Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

Auteur: David Bakker
Economie 29 september 2020
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. Deze verscherpte maatregelen maakte premier Mark Rutte zojuist op de persconferentie bekend.

De maatregelen gaan vanaf dinsdag 29 september om 18.00 uur in en zullen minimaal drie weken duren. Het aantal coronabesemettingen loopt de afgelopen weken in rap tempo op. Het kabinet hoopt op deze manier de opmars van het coronavirus in te dammen. "Veel mensen doen het goed, maar het gaat ook vaak fout", zei minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. "Onder de streep is het niet genoeg. Er zijn 100.000 mensen besmettelijk. Dat betekent: van elke 170 mensen die je tegenkomt kan er één je aansteken. We verwachten binnen een week een stijging naar 5000 besmettingen per dag, zelfs met de maatregelen die we vanavond aankondigen."

Regels voor binnen

 - Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

- Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.

- In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.

- Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.

- Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.

- In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.

- Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.

- De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.

Regels voor buiten

- Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.

- Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.

- Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.

- Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Overig nieuws