Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

18 juni 2020 | Thijs Jacobs
Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

De Parel is een stille uitnodiging om te ervaren, zonder verwachtingen en vooringenomenheid. Kom je hier eten, of een glas wijn drinken, dan moet het daar om draaien. Naast de selectie natuur- en biodynamische wijnen, de kaart telt er meer dan zestig, die vanachter de bar worden geschonken, wordt er ook open en bloot gekookt. Het heeft wat weg van een Japanse omakase keuken. “Zo’n bar nodigt uit om ook alleen te komen eten. Of gewoon wat te komen drinken”, aldus Miriam (31). Voor verbinding staat daarom de Amsterdamse bar centraal.

Authentiek

Cafe? de Parel was van origine een typisch Amsterdams bruin cafe? met een ouderwetse donkere inrichting en schaarse verlichting. De Amsterdamse studio Ninetynine is verantwoordelijk voor het ontwerp. De traditionele glas-in-lood ramen en de monumentale tegelsjablonen cree?ren de perfecte sfeer voor de nieuwe Parel. De nieuwe ontwerpelementen - eigentijds vormgegeven - versmelten met de bestaande ruimte en maken Cafe? de Parel een plek van deze tijd. Het moderne interieur combineert gerookt massief eiken, messing details en de bestaande tegels met ruw beton en stroken paars/ grijs mdf tot een stijl die traditie, huiselijkheid en authenticiteit verenigd. Voor de stoelen reed Miriam heel Nederland door om bij tweedehands zaakjes originele thonets te verzamelen, evenals het zilveren bestek en de kristallen glazen. Het keramiek is door Julia Saldanea van Sensitive Boy ceramics gemaakt.

Hessel Blok en Arvid Schmidt

Vanaf 1 juni werd er een week lang een openingsmenu van 12-gangenmenu voor 12 gasten geserveerd. Een corona-proof-concept. Daarna hoopt Miriam het menu te kunnen serveren wat ze oorspronkelijk in gedachten had: een menukaart met een ruime selectie van kleine gerechten. Hessel Blok, chef van voorheen o.a. Brut de Mer, heeft de kaart samen met Arvid Schmidt (chef-eigenaar restaurant Entrepot) ontwikkeld. De gerechten zijn sterk in hun eenvoud, soms met een uitstapje naar Scandinavie? en Azie? (de keuken heeft een traditionele Japanse konro grill), maar overwegend subtiel, zodat een podium wordt gegeven aan de producten van telers uit de buurt zoals Wim Bijma, van de Knotwilg, vlees van de Lindehof en vis van Schilder uit Enkhuizen.

Ayurveda en biodynamische wijn

Miriam is geen nieuwkomer in de horeca. Eerder werkte ze o.a. bij cafe? Modern, wijncafe? Worst, restaurant Entrepot, restaurant Marius. Ze vertrok in de zomer van 2018 naar Parijs voor een werkstage bij Septime. Dit alles met het oog op het beginnen van een eigen zaak. Het cree?ren van een wijn - eetgelegenheid waar ze mensen kan ontvangen. Met hetzelfde gevoel dat ze al jaren vindt in yoga en de natuurlijke gezondheidsleer ayurveda uit India. Miriam: “Wijn pakte mijn interesse toen ik me verdiepte in de filosofie van natuur- en biodynamische wijnmakers. Het zijn echte puristen die in essentie levend sap maken. Dat wil ik schenken: energieke glazen waar je even stil van wordt en niet meer kan ontsnappen aan het hier en nu.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: