Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

19 mei 2017 | Thijs Jacobs

Werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen in Wijlre voortaan groene stroom ‘tanken’, die is opgewekt door de Brand Bier brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaats van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektrische auto’s. Wethouder Piet Franssen van de gemeente Gulpen-Wittem en Productiemanager Michel Bormans van Brand Bier stelden samen het eerste openbare oplaadpunt in Wijlre in gebruik.

Wethouder Franssen is blij met het initiatief van Brand. Franssen: "Duurzaamheid is een thema dat ons allemaal aangaat. Daar moeten we gezamenlijk aan werken; gemeente, burgers én ondernemers. Daarom is het mooi dat Brand een laadpaal heeft geïnstalleerd waar iedereen gebruik van kan maken. Dat de paal groene stroom levert die door de brouwerij zelf wordt opgewekt, maakt het nog leuker. Het is een oplaadpaal met een verhaal."

Zonnepanelen

Michel Bormans: "De stroom voor het laadpunt wordt opgewekt door de 85 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij. Die leveren zo’n 18.000 kWh per jaar, dat komt overeen met het gemiddeld gebruik van 5,4 huishoudens. De brouwerij gebruikt ook stroom die wordt opgewekt door de oude watermolen achter de brouwerij. Die brengt maximaal 125.000 kWh per jaar op, afhankelijk van het waterpeil in de Geul. Verder kopen we groene stroom in."

Naast kwaliteit en veiligheid, is duurzaamheid leidend bij de productie van Brand Bier. Warm water voor het voorspoelen van flessen wordt verkregen door middel van kookdampcondensatie. De CO2 die tijdens het vergisten vrij komt wordt opgevangen en opgeslagen en later hergebruikt tijdens de productie van bier. Brand heeft het waterverbruik de afgelopen jaren met 15% verminderd. Daarnaast is het energiegebruik van de brouwerij gereduceerd door slim om te gaan met het voor de productie van Brand Bier gebruikte mineraalwater. Verbeterde productieprocessen hebben ervoor gezorgd dat er 30% minder grondstofverliezen zijn. Dat betekent meer bier, minder restproduct en een lager energieverbruik. Brand produceert geen afval. Alles wordt hergebruikt. Bierbostel (de bliesjes van brouwgerst) wordt veevoer. Gebruikte gist gaat naar de industrie. Etiketten, glas en kroonkurken worden gerecycled.

Brand heeft ook zorg voor de omgeving. Michel Bormans: "Door een herinrichting kunnen we efficiënter gebruik maken van het bedrijfsterrein. Dat scheelt maar liefst 500 lege vrachtwagenritten door het heuvelland per jaar. Met het planten van twee iepen en een linde aan de rand van het brouwerijterrein, hebben we op verzoek van de Vlinderstichting het leefgebied van de iepenpage vergroot. Hiermee dragen we bij aan de biodiversiteit in het Zuid-Limburgse heuvelland. Ook zijn we mede-oprichter van de Stichting Veldleeuwerik, een stichting die duurzame teelt van gewassen stimuleert."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: