Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

18 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Parel is een stille uitnodiging om te ervaren, zonder verwachtingen en vooringenomenheid. Kom je hier eten, of een glas wijn drinken, dan moet het daar om draaien. Naast de selectie natuur- en biodynamische wijnen, de kaart telt er meer dan zestig, die vanachter de bar worden geschonken, wordt er ook open en bloot gekookt. Het heeft wat weg van een Japanse omakase keuken. “Zo’n bar nodigt uit om ook alleen te komen eten. Of gewoon wat te komen drinken”, aldus Miriam (31). Voor verbinding staat daarom de Amsterdamse bar centraal.

Authentiek

Cafe? de Parel was van origine een typisch Amsterdams bruin cafe? met een ouderwetse donkere inrichting en schaarse verlichting. De Amsterdamse studio Ninetynine is verantwoordelijk voor het ontwerp. De traditionele glas-in-lood ramen en de monumentale tegelsjablonen cree?ren de perfecte sfeer voor de nieuwe Parel. De nieuwe ontwerpelementen - eigentijds vormgegeven - versmelten met de bestaande ruimte en maken Cafe? de Parel een plek van deze tijd. Het moderne interieur combineert gerookt massief eiken, messing details en de bestaande tegels met ruw beton en stroken paars/ grijs mdf tot een stijl die traditie, huiselijkheid en authenticiteit verenigd. Voor de stoelen reed Miriam heel Nederland door om bij tweedehands zaakjes originele thonets te verzamelen, evenals het zilveren bestek en de kristallen glazen. Het keramiek is door Julia Saldanea van Sensitive Boy ceramics gemaakt.

Hessel Blok en Arvid Schmidt

Vanaf 1 juni werd er een week lang een openingsmenu van 12-gangenmenu voor 12 gasten geserveerd. Een corona-proof-concept. Daarna hoopt Miriam het menu te kunnen serveren wat ze oorspronkelijk in gedachten had: een menukaart met een ruime selectie van kleine gerechten. Hessel Blok, chef van voorheen o.a. Brut de Mer, heeft de kaart samen met Arvid Schmidt (chef-eigenaar restaurant Entrepot) ontwikkeld. De gerechten zijn sterk in hun eenvoud, soms met een uitstapje naar Scandinavie? en Azie? (de keuken heeft een traditionele Japanse konro grill), maar overwegend subtiel, zodat een podium wordt gegeven aan de producten van telers uit de buurt zoals Wim Bijma, van de Knotwilg, vlees van de Lindehof en vis van Schilder uit Enkhuizen.

Ayurveda en biodynamische wijn

Miriam is geen nieuwkomer in de horeca. Eerder werkte ze o.a. bij cafe? Modern, wijncafe? Worst, restaurant Entrepot, restaurant Marius. Ze vertrok in de zomer van 2018 naar Parijs voor een werkstage bij Septime. Dit alles met het oog op het beginnen van een eigen zaak. Het cree?ren van een wijn - eetgelegenheid waar ze mensen kan ontvangen. Met hetzelfde gevoel dat ze al jaren vindt in yoga en de natuurlijke gezondheidsleer ayurveda uit India. Miriam: “Wijn pakte mijn interesse toen ik me verdiepte in de filosofie van natuur- en biodynamische wijnmakers. Het zijn echte puristen die in essentie levend sap maken. Dat wil ik schenken: energieke glazen waar je even stil van wordt en niet meer kan ontsnappen aan het hier en nu.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Digitaal ondernemen in het café

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: