Horeca & Veiligheid: Hoe zorg je voor een veilige werkcultuur?

Auteur: Redactie
Horeca & Veiligheid: Hoe zorg je voor een veilige werkcultuur?

In de horeca, een bruisende en veeleisende sector, is het creëren van een veilige werkcultuur belangrijk voor het welzijn van het team en het succes van het bedrijf. Medewerkers moeten zich gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund voelen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Veiligheid. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.

Het is belangrijk om in de horeca een veilige werksfeer te hebben. Als horecaondernemer kun je ervoor zorgen dat medewerkers zich goed voelen terwijl tegelijkertijd het bedrijf succesvol is. Dit kun je doen door samen te werken, respectvol met elkaar om te gaan, open te communiceren en waardering te tonen. Onderstaande zeven aanbevelingen bevorderen dit.

1. Open communicatie als basis

Een cultuur van open communicatie is de ruggengraat van een veilige werkomgeving. Het aanmoedigen van je team om vrijuit te spreken en hun gedachten, zorgen en ideeën te delen, creëert een sfeer van vertrouwen en transparantie. Door regelmatig teamvergaderingen te organiseren en individuele gesprekken te voeren, kun je ervoor zorgen dat alle medewerkers zich gehoord voelen en hun stem laten meetellen. Luister actief naar wat ze te zeggen hebben en neem hun feedback serieus. Dit opent de deur voor medewerkers om problemen aan te kaarten en samen naar oplossingen te zoeken.

Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen of te beperken in een horecazaak, is een duidelijk beleid nodig. Dit beleid moet aangeven welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet. Het is belangrijk om een sfeer te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te melden. Het moet duidelijk zijn dat grensoverschrijdend gedrag niet geaccepteerd wordt.

2. Respect en empathie

Respect en empathie zijn van grote waarde voor een gezonde werkcultuur. Het is van belang dat alle teamleden elkaar met respect behandelen, ongeacht hun functie of positie binnen de horecazaak. Door begrip en medeleven aan te moedigen, kunnen medewerkers elkaars standpunten beter begrijpen en een hechte band opbouwen. Het stimuleren van respect en empathie draagt bij aan het voorkomen van conflicten en versterkt de samenwerking binnen het team, wat belangrijk is voor een vreedzame en productieve werkomgeving. Een horecaondernemer kan respect en empathie stimuleren door zelf voorbeeldgedrag te tonen, trainingen te organiseren, open communicatie aan te moedigen, teamactiviteiten te organiseren en een duidelijk proces voor bemiddeling mogelijk maken.

3. Een vertrouwenspersoon

Het hebben van een vertrouwenspersoon draagt bij aan een veilige werkomgeving. Deze persoon is er voor medewerkers om vertrouwelijk te praten over eventuele problemen, zoals pesten, discriminatie of andere soorten grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenspersoon luistert naar de medewerkers zonder te oordelen en probeert samen met de medewerker een oplossing te vinden. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon discreet is en de privacy van de medewerkers respecteert. Het bedrijf moet duidelijk communiceren wie de vertrouwenspersoon is en hoe hij of zij te bereiken is.

4. Samenwerking

In de horeca is teamwork van grote waarde. Moedig daarom samenwerking en ondersteuning tussen medewerkers aan, zowel binnen teams als tussen bijvoorbeeld de witte en de zwarte brigade. Door het belang van het gezamenlijk streven naar gemeenschappelijke doelen te benadrukken, kunnen medewerkers elkaar aanvullen en versterken. Het organiseren van teambuildingactiviteiten, zoals het vergroten van de wijnkennis of het houden van leuke teamuitjes, dragen bij aan het versterken van de banden binnen het team. Een cultuur van teamwork bevordert niet alleen de efficiëntie en productiviteit, maar versterkt ook de relaties tussen teamleden, wat leidt tot een positievere werkomgeving.

5. Feedback als groeikans

Feedback stimuleert groei en vooruitgang. Moedig je team aan om elkaar regelmatig constructieve feedback te geven, met als doel elkaar te helpen groeien en beter te worden in hun werk. Het geven van specifieke en opbouwende feedback kan de prestaties verbeteren. Zorg er wel voor dat de feedback altijd respectvol en constructief is, zodat medewerkers zich gesteund voelen en gemotiveerd zijn om zich verder te ontwikkelen.

Je kan regelmatig feedbacksessies houden door een geschikte tijd en locatie te kiezen, de agenda vooraf te communiceren, medewerkers uit te nodigen hun input te delen, actief te luisteren naar hun feedback en vervolgstappen te bespreken om eventuele zorgen of suggesties aan te pakken.

6. Erkenning en waardering

Inspanningen en prestaties van medewerkers moeten regelmatig erkend en gewaardeerd worden. Door te complimenteren wanneer dat verdiend is en successen te vieren als team, voelen medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd om zich verder in te zetten. Het tonen van waardering voor de bijdragen van individuele medewerkers benadrukt het belang van hun rol binnen het team en versterkt de teamspirit.

7. Een positieve werksfeer

Creëer een positieve en ondersteunende werksfeer waarin medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Stimuleer een gevoel van plezier en voldoening in het werk, en moedig medewerkers aan om een positieve houding te behouden, zelfs in uitdagende situaties. Door een positieve werksfeer in stand te houden, verhoog je het welzijn en de tevredenheid van medewerkers. Dit vertaalt zich in betere prestaties en hogere gasttevredenheid.

Foto: Canva

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws