HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

3 april 2020 | Thijs Jacobs

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief:

Beste heer, mevrouw,

Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecaklanten in deze bizarre tijden. Uw werk en inzet als Koninklijke Horeca Nederland wordt alom zeer gewaardeerd!

Wij willen jullie een serieus voorstel meegeven richting de overheid ter overweging:

Wij zien in de praktijk dat nagenoeg alle horecaondernemers uitstel voor de belastingen vragen, huurverplichting waar mogelijk opschuiven (er zijn ook genoeg verhuurders die daar geen boodschap aan hebben!), aflossingen moeten opschuiven en hun crediteuren betalingen uitstellen. Dit wordt een gigantische tsunami aan opbouw van een schuldenpakket richting heropening die je normaliter niet meer verwerkt krijgt de periode erna.

Echter roeren zich nu ook al veel crediteuren die ook logisch aan het zoeken zijn naar de laatste euro's om hun eigen verplichtingen na te kunnen komen. Wij krijgen dagelijks paniektelefoontjes van horecaondernemers hierover, waar crediteuren dreigen met de aanvraag van een faillissement. Dit gebeurt bij horecabedrijven maar ook bij kleine tot grote hotel(keten)s die wij begeleiden.

Gisteren zijn landelijk al de eerste horeca faillissementen uitgesproken en er zullen er zeer veel gaan volgen de komende weken en maanden.

Wat wij jullie willen meegeven richting jullie overleg met 'Den Haag':

Is het mogelijk dat horecaondernemers die nu failliet gaan als gevolg van deze totale overmacht (denk vooral aan de ondernemers die de laatste 3-5 jaren gestart zijn en geen reserves hebben), dat deze buiten de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, ofwel a.g.v. het faillissement niet persoonlijk/hoofdelijk aangesproken kunnen worden en daarmee o.a. een zuurverdiende eigen woning veilig kunnen stellen. Het zou totaal onredelijk zijn dat deze getroffen horecaondernemers nu ook privé mee failliet gaan en alles verliezen wat enigszins opgebouwd is.

Onze mening is dat de politici hier serieus naar moeten kijken om zeer spoedig een regeling te treffen om deze ondernemers buiten de privé-aansprakelijkheid te houden. Dit zou enigszins ‘iets’ kunnen compenseren!

Ik verneem graag van jullie en sta open voor een uitgebreide toelichting hierop!

Met vriendelijke groet,

John Reintjens RAB RB
Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: