Hallo! Huren in de horeca

3 januari 2014
Hallo! Huren in de horeca

Huurcontracten voor horecabedrijven zijn vrijwel altijd zogenaamde ‘5 plus 5 contracten’. Dit betekent dat er meestal een huurcontract wordt afgesloten voor vijf jaar met een optie
voor nog eens vijf jaar. De rechtszekerheid voor de huurder is gedurende deze 10 jaar zeer groot. Ook daarna staat u als huurder sterk. Deze huurbescherming geldt niet voor contracten van 2 jaar of korter.

*Bij overname*
In de meeste gevallen zult u een bestaand huurcontract overnemen. Dit heet ‘indeplaatsstelling’. Dit betekent dat u alle rechten en plichten van de vorige huurder overneemt. De verhuurder is in principe verplicht u op voorstel van de vorige huurder te accepteren als nieuwe huurder. Resterende looptijd van het huurcontract Kijk eerst hoeveel jaar het contract nog loopt. Na afloop hiervan kan de verhuurder de huur verhogen. U moet het daar samen over eens worden. Lukt dat niet, dan zal de rechter een uitspraak doen nadat de huurder en verhuurder gezamenlijk een deskundige om advies gevraagd hebben over de huurprijs.

*Kettingbedingen*
Vaak liggen deze op het vlak van afnameverplichtingen (de bekende brouwerijcontracten), maar als u een pand huurt van de gemeente zult u vaak gebruiksbeperkingen of juist verplichtingen tegenkomen. Afnameverplichtingen maken uw inkoop 2 tot 3% duurder. Afnameverplichtingen aan
anderen dan uw verhuurder mogen overigens niet onbeperkt lang duren.

*Onderhoud en garanties*
Kijk bij een onderhuursituatie goed naar afspraken over onderhoud en aanpassingen. Een veel voorkomende constructie is die waarbij de brouwerij een pand huurt van een eigenaar en dit onderverhuurt aan een horecaondernemer. Voor het plegen van onderhoud zijn er dan drie partijen in het spel, hetgeen afspraken kan bemoeilijken. Let vooral op de staat van het onderhoud en laat die goed omschrijven. Let daarnaast op welke garanties de verhuurder geeft over de wettelijke regels waaraan het pand voldoet.

*Einde van de huur*
De algemene regel is dat als de hoofdhuur wordt beëindigd door de kantonrechter, ook de onderhuur eindigt. De hoofdhuurder, dus uw verhuurder, heeft wel een zorgplicht. Na afloop van de periode van vijf (plus vijf) jaar kan de verhuurder de huur opzeggen op grond van wettelijke opzeggingsgronden, zoals dringend eigen gebruik of omdat hij een nieuwe bestemming op het perceel wil realiseren, die overeenstemt met het dan geldende bestemmingsplan. Kijk dan of ook andere bestemmingen mogelijk zijn.

(bron: SVH Horeca Starterskrant 2013, de Horeca Starterskrant is verkrijgbaar via SVH)

Overig nieuws