Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

19 mei 2017 | Thijs Jacobs

Werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen in Wijlre voortaan groene stroom ‘tanken’, die is opgewekt door de Brand Bier brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaats van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektrische auto’s. Wethouder Piet Franssen van de gemeente Gulpen-Wittem en Productiemanager Michel Bormans van Brand Bier stelden samen het eerste openbare oplaadpunt in Wijlre in gebruik.

Wethouder Franssen is blij met het initiatief van Brand. Franssen: "Duurzaamheid is een thema dat ons allemaal aangaat. Daar moeten we gezamenlijk aan werken; gemeente, burgers én ondernemers. Daarom is het mooi dat Brand een laadpaal heeft geïnstalleerd waar iedereen gebruik van kan maken. Dat de paal groene stroom levert die door de brouwerij zelf wordt opgewekt, maakt het nog leuker. Het is een oplaadpaal met een verhaal."

Zonnepanelen

Michel Bormans: "De stroom voor het laadpunt wordt opgewekt door de 85 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij. Die leveren zo’n 18.000 kWh per jaar, dat komt overeen met het gemiddeld gebruik van 5,4 huishoudens. De brouwerij gebruikt ook stroom die wordt opgewekt door de oude watermolen achter de brouwerij. Die brengt maximaal 125.000 kWh per jaar op, afhankelijk van het waterpeil in de Geul. Verder kopen we groene stroom in."

Naast kwaliteit en veiligheid, is duurzaamheid leidend bij de productie van Brand Bier. Warm water voor het voorspoelen van flessen wordt verkregen door middel van kookdampcondensatie. De CO2 die tijdens het vergisten vrij komt wordt opgevangen en opgeslagen en later hergebruikt tijdens de productie van bier. Brand heeft het waterverbruik de afgelopen jaren met 15% verminderd. Daarnaast is het energiegebruik van de brouwerij gereduceerd door slim om te gaan met het voor de productie van Brand Bier gebruikte mineraalwater. Verbeterde productieprocessen hebben ervoor gezorgd dat er 30% minder grondstofverliezen zijn. Dat betekent meer bier, minder restproduct en een lager energieverbruik. Brand produceert geen afval. Alles wordt hergebruikt. Bierbostel (de bliesjes van brouwgerst) wordt veevoer. Gebruikte gist gaat naar de industrie. Etiketten, glas en kroonkurken worden gerecycled.

Brand heeft ook zorg voor de omgeving. Michel Bormans: "Door een herinrichting kunnen we efficiënter gebruik maken van het bedrijfsterrein. Dat scheelt maar liefst 500 lege vrachtwagenritten door het heuvelland per jaar. Met het planten van twee iepen en een linde aan de rand van het brouwerijterrein, hebben we op verzoek van de Vlinderstichting het leefgebied van de iepenpage vergroot. Hiermee dragen we bij aan de biodiversiteit in het Zuid-Limburgse heuvelland. Ook zijn we mede-oprichter van de Stichting Veldleeuwerik, een stichting die duurzame teelt van gewassen stimuleert."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: