Bier is er tegenwoordig in een bijna oneindige variatie aan soorten en smaken. Alleen al in Nederland telt het aantal brouwerijen – van kleine thuisbrouwers tot grote ketens – meer dan achthonderd. Om de ontwikkelingen te volgen presenteert De CaféKrant in de rubriek Brouwwereld de grote spelers op de nationale en internationale biermarkt. Deze keer: Westmalle, gebrouwen tussen de muren van een abdij.
De Abdij der Trappisten Westmalle, officieel de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, maakt deel uit van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie, beter bekend als de Trappisten. De abdij is niet alleen de plek waar de bekende Westmalle-bieren worden gebrouwen, maar ook een leefgemeenschap waar monniken bidden en werken. Het brouwen gebeurt volledig op het ritme van de abdij. Dat betekent dat de brouwzaal pas opstart wanneer de broeders zich ’s ochtends klaarmaken voor het gebed in de kerk.
Op 22 april 1836 werd het klooster officieel een trappistenabdij, waarmee de monniken ook de plaatselijke volksdrank mochten nuttigen: bier. Pater Bonaventura Hermans en broeder Alberic Kemps zetten zich in om een eigen brouwerij op te richten. Nog geen halfjaar later, op 10 december 1836, proefden de monniken voor het eerst hun eigen bier: een donker, zoet bier met een laag alcoholgehalte.
Vanaf 1856 brouwde de abdij niet alleen voor eigen gebruik, maar ook voor verkoop aan de poort. Dat bleek een groot succes en de brouwerij moest al snel uitbreiden. In 1921 besloten de monniken hun bieren via bierhandelaars te verkopen. In de twintigste eeuw kwam er een blond bier bij, de voorloper van de huidige Westmalle Extra. In 1926 werd het recept van het donkere bier aangepast: de monniken verdubbelden de hoeveelheid ingrediënten, wat resulteerde in een zwaarder bier – de Westmalle Dubbel.
Door het succes kreeg de abdij begin jaren dertig een nieuwe brouwzaal, een gistkamer en een atelier. Ter gelegenheid daarvan werd in 1934 een nieuw bier gelanceerd: de Westmalle Tripel. Naast het brouwen hielden de broeders zich ook bezig met kaasproductie. Al sinds de negentiende eeuw staat er een koeienstal binnen de abdijmuren en sinds 1873 wordt er eigen kaas gemaakt. Beide producten dragen tot op de dag van vandaag het keurmerk Authentic Trappist Product. Dat certificaat garandeert dat de producten binnen de abdij worden gemaakt en dat er broeders betrokken zijn bij het productieproces.
Alle aspecten van het brouwproces bij Westmalle worden nauwlettend bewaakt. Maar ondanks alles blijft het een natuurproduct, gebaseerd op vijf grondstoffen: gerstsoorten (gemout volgens de specifieke vereisten van de abdij), een mengeling van hopbloemen uit Europese hopregio’s, water uit de Diestiaanlaag, suiker en de zelfgekweekte Westmalle-gist. De bieren worden gebrouwen zonder stabilisatoren en niet gepasteuriseerd. Zo schrijft de brouwerij online: "De gist leeft, waardoor het resultaat per brouwsel altijd een klein beetje kan verschillen. Een nuance die eigen is aan ons natuurlijke en traditionele brouwproces, en die door de fijnste proevers sterk wordt gewaardeerd.”
Bieren in het assortiment
- Westmalle Tripel
9,5% helder, goudgeel - Westmalle Extra
4,5% verfrissend, licht - Westmalle Dubbel
7% fruitig, roodbruin, donker
Beeldmateriaal: Brouwerij der Trappisten van Westmalle
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.