In memoriam Sjoerd Kooistra (59)

29 juni 2010
In memoriam Sjoerd Kooistra (59)

Sjoerd Kooistra werd op 18 maart 1951 geboren in Emmen als zoon van een caféhouder. Toen zijn vader overleed, erfde Kooistra familiepretpark De Vluchtheuvel in Norg. Eind jaren zeventig opende hij in de stad Groningen zijn eerste eigen café: Bommen Berend. Kooistra bleek een goed gevoel te hebben voor het opkopen en reorganiseren van slecht lopende etablissementen. Sjoerd Kooistra is 59 jaar geworden.

*Groep horecabedrijven*
Kooistra slaagde erin in de stad Groningen een grote groep van horecabedrijven in zijn bezit te krijgen, met als centrale deel een gedeelte van de Grote Markt dat anno 2004 geheel in zijn bezit was. Prominent hierin is het café De Drie Gezusters. Het caféconcept bleek rijp voor landelijke uitrol.

*Vestigingen*
Begonnen in Groningen in 1973, zijn er nu vestigingen in grote studentensteden zoals Almelo (opening 2010), Amsterdam (2 locaties), Breda (sinds 2003), Den Bosch (sinds 2005), Eindhoven (sinds 2008), Enschede (sinds 2009), Nijmegen en Tilburg (sinds 2001).
De vestiging in Enschede opende op 9 april 2009. Sjoerd Kooistra was bij de opening niet bij aanwezig in verband met een conflict met de bierbrouwerij Grolsch.

*Nier meer actief*
Zelf was Kooistra al jaren niet meer actief betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering van al zijn horecaondernemingen. Hij verpachtte zijn panden, ondergebracht in de exploitatiemaatschappij Plassania BV, aan een complex netwerk van pachters en besloten vennootschappen, waarvan er een aantal failliet is gegaan.

*Trots op geaardheid*
Kooistra was via dit netwerk eigenaar van beroemde gaybars als April, Exit en SoHo. Zelf was hij trots op zijn homoseksuele geaardheid. Toen hij met zijn man Dick Loorbach zich in de echt verbond organiseerde hij een feest waar alle honderden medewerkers van zijn cafés konden genieten van optredens van topartiesten.
Ook bij het 30-jarig bestaan van de Gay Krant, in december 2009, trakteerde hij de jubilerende krant op een door hem aangeboden receptie in een van zijn zaken, de Drie Gezusters in Breda.

*In gevecht*
De laatste tien jaar was Kooistra veelvuldig in gevecht met leveranciers, waarvan Heineken de grootste schuldeiser was. Eerder dit jaar werden als gevolg hiervan op de April en Exit beslag gelegd door deurwaarders.

*Schulden*
In 2008 stond Kooistra op nummer 222 in de Quote 500. Zijn vermogen werd geschat op 130 miljoen euro. Uit onderzoek van Parool-journalist Bart Middelburg begin 2004 bleek echter dat Kooistra veel minder rijk was dan gedacht en op grote schaal geld leende uit zijn eigen bedrijf. In april 2004 was de totale schuld van zijn exploitatiemaatschappij volgens Middelburg opgelopen tot 84 miljoen euro.

*In opspraak*
In februari 2003 werd Kooistra veroordeeld tot het betalen van 1,2 miljoen euro aan het UWV, in verband met te weinig afdragen van premies. Eind augustus 2003 werd bekend dat Kooistra de Amsterdamse cafés Dante en Hoppe had gekocht. Hiermee werd hij de grootste horecaondernemer in Amsterdam.
Kooistra kwam begin 2004 in opspraak toen eind januari in Amsterdam het beroemde restaurant De Oesterbar failliet ging. Het personeel deed aangifte van bedrieglijke bankbreuk. Enkele weken eerder was op last van burgemeester Job Cohen van de gemeente Amsterdam een onderzoek gestart naar de praktijken van Kooistra. Daarnaast werd Kooistra door verschillende ex-eigenaren van door hem verworven panden van chantage beschuldigd.

*De iT van het Zuiden*
In de zomer van 2006 kocht Kooistra horecaonderneming de Danssalon in Eindhoven. Kooistra trok in totaal 4 miljoen euro uit om de eens zo extravagante discotheek in de stad om te toveren tot een vestiging van De Drie Gezusters. De Danssalon was een eye-catcher voor geheel dansend Nederland en was zelfs een tijdje de iT van het Zuiden. Het pand onderging een ingrijpende verbouwing en werd op 9 oktober 2008 geopend.

~Frank Lindner~

Overig nieuws