Miriam Benkacem heropent na twee jaar Café de Parel in de Jordaan

18 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Parel is een stille uitnodiging om te ervaren, zonder verwachtingen en vooringenomenheid. Kom je hier eten, of een glas wijn drinken, dan moet het daar om draaien. Naast de selectie natuur- en biodynamische wijnen, de kaart telt er meer dan zestig, die vanachter de bar worden geschonken, wordt er ook open en bloot gekookt. Het heeft wat weg van een Japanse omakase keuken. “Zo’n bar nodigt uit om ook alleen te komen eten. Of gewoon wat te komen drinken”, aldus Miriam (31). Voor verbinding staat daarom de Amsterdamse bar centraal.

Authentiek

Cafe? de Parel was van origine een typisch Amsterdams bruin cafe? met een ouderwetse donkere inrichting en schaarse verlichting. De Amsterdamse studio Ninetynine is verantwoordelijk voor het ontwerp. De traditionele glas-in-lood ramen en de monumentale tegelsjablonen cree?ren de perfecte sfeer voor de nieuwe Parel. De nieuwe ontwerpelementen - eigentijds vormgegeven - versmelten met de bestaande ruimte en maken Cafe? de Parel een plek van deze tijd. Het moderne interieur combineert gerookt massief eiken, messing details en de bestaande tegels met ruw beton en stroken paars/ grijs mdf tot een stijl die traditie, huiselijkheid en authenticiteit verenigd. Voor de stoelen reed Miriam heel Nederland door om bij tweedehands zaakjes originele thonets te verzamelen, evenals het zilveren bestek en de kristallen glazen. Het keramiek is door Julia Saldanea van Sensitive Boy ceramics gemaakt.

Hessel Blok en Arvid Schmidt

Vanaf 1 juni werd er een week lang een openingsmenu van 12-gangenmenu voor 12 gasten geserveerd. Een corona-proof-concept. Daarna hoopt Miriam het menu te kunnen serveren wat ze oorspronkelijk in gedachten had: een menukaart met een ruime selectie van kleine gerechten. Hessel Blok, chef van voorheen o.a. Brut de Mer, heeft de kaart samen met Arvid Schmidt (chef-eigenaar restaurant Entrepot) ontwikkeld. De gerechten zijn sterk in hun eenvoud, soms met een uitstapje naar Scandinavie? en Azie? (de keuken heeft een traditionele Japanse konro grill), maar overwegend subtiel, zodat een podium wordt gegeven aan de producten van telers uit de buurt zoals Wim Bijma, van de Knotwilg, vlees van de Lindehof en vis van Schilder uit Enkhuizen.

Ayurveda en biodynamische wijn

Miriam is geen nieuwkomer in de horeca. Eerder werkte ze o.a. bij cafe? Modern, wijncafe? Worst, restaurant Entrepot, restaurant Marius. Ze vertrok in de zomer van 2018 naar Parijs voor een werkstage bij Septime. Dit alles met het oog op het beginnen van een eigen zaak. Het cree?ren van een wijn - eetgelegenheid waar ze mensen kan ontvangen. Met hetzelfde gevoel dat ze al jaren vindt in yoga en de natuurlijke gezondheidsleer ayurveda uit India. Miriam: “Wijn pakte mijn interesse toen ik me verdiepte in de filosofie van natuur- en biodynamische wijnmakers. Het zijn echte puristen die in essentie levend sap maken. Dat wil ik schenken: energieke glazen waar je even stil van wordt en niet meer kan ontsnappen aan het hier en nu.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: