Premiedifferentiatie: kans of risico?

2 mei 2013 |
Premiedifferentiatie: kans of risico?<

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze
premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke) werknemers. De keuze van het type arbeidscontract kan derhalve loonkosten besparen.
In de horecasector gelden twee premiepercentages: een hoog en een laag.

Horeca Algemeen Sectorpremie 2013
Hoog 7,91%
Laag 3,01%

Het verschil van 4,9% levert bij een loonsom van € 400.000 een besparing van € 19.600 op (of een naheffing, te vermeerderen met heffingsrente en/of boete).
Per werknemer dient te worden bezien of het hoge of lage premiepercentage toegepast moet worden.
De toepasselijkheid van de hoge of de lage premie is afhankelijk van de aard van de arbeidsovereenkomst die de horecaonderneming met haar werknemers sluit: kort- of langdurend.

Kort of lang contract
In beginsel geldt het hoge percentage. Het lage percentage mag worden toegepast als de horecaonderneming een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluit voor ten minste één jaar of voor onbepaalde tijd met een werknemer. In de arbeidsovereenkomst moet de omvang van de door de werknemer te verrichten arbeid eenduidig zijn vastgelegd. Voor (buitenlandse) studenten gelden aangepaste regels.
Daarnaast dient de horecaonderneming aan een aantal administratieve voorwaarden te voldoen om het lage percentage te kunnen toepassen.

Kritische controle
Bij een oproepcontract waarin de omvang van de werkzaamheden niet is vastgelegd of bij een nul-uren-contract, mag het lage percentage niet worden toegepast.
Onjuiste toepassing van de premiepercentages levert dikwijls forse naheffingsaanslagen op (te verhogen met een boete en berekening van heffingsrente). En de Belastingdienst controleert tegenwoordig kritisch of de sectorpremie tot een juist bedrag wordt afgedragen. Controleer dus of u de juiste percentages heeft toegepast. En met wat handigheden kunt u wellicht ook een besparing realiseren.

Roland van Gessel AA
Mazars Paardekooper Hoffman NV
"Roland.vangessel@mazars.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: