Premiedifferentiatie: kans of risico?

2 mei 2013
Premiedifferentiatie: kans of risico?

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze
premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke) werknemers. De keuze van het type arbeidscontract kan derhalve loonkosten besparen.
In de horecasector gelden twee premiepercentages: een hoog en een laag.

Horeca Algemeen Sectorpremie 2013
Hoog 7,91%
Laag 3,01%

Het verschil van 4,9% levert bij een loonsom van € 400.000 een besparing van € 19.600 op (of een naheffing, te vermeerderen met heffingsrente en/of boete).
Per werknemer dient te worden bezien of het hoge of lage premiepercentage toegepast moet worden.
De toepasselijkheid van de hoge of de lage premie is afhankelijk van de aard van de arbeidsovereenkomst die de horecaonderneming met haar werknemers sluit: kort- of langdurend.

*Kort of lang contract*
In beginsel geldt het hoge percentage. Het lage percentage mag worden toegepast als de horecaonderneming een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluit voor ten minste één jaar of voor onbepaalde tijd met een werknemer. In de arbeidsovereenkomst moet de omvang van de door de werknemer te verrichten arbeid eenduidig zijn vastgelegd. Voor (buitenlandse) studenten gelden aangepaste regels.
Daarnaast dient de horecaonderneming aan een aantal administratieve voorwaarden te voldoen om het lage percentage te kunnen toepassen.

*Kritische controle*
Bij een oproepcontract waarin de omvang van de werkzaamheden niet is vastgelegd of bij een nul-uren-contract, mag het lage percentage niet worden toegepast.
Onjuiste toepassing van de premiepercentages levert dikwijls forse naheffingsaanslagen op (te verhogen met een boete en berekening van heffingsrente). En de Belastingdienst controleert tegenwoordig kritisch of de sectorpremie tot een juist bedrag wordt afgedragen. Controleer dus of u de juiste percentages heeft toegepast. En met wat handigheden kunt u wellicht ook een besparing realiseren.

Roland van Gessel AA
Mazars Paardekooper Hoffman NV
"Roland.vangessel@mazars.nl":mailto:Roland.vangessel@mazars.nl

Overig nieuws