het ‘zonnig zeewit’ en op de andere tapkranen hebben we plek voor de wisseltap, een IPA, de festivaltap en nog een kraan voor een biertje dat we zelf hadden willen brouwen. Wat de festivaltap is? Nou, we gaan vaak naar bierfestivals om ons bier te showen. Daar proberen we altijd een fustje te ruilen met een andere brouwerij en op die manier komt er hier vanalles binnen. Nu staat er een biertje uit Den Haag op de tap en op de wisseltap een Uiltje Bier uit Haarlem. Dat laatste bier, van Uiltje, is een bier dat we zelf hadden willen brouwen, zo lekker is het. En een IPA brouwen we zelf niet, maar willen we wel op de tap hebben voor de liefhebbers. De reden waarom we geen IPA brouwen, is omdat Tessel en Do het geen lekker bier vinden, het is te bitter. Onze bieren zijn doorgaans wat fruitiger en zoeter, dus een IPA past niet binnen de stijl van Gebrouwen door Vrouwen.”

Gin Weizen niet aan te slepen

De vrouwen ontwikkelen al hun bieren zelf, maar voor de uiteindelijke productie op grotere schaal wordt productieruimte ingekocht bij andere brouwers. “Dat is meestal in Amsterdam of omgeving. Je hebt namelijk veel ketels nodig en dat is voor ons een forse investering. Daar staat tegenover dat we natuurlijk wel een eigen bar hebben. En die bar maakt op een leuke manier inzichtelijk welk bier populair is. Op dit moment is de ‘Gin Weizen’ niet aan te slepen. Officieel is het een witbier, en dus geen weizen, en dat verklaart ook de naam. Als je Gin Weizen op op zijn Brabants interpreteert, dan is het ‘geen weizen’. Het is een fris biertje met ginkruiden dat volgens mij nu zo populair is vanwege het zomerse weer. Maar serieus, sinds we open zijn, gaan er belachelijk veel fusten doorheen, het is niet aan te slepen. Je kunt stellen dat de bar een groot succes is, maar we lopen wel tegen enkele kleine obstakels aan. Keukenpersoneel bijvoorbeeld…Nu hebben we na een periode van zoeken iemand gevonden voor de keuken, dus we zijn sinds kort om twaalf uur al open en hebben bijvoorbeeld drie super lekkere tosti's op de kaart en vanaf vier uur kun je bestellen van de borrelkaart, waarop gerechtjes staan die de bieren perfect ondersteunen."

Mannen nemen de bar over

Lekker relaxed bier proeven en borrelen, daarvoor is dit mooie bar uitermate geschikt. Maar soms gaat de beuk erin in deze kroeg. Sascha: “Iedere laatste vrijdag van de maand nemen de mannen de bar over. We noemen die vrijdag ‘getapt door mannen’ en al het meubilair gaat dan aan de kant, de discolichten gaan aan, de DJ zet de muziek wat harder en de rookmachine maakt het helemaal af. Die avond gaat het altijd helemaal los. Na de zomer gaan we ook een pubquiz doen en we hebben nog veel meer leuke plannetjes, zoals livemuziek, spelletjesavonden en nog veel meer… We zijn boven alles een buurtkroeg, dus we houden graag rekening met de buurt. Om elf uur ’s avonds gaat het terras daarom dicht en houden we altijd rekening met de geluidsniveaus. En ook dat gaat goed, want de hele buurt heeft ons weten te vinden en de zaken gaan echt heel goed.”

Overig nieuws