Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

19 mei 2017 | Thijs Jacobs

Werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen in Wijlre voortaan groene stroom ‘tanken’, die is opgewekt door de Brand Bier brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaats van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektrische auto’s. Wethouder Piet Franssen van de gemeente Gulpen-Wittem en Productiemanager Michel Bormans van Brand Bier stelden samen het eerste openbare oplaadpunt in Wijlre in gebruik.

Wethouder Franssen is blij met het initiatief van Brand. Franssen: "Duurzaamheid is een thema dat ons allemaal aangaat. Daar moeten we gezamenlijk aan werken; gemeente, burgers én ondernemers. Daarom is het mooi dat Brand een laadpaal heeft geïnstalleerd waar iedereen gebruik van kan maken. Dat de paal groene stroom levert die door de brouwerij zelf wordt opgewekt, maakt het nog leuker. Het is een oplaadpaal met een verhaal."

Zonnepanelen

Michel Bormans: "De stroom voor het laadpunt wordt opgewekt door de 85 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij. Die leveren zo’n 18.000 kWh per jaar, dat komt overeen met het gemiddeld gebruik van 5,4 huishoudens. De brouwerij gebruikt ook stroom die wordt opgewekt door de oude watermolen achter de brouwerij. Die brengt maximaal 125.000 kWh per jaar op, afhankelijk van het waterpeil in de Geul. Verder kopen we groene stroom in."

Naast kwaliteit en veiligheid, is duurzaamheid leidend bij de productie van Brand Bier. Warm water voor het voorspoelen van flessen wordt verkregen door middel van kookdampcondensatie. De CO2 die tijdens het vergisten vrij komt wordt opgevangen en opgeslagen en later hergebruikt tijdens de productie van bier. Brand heeft het waterverbruik de afgelopen jaren met 15% verminderd. Daarnaast is het energiegebruik van de brouwerij gereduceerd door slim om te gaan met het voor de productie van Brand Bier gebruikte mineraalwater. Verbeterde productieprocessen hebben ervoor gezorgd dat er 30% minder grondstofverliezen zijn. Dat betekent meer bier, minder restproduct en een lager energieverbruik. Brand produceert geen afval. Alles wordt hergebruikt. Bierbostel (de bliesjes van brouwgerst) wordt veevoer. Gebruikte gist gaat naar de industrie. Etiketten, glas en kroonkurken worden gerecycled.

Brand heeft ook zorg voor de omgeving. Michel Bormans: "Door een herinrichting kunnen we efficiënter gebruik maken van het bedrijfsterrein. Dat scheelt maar liefst 500 lege vrachtwagenritten door het heuvelland per jaar. Met het planten van twee iepen en een linde aan de rand van het brouwerijterrein, hebben we op verzoek van de Vlinderstichting het leefgebied van de iepenpage vergroot. Hiermee dragen we bij aan de biodiversiteit in het Zuid-Limburgse heuvelland. Ook zijn we mede-oprichter van de Stichting Veldleeuwerik, een stichting die duurzame teelt van gewassen stimuleert."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Café
Dit zijn de finalisten in de verkiezing 'Leukste voetbalkroeg van Nederland'

De provinciewinnaars van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing zijn bekend. De drie provinciewinnaars met de meeste stemmen maken nog kans op de landelijke titel. Er is sinds oktober ruim 13.000 keer gestemd op horeca met een officiële licentie van FOX Sports Zakelijk. ...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Awards
Sijf wint Café Top 100 2019

Het Rotterdamse Café Sijf is verkozen tot winnaar van de Café Top 100. De karakteristieke verborgen parel midden in het centrum van Rotterdam wist de vak- én hoofdjury van Misset Horeca te overtuigen met een onovertroffen indruk. De vakjury was niet alleen te spreken over de mod...

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: