HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

Auteur: Thijs Jacobs
Economie Corona 3 april 2020
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief:

Beste heer, mevrouw,

Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecaklanten in deze bizarre tijden. Uw werk en inzet als Koninklijke Horeca Nederland wordt alom zeer gewaardeerd!

Wij willen jullie een serieus voorstel meegeven richting de overheid ter overweging:

Wij zien in de praktijk dat nagenoeg alle horecaondernemers uitstel voor de belastingen vragen, huurverplichting waar mogelijk opschuiven (er zijn ook genoeg verhuurders die daar geen boodschap aan hebben!), aflossingen moeten opschuiven en hun crediteuren betalingen uitstellen. Dit wordt een gigantische tsunami aan opbouw van een schuldenpakket richting heropening die je normaliter niet meer verwerkt krijgt de periode erna.

Echter roeren zich nu ook al veel crediteuren die ook logisch aan het zoeken zijn naar de laatste euro's om hun eigen verplichtingen na te kunnen komen. Wij krijgen dagelijks paniektelefoontjes van horecaondernemers hierover, waar crediteuren dreigen met de aanvraag van een faillissement. Dit gebeurt bij horecabedrijven maar ook bij kleine tot grote hotel(keten)s die wij begeleiden.

Gisteren zijn landelijk al de eerste horeca faillissementen uitgesproken en er zullen er zeer veel gaan volgen de komende weken en maanden.

Wat wij jullie willen meegeven richting jullie overleg met 'Den Haag':

Is het mogelijk dat horecaondernemers die nu failliet gaan als gevolg van deze totale overmacht (denk vooral aan de ondernemers die de laatste 3-5 jaren gestart zijn en geen reserves hebben), dat deze buiten de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, ofwel a.g.v. het faillissement niet persoonlijk/hoofdelijk aangesproken kunnen worden en daarmee o.a. een zuurverdiende eigen woning veilig kunnen stellen. Het zou totaal onredelijk zijn dat deze getroffen horecaondernemers nu ook privé mee failliet gaan en alles verliezen wat enigszins opgebouwd is.

Onze mening is dat de politici hier serieus naar moeten kijken om zeer spoedig een regeling te treffen om deze ondernemers buiten de privé-aansprakelijkheid te houden. Dit zou enigszins ‘iets’ kunnen compenseren!

Ik verneem graag van jullie en sta open voor een uitgebreide toelichting hierop!

Met vriendelijke groet,

John Reintjens RAB RB
Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Overig nieuws