Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

Auteur: Thijs Jacobs
19 mei 2017
Groene stroom tanken bij Brand Bier brouwerij

Werknemers, omwonenden en bezoekers kunnen in Wijlre voortaan groene stroom ‘tanken’, die is opgewekt door de Brand Bier brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaats van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektrische auto’s. Wethouder Piet Franssen van de gemeente Gulpen-Wittem en Productiemanager Michel Bormans van Brand Bier stelden samen het eerste openbare oplaadpunt in Wijlre in gebruik.

Wethouder Franssen is blij met het initiatief van Brand. Franssen: "Duurzaamheid is een thema dat ons allemaal aangaat. Daar moeten we gezamenlijk aan werken; gemeente, burgers én ondernemers. Daarom is het mooi dat Brand een laadpaal heeft geïnstalleerd waar iedereen gebruik van kan maken. Dat de paal groene stroom levert die door de brouwerij zelf wordt opgewekt, maakt het nog leuker. Het is een oplaadpaal met een verhaal."

Zonnepanelen

Michel Bormans: "De stroom voor het laadpunt wordt opgewekt door de 85 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij. Die leveren zo’n 18.000 kWh per jaar, dat komt overeen met het gemiddeld gebruik van 5,4 huishoudens. De brouwerij gebruikt ook stroom die wordt opgewekt door de oude watermolen achter de brouwerij. Die brengt maximaal 125.000 kWh per jaar op, afhankelijk van het waterpeil in de Geul. Verder kopen we groene stroom in."

Naast kwaliteit en veiligheid, is duurzaamheid leidend bij de productie van Brand Bier. Warm water voor het voorspoelen van flessen wordt verkregen door middel van kookdampcondensatie. De CO2 die tijdens het vergisten vrij komt wordt opgevangen en opgeslagen en later hergebruikt tijdens de productie van bier. Brand heeft het waterverbruik de afgelopen jaren met 15% verminderd. Daarnaast is het energiegebruik van de brouwerij gereduceerd door slim om te gaan met het voor de productie van Brand Bier gebruikte mineraalwater. Verbeterde productieprocessen hebben ervoor gezorgd dat er 30% minder grondstofverliezen zijn. Dat betekent meer bier, minder restproduct en een lager energieverbruik. Brand produceert geen afval. Alles wordt hergebruikt. Bierbostel (de bliesjes van brouwgerst) wordt veevoer. Gebruikte gist gaat naar de industrie. Etiketten, glas en kroonkurken worden gerecycled.

Brand heeft ook zorg voor de omgeving. Michel Bormans: "Door een herinrichting kunnen we efficiënter gebruik maken van het bedrijfsterrein. Dat scheelt maar liefst 500 lege vrachtwagenritten door het heuvelland per jaar. Met het planten van twee iepen en een linde aan de rand van het brouwerijterrein, hebben we op verzoek van de Vlinderstichting het leefgebied van de iepenpage vergroot. Hiermee dragen we bij aan de biodiversiteit in het Zuid-Limburgse heuvelland. Ook zijn we mede-oprichter van de Stichting Veldleeuwerik, een stichting die duurzame teelt van gewassen stimuleert."

Overig nieuws