HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

3 april 2020 | Thijs Jacobs

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief:

Beste heer, mevrouw,

Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecaklanten in deze bizarre tijden. Uw werk en inzet als Koninklijke Horeca Nederland wordt alom zeer gewaardeerd!

Wij willen jullie een serieus voorstel meegeven richting de overheid ter overweging:

Wij zien in de praktijk dat nagenoeg alle horecaondernemers uitstel voor de belastingen vragen, huurverplichting waar mogelijk opschuiven (er zijn ook genoeg verhuurders die daar geen boodschap aan hebben!), aflossingen moeten opschuiven en hun crediteuren betalingen uitstellen. Dit wordt een gigantische tsunami aan opbouw van een schuldenpakket richting heropening die je normaliter niet meer verwerkt krijgt de periode erna.

Echter roeren zich nu ook al veel crediteuren die ook logisch aan het zoeken zijn naar de laatste euro's om hun eigen verplichtingen na te kunnen komen. Wij krijgen dagelijks paniektelefoontjes van horecaondernemers hierover, waar crediteuren dreigen met de aanvraag van een faillissement. Dit gebeurt bij horecabedrijven maar ook bij kleine tot grote hotel(keten)s die wij begeleiden.

Gisteren zijn landelijk al de eerste horeca faillissementen uitgesproken en er zullen er zeer veel gaan volgen de komende weken en maanden.

Wat wij jullie willen meegeven richting jullie overleg met 'Den Haag':

Is het mogelijk dat horecaondernemers die nu failliet gaan als gevolg van deze totale overmacht (denk vooral aan de ondernemers die de laatste 3-5 jaren gestart zijn en geen reserves hebben), dat deze buiten de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, ofwel a.g.v. het faillissement niet persoonlijk/hoofdelijk aangesproken kunnen worden en daarmee o.a. een zuurverdiende eigen woning veilig kunnen stellen. Het zou totaal onredelijk zijn dat deze getroffen horecaondernemers nu ook privé mee failliet gaan en alles verliezen wat enigszins opgebouwd is.

Onze mening is dat de politici hier serieus naar moeten kijken om zeer spoedig een regeling te treffen om deze ondernemers buiten de privé-aansprakelijkheid te houden. Dit zou enigszins ‘iets’ kunnen compenseren!

Ik verneem graag van jullie en sta open voor een uitgebreide toelichting hierop!

Met vriendelijke groet,

John Reintjens RAB RB
Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Jazzcafé Wakker in Eemnes

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten Jazzcafé Wakker ...

Interview Corona
Fieldlab Cafés: ''We kunnen weer doen waar we goed in zijn''

Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou ja, het is helaas maar voor vier dagen, dus van korte duur." De eigenaar van Ubica is wel blij om weer wat te kunnen doen: "Het is gewoon pra ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: