Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

Auteur: Thijs Jacobs
18 juni 2020
Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

De Parel is een stille uitnodiging om te ervaren, zonder verwachtingen en vooringenomenheid. Kom je hier eten, of een glas wijn drinken, dan moet het daar om draaien. Naast de selectie natuur- en biodynamische wijnen, de kaart telt er meer dan zestig, die vanachter de bar worden geschonken, wordt er ook open en bloot gekookt. Het heeft wat weg van een Japanse omakase keuken. “Zo’n bar nodigt uit om ook alleen te komen eten. Of gewoon wat te komen drinken”, aldus Miriam (31). Voor verbinding staat daarom de Amsterdamse bar centraal.

Authentiek

Café de Parel was van origine een typisch Amsterdams bruin café met een ouderwetse donkere inrichting en schaarse verlichting. De Amsterdamse studio Ninetynine is verantwoordelijk voor het ontwerp. De traditionele glas-in-lood ramen en de monumentale tegelsjablonen creëren de perfecte sfeer voor de nieuwe Parel. De nieuwe ontwerpelementen - eigentijds vormgegeven - versmelten met de bestaande ruimte en maken Café de Parel een plek van deze tijd. Het moderne interieur combineert gerookt massief eiken, messing details en de bestaande tegels met ruw beton en stroken paars/ grijs mdf tot een stijl die traditie, huiselijkheid en authenticiteit verenigd. Voor de stoelen reed Miriam heel Nederland door om bij tweedehands zaakjes originele thonets te verzamelen, evenals het zilveren bestek en de kristallen glazen. Het keramiek is door Julia Saldanea van Sensitive Boy ceramics gemaakt.

Hessel Blok en Arvid Schmidt

Vanaf 1 juni werd er een week lang een openingsmenu van 12-gangenmenu voor 12 gasten geserveerd. Een corona-proof-concept. Daarna hoopt Miriam het menu te kunnen serveren wat ze oorspronkelijk in gedachten had: een menukaart met een ruime selectie van kleine gerechten. Hessel Blok, chef van voorheen o.a. Brut de Mer, heeft de kaart samen met Arvid Schmidt (chef-eigenaar restaurant Entrepot) ontwikkeld. De gerechten zijn sterk in hun eenvoud, soms met een uitstapje naar Scandinavië en Azië (de keuken heeft een traditionele Japanse konro grill), maar overwegend subtiel, zodat een podium wordt gegeven aan de producten van telers uit de buurt zoals Wim Bijma, van de Knotwilg, vlees van de Lindehof en vis van Schilder uit Enkhuizen.

Ayurveda en biodynamische wijn

Miriam is geen nieuwkomer in de horeca. Eerder werkte ze o.a. bij café Modern, wijncafé Worst, restaurant Entrepot, restaurant Marius. Ze vertrok in de zomer van 2018 naar Parijs voor een werkstage bij Septime. Dit alles met het oog op het beginnen van een eigen zaak. Het creëren van een wijn - eetgelegenheid waar ze mensen kan ontvangen. Met hetzelfde gevoel dat ze al jaren vindt in yoga en de natuurlijke gezondheidsleer ayurveda uit India. Miriam: “Wijn pakte mijn interesse toen ik me verdiepte in de filosofie van natuur- en biodynamische wijnmakers. Het zijn echte puristen die in essentie levend sap maken. Dat wil ik schenken: energieke glazen waar je even stil van wordt en niet meer kan ontsnappen aan het hier en nu.”

Overig nieuws