Tappen zonder vergunning

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving 19 juli 2021
Tappen zonder vergunning

Er zijn van die momenten waarop een alcoholische versnapering een heuse toevoeging kan zijn. Bij het 10-jarig bestaan van uw horecazaak hoort natuurlijk champagne! En bij die bekerfinale is het toch leuk om bij uitzondering een biertje te kunnen schenken? Zonder Alcoholwetvergunning mag dit niet zomaar. In deze blog bespreken we hoe de tapontheffing in deze situaties uitkomst kan bieden.

In onze vorige bijdrage beschreven we de aanvraag van een Alcoholwetvergunning (toen nog Drank- en Horecawetvergunning) aan de hand van 5 stappen. Zonder deze vergunning is het volgens de Alcoholwet niet toegestaan om alcohol te verkopen voor gebruik ter plaatse. Lang niet elke eet- of drinkgelegenheid beschikt over zo’n vergunning. Met name bij zaken die de deuren alleen in de ochtend en middag open hebben, zal een alcoholische optie vaak ook niet worden gemist op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan een lunchroom, een koffietentje of de restaurants in sommige winkels van HEMA.

Geen Alcoholwetvergunning

In de hiervoor genoemde voorbeelden is het vaak een bewuste keuze om geen vergunning aan te vragen; deze is simpelweg niet nodig. In andere gevallen kan het zijn dat niet wordt voldaan aan de wettelijke eisen voor de vergunning. Wat de reden ook is, de Alcoholwet biedt de mogelijkheid om in bepaalde situaties alcohol te schenken zonder Alcoholwetvergunning. Deze uitzondering wordt ook wel de ‘tapontheffing’ genoemd.

Tapontheffing

Met de tapontheffing is het mogelijk om voor een bepaalde periode onder bepaalde voorwaarden alcohol te schenken zonder vergunning. Anders dan de Alcoholwetvergunning, gaat het bij de tapontheffing slechts om een beperkte tijdsperiode van maximaal twaalf aaneengesloten dagen, een mooi voorbeeld waar wij eerder al over schreven is een kerstmarkt. Na afloop van deze periode is het schenken van alcohol niet langer toegestaan.

Let op: Ook voor de horecaondernemer die al in het bezit is van een Alcoholwetvergunning kan de tapontheffing interessant zijn! De Alcoholwetvergunning geldt namelijk alleen voor de daarin opgenomen horecalokaliteit. Met de tapontheffing kan ook op andere locaties alcohol worden geschonken, bijvoorbeeld tijdens een bijzonder evenement.

Eisen

Een tapontheffing wordt volgens de wet alleen gegeven als het verstrekken van alcohol gebeurt onder onmiddellijke leiding van iemand die eenentwintig jaar of ouder is en die niet van slecht levensgedrag is. Naast de eisen uit de wet kan de burgemeester nog aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld dat minimaal één leidinggevende een diploma sociale hygiëne heeft. Eventuele aanvullende eisen zijn opgenomen in beleidsregels en zijn vaak te vinden op de website van de gemeente of het aanvraagformulier voor de ontheffing.

Let op: Als u een jaarlijks terugkerend evenement heeft waar dezelfde persoon leiding zal geven over het verstrekken van alcohol, kan de burgemeester besluiten één ontheffing te verlenen voor meerdere jaren.

Tappen maar

Bent u van plan om een tapontheffing aan te vragen of evenement te organiseren en heeft u hier nog weinig ervaring mee? Wij raden aan altijd een jurist te vragen om een korte check. Elke gemeente heeft zijn eigen regels en met één vergunning bent u er vaak nog niet. Voorkom dat uw evenement vroegtijdig wordt beëindigd, wij helpen u graag.

Deze bijdrage is geschreven door Rijk de Vries (op de openingsfoto) en Fleur Bouman van Catch Legal, dat bestaat uit bekwame juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Overig nieuws