U heeft gezocht op :

19 februari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Blurring 2.0: goed geregeld?

Consumenten winkelen steeds vaker online en zijn minder vaak in winkelstraten te vinden. Tijdens een dagje uit is het winkelend publiek op zoek naar een 'totaalbeleving' en wordt de keuze voor een horecagelegenheid in toenemende mate bepaald door de sfeer, de beleving en het aanbod. Als hore...

18 februari 2019 Economie Wijn
2018 uitzonderlijk wijnjaar

Wijnmakers hadden niets te klagen in 2018, het was een prachtjaar. De wijnprijs zal hierdoor omlaag gaan in Spanje en Italië, zo lezen we op NU.nl. Maar geldt dit ook voor Nederlandse wijn? De zomer van 2018 was de warmste zomer sinds minimaal 1706, dit kwam goed uit voor wijnbouwers, temper...

18 februari 2019 Bier Personalia Brouwerijen
Peer Swinkels directievoorzitter Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers kondigt vandaag het vertrek aan van Jan-Renier Swinkels, die na ruim twaalf jaar het directievoorzitterschap overdraagt aan zijn neef, Peer Swinkels. Jan-Renier geeft de familiebrouwerij hiermee ruimte voor doorstroming en vernieuwing. Onder zijn leiding is invulling gegev...

18 februari 2019 Personeel Video
Horecazaak maakt soap om personeel te vinden

Goed personeel vinden is binnen de horeca een levensgroot probleem. Restaurant De Drie Koningen in Groede maakte daarom een heuse 'soap'. Het filmpje is op Facebook inmiddels goed bekeken en er is de nodige media-aandacht. Misschien ook voor jouw zaak een leuk idee? ...

18 februari 2019 Achtergronden Tech
E-mailmarketing: gouden marketinginstrument voor de horeca

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

14 februari 2019 Economie Bier Brouwerijen
Alcoholvrije bier boost Heineken-verkopen

In 2018 heeft met name het eigen merk van bierbrouwer Heineken het goed gedaan. De groei van bijna 8 procent betekent volgens topman Jean-François van Boxmeer de beste prestatie van het merk Heineken in het afgelopen decennium. De inmiddels in 38 landen beschikbare 0.0-variant heeft hierbij f...

13 februari 2019 Bier Events Brouwerijen
Koningin Máxima bij 300ste jubileum brouwerij Bavaria

Op donderdagmiddag 28 maart 2019 brengt Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek aan brouwerij Bavaria in Lieshout, die dit jaar 300 jaar bestaat. Tijdens het bezoek krijgt Koningin Máxima een rondleiding door de brouwerij, met onder andere aandacht voor de rijke familiehistorie, de d...

13 februari 2019 Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov...

13 februari 2019 Awards Café Bier
Hotel Café De Kroon wint Gouden Fust 2018

Hotel Café Restaurant de Kroon heeft het Gouden Fust 2018 gewonnen en mag zich een jaar lang de beste horecazaak van Nederland noemen. De Kroon "blinkt uit in de kwaliteit van gastheerschap, service en bierbehandeling", aldus het juryrapport. Ondernemersechtparen Baaij en De Looff, ...

12 februari 2019 Opening Restaurant
Jazzmans opent eerste Europese filiaal in Universiteit Utrecht

Op de Universiteit Utrecht huist sinds kort het eerste Europese filiaal van het Amerikaanse grand-café Jazzmans Brew & Bakery, dat op veel universiteiten in de VS een begrip is. Naast het hip-ogende Jazzmans is er ook ruimte voor een zelfbedieningsrestaurant en heel veel zitplekken. De...

12 februari 2019 Columns
Ben jij duidelijk of geef je gemengde signalen af aan je medewerkers?

Als ondernemer heb je de prioriteiten en doelstellingen voor je horecabedrijf op je netvlies staan. Je weet exact wat je wilt met je bedrijf. Je voelt aan wat je wel en niet moet doen. De zaak leiden is voor jou gesneden koek. Het is nu eenmaal jouw toko. Jij beslist en draagt alle verantwoordelijkh...

11 februari 2019 Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt!''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

11 februari 2019 Food Advertorial
In een handomdraai een heerlijke stoofmaaltijd presenteren

Stoofvlees is lekker en verspreid ook nog eens een heerlijke geur. Je kunt het helemaal zelf maken, maar dit kost tijd. Het geheel komt het best tot zijn recht, wanneer het een aantal uren op het vuur heeft gestaan, dus je moet er flink wat tijd voor uittrekken. Maar tijd is schaars in veel horecage...

7 februari 2019 Bier Achtergronden
Jongeren kunnen probleemloos bier drinken in Enschede

RTV OOst meldt dat jongeren in Enschede nog betrekkelijk probleemloos alcohol kunnen kopen in de kroeg. Uit onderzoek blijkt dat in 82 procent van de gevallen alcohol werd verstrekt aan jongeren die nog te jong waren om alcohol te mogen kopen. Er werden mystery shoppers ingezet en er werd afgelopen ...

7 februari 2019 Interview Longread
Interview: "We zijn ten prooi gevallen aan smaakvervlakking"

Michiel Korthals is filosoof en auteur van het boek ‘Goed eten’ en hoogleraar Filosofie bij de University of Gastronomic Science (Slow Food University) in Pollenzo (Italië). In dit boek behandelt hij de filosofie van voeding (en landbouw). Hij signaleert een structurele vervreemding...

1 februari 2019 Economie
Swinkels neemt craftbrouwerij De Molen over

Swinkels Family Brewers en Brouwerij de Molen kondigen vandaag met trots aan hun bestaande samenwerking uit te breiden. Het minderheidsbelang van Swinkels Family Brewers in Brouwerij de Molen wordt uitgebreid naar 100%. Hiermee wordt de brouwerij uit Bodegraven volledig opgenomen in onze famili...

31 januari 2019 Opening Achtergronden
Debuut Horeca breidt portfolio uit met Beers & Barrels

Debuut Horeca neemt vanaf 15 februari 2019 de exploitaties over van Beers & Barrels, een eigentijds en sfeervol bar-restaurant concept waarin bier een belangrijke rol speelt. Deze uitbreiding is de eerste overname in de samenwerking tussen Waterland en Debuut Horeca die afgelopen zomer tot stand...

31 januari 2019 Opening
Moeke breidt uit

Moeke, bar & keuken, is een eigentijds grandcafé met een huiselijke uitstraling. Een ontspannen plek waar je wordt verwend en echt thuiskomt bij Moeke. Inmiddels zijn er 5 Moekes verspreid over het land en worden dit jaar meerdere steden verrijkt met een Moeke, waaronder Ede en Schevening...

30 januari 2019 Wet- en regelgeving KHN
Ondernemers: Maatregelen tijdelijk werk leveren geen vaste banen op

Medewerkers krijgen niet eerder en vaker een vast contract aangeboden als de plannen van minister Koolmees (SZW) met betrekking tot tijdelijk werk doorgaan. Dat zegt 91 procent van de werkgevers voor wie de inzet van tijdelijke krachten geen keuze is, maar inherent aan de aard van het werk. Bijna...

29 januari 2019 Bier Achtergronden
Dit café geeft gratis bier weg

Café Brandpunt in Tilburg geeft vandaag vijfhonderd liter bier weg. Het café is vandaag namelijk jarig en wie jarig is, trakteert! 2800 biertjes Vijfhonderd liter. Dat zijn zo'n 2800 biertjes. De barmannen en -vrouwen kunnen hun borts natmaken, want er zullen veel dorstige ga...

28 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Paracommercie: een doorn in het oog?

Als horecaondernemer ben je misschien wel bekend met het begrip paracommercie. Het gaat hierbij om horeca-activiteiten van bijvoorbeeld sportkantines, schouwburgen en dorpshuizen, die horeca niet als hoofdactiviteit hebben (paracommerciële instellingen). Paracommercie is wellicht voor jou als h...

28 januari 2019 Awards Personeel
Dit café is mogelijk de beste werkgever van Nederland

De medewerkers van Nederland hebben gesproken. Zij riepen deze organisaties uit tot de Beste Werkgever per branche van 2018-2019. Dat heeft Effectory bekend gemaakt op basis van haar jaarlijkse Beste Werkgevers onderzoek. Dit zijn de Beste Werkgevers per branche: Profit: vanHaren, Den Hartogh,...

25 januari 2019 Awards Internationaal
's Werelds beste café staat in België

Het beste cafe ter wereld staat in het Belgische Eizeringen. In de Verzekering tegen de Dorst werd door de internationale bierwebsite RateBeer verkozen tot de allerbeste, zo lezen we op de metrotime.be. Het café in Vlaams-Brabant bestaat al sinds 1842 en wordt uitgebaat door Kurt Panneels...

25 januari 2019 Opening Internationaal
Deense hotelketen introduceert alcoholvrij barconcept

De toonaangevende Deense boetiekhotelketen Brøchner Hotels staat erom bekend het anders te doen. Dus niet alleen als het gaat om het omzetten van iconische architectuur in het hart van Kopenhagen in unieke boetiekhotels. Nu lanceert Brøchner Hotels een nieuw alcoholvrij barconcept No/L...

24 januari 2019 Bier Events
Week van het Nederlandse Bier is in aantocht

De 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier is in aantocht. Van 16 t/m 26 mei kunnen bierliefhebbers door heel Nederland kennismaken met de verrassende hoeveelheid aan smaken in Nederlands bier, brouwers ontmoeten en deelnemen aan bieractiviteiten als proeverijen en bierdiners. ‘ De W...

22 januari 2019 Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

22 januari 2019 Achtergronden
Geen plastic rietjes meer in Rotterdams café

In het Rotterdamse Metropole Café NRC is vanaf donderdag 24 januari de expositie ‘We Are Nature’ van fotografen Nicoline Rodenburg en Mireille Duiven te zien. De expo toont de onlosmakelijke verbondenheid van mens en natuur. De thema’s vervuiling en de balans in de natuur st...

21 januari 2019 Awards
Pulitzer’s Bar is de beste hotelbar van Amsterdam

Pulitzer’s Bar is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zesde keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Head Bartender Andrei Talapanescu, Bar Manager Brian Lijs en Dir...

21 januari 2019 Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

18 januari 2019 Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

17 januari 2019 Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

15 januari 2019 Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

15 januari 2019 Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

14 januari 2019 Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

14 januari 2019 Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

14 januari 2019 Lunchroom Utrecht
Vergunningen voor lichte horeca in Utrechtse woonwijk

In de Kanaalstraat in Utrecht start deze maand een pilot met tijdelijke horecavergunningen, waardoor het voorzieningenniveau voor de buurt verbeterd moet worden, zo lezen we op duic.nl. Ondernemers kunnnen hun horecaplannen indienen. Deze moeten wel een toevoeging zijn op het huidige aanbod in de...

14 januari 2019 Columns Achtergronden
Column: Dry January

'Huichelachtig', zo omschrijft een Schiedamse mevrouw de Dry January actie tegenover RTV Rijnmond. Zelf kende ik de actie nog niet echt, maar het idee om in januari te matigen bestaat natuurlijk al langer. Wanneer je meedoet aan de Dry January actie, drink je gedurende de hele maand januari ...

11 januari 2019 Achtergronden
Caféondernemer brengt muzikanten en cafés samen

Jimmy Croymans van café 't Ponton in Kampen startte in 2016 met zijn website cafezoektband.nl. Zijn doel is om muzikanten en cafés samen te brengen. Cafés zijn geregeld op zoek naar (betaalbare) bands, terwijl muzikanten op zoek zijn naar locaties om te spelen. De website we...

11 januari 2019 Awards Bier
John Meijerink is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2019. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 64 deelnemers in d...

11 januari 2019 Events Achtergronden
Meer bezoekers naar Horecava 2019

De hele horecawereld kwam afgelopen dagen samen op de 63ste editie van de Horecava in RAI Amsterdam. De Horecava stond bol van nieuwe initiatieven waaronder het Start-upLAB, de springplank voor 42 nieuwe ondernemers, nieuwe wedstrijden, 250 nieuwe producten & diensten en een nieuwe hal voor Food...

10 januari 2019 Columns
Column: anderen leren wat jij hebt geleerd

Een van mijn beste vrienden is general manager bij een restaurantketen. Ik ken hem al dik 25 jaar en wij hebben menig horeca-avontuur samen beleefd. Gepokt en gemazeld in de horeca, zo zou je hem kunnen omschrijven. Hij is weer een goede vriend en familie van de hoofdtrainer van een voetbalclub i...

10 januari 2019 Awards Achtergronden
Peter Beense Nachtburgemeester van Nederland 2019

Peter Beense is door de Nederlandse horeca verkozen tot Nachtburgemeester van Nederland 2019. De bekende Nederlandse zanger kreeg de ambtsketting omgehangen op woensdag 9 januari tijdens het Horecava-nieuwjaarsfeest ‘MOOI! 2019’ in Zuid-Pool eventlocatie Amsterdam, dat werd georganiseerd...

9 januari 2019 Awards Wijn
Barrel uit Groningen bekroond tot Wine Bar of the Year 2018

Na meer dan 12.000 publieksstemmen en 15 onaangekondigde jurybezoeken werd vanmiddag op de Horecava de ‘Wine Bar of the Year 2018’ bekend gemaakt. De genomineerde wijnbars verzamelden zich rondom het 'Alles Over Wijnplein' waar zij te horen kregen dat Barrel uit Groningen zich W...

8 januari 2019 Economie Ondernemen
Horecaketens winnen terrein in straatbeeld

ABN AMRO verwacht dat de schaalvergroting in de horeca zich de komende jaren voortzet via de uitbreiding van ketens én overnames. Na een recordjaar in 2018 verwacht ABN AMRO dat het aantal overnames van eetzaken in 2019 boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. Verder breiden kete...

7 januari 2019 Achtergronden
Deliverect winnaar Horecava Innovation Award 2019

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2019 is Deliverect van de gelijknamige firma uit Gent. Deze slimme tool, gekoppeld aan het eigen kassasysteem, maakt een eind aan het woud van bonnenprinters, tablets en schermen in een horecakeuken van bezorgdiensten als Deliveroo en Thuisbezorgd, di...

7 januari 2019 Personeel KHN
Horecaondernemers liggen wakker van krappe arbeidsmarkt

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde vandaag – tijdens de start van de vakbeurs Horecava - de resultaten van een onderzoek onder bijna 1000 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2019. Uit de resultaten blijkt dat 72% van de ondernemers in de horeca vertrouwen heeft i...

7 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Alcohol schenken aan meerderjarigen. Dat mag (niet)

Vragen jouw medewerkers bij elke bestelling van een alcoholhoudende drank het legitimatiebewijs van de koper zodat zijn of haar leeftijd kan worden gecontroleerd? Waarschijnlijk niet. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een legitimatiebewijs te vragen. Toch is het als werkgever van belang om bewu...

7 januari 2019 Achtergronden KHN
Eerste landelijke open dag voor de horeca op 21 mei 2019

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte vandaag – tijdens de start van de vakbeurs Horecava – bekend dat zij samen met de Nationale Horecadag de eerste landelijke open dag organiseert voor de horeca. Doel is om er samen voor te zorgen dat zoveel mogelijk horecaondernemers op 21 mei 201...

5 januari 2019 Interview Longread
Interview Ruk en Pluk Amsterdam: "Verbouwen? En al die herinneringen dan?"

Waar geknoopte kleedjes op tafel liggen, waar de foto’s van overleden eigenaars en gasten de wanden sieren, waar de chips en bitterballen nog gratis weggegeven worden, daar voelt Amsterdam-Oost zich thuis. In café Ruk en Pluk aan de Linnaeusstraat komt jong en oud een biertje halen na h...

4 januari 2019 Horecava 2019
Horecava 2019: Van kerstboombier tot ‘vegan’ start-ups

De toekomst in de horeca-wereld is te vinden op de 63e editie van de Horecava. Nieuw dit jaar is het Start-upLAB, de springplank voor nieuwe ondernemers. Opvallend is de grote aandacht voor vegan en voedselverspilling. Een greep uit de vele innovaties die afval tegengaan: rookworst van damherten, sn...

4 januari 2019 Events Horecava 2019
Sterrenkoks koken op Horecava

Makro maakt onderdeel uit van de grootste vakbeurs van Nederland omdat de Horecava net als Makro de horeca naar een hoger plan wil tillen. Van 7 t/m 10 januari is de Horecava in de RAI Amsterdam. Makro zal zorgen voor versproducten in het pop-up restaurant en deelnemen aan het Horecava InnovationLAB...

3 januari 2019 Economie
Deliveroo rapporteert sterke groei in 2017

Deliveroo publiceert haar financiële resultaten over 2017. Een jaar waarin het food-techbedrijf in Nederland sterke groei en uitbreiding van haar diensten kende. Een groeiend aantal bezorgers kiest ervoor om met Deliveroo te werken, steeds meer restaurants melden zich aan op het platform. Be...

2 januari 2019 Wet- en regelgeving Interview Longread
Als horecaondernemer onverzekerd zonder NEN 3140?

Horecaondernemers lopen risico, net als iedere andere ondernemer. Risico’s kun je afdekken met verzekeringen, maar dan moet je wel de juiste verzekering afsluiten en goed kijken naar je eigen verantwoordelijkheid. Waar moeten horecaondernemers op letten bij het afsluiten van verzekeringen? ...

2 januari 2019 Economie
Groei voor leisure markt ondanks personeelstekort

De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers i...

1 januari 2019
Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

1 januari 2019 Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

28 december 2018 Opening
Crazy Pianos opent tijdelijke vestiging op De Pier in Scheveningen

Crazy Pianos en De Pier slaan de handen ineen en openen vanaf 5 januari 2019 een tijdelijke vestiging van het populaire entertainmentconcept op het Zuidereiland van De Pier. Crazy Pianos sluit vanaf 2 januari op de boulevard voor een verbouwing van twee maanden. Op initiatief van De Pier opent Cr...

27 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

21 december 2018 Achtergronden Wijn
Migraine door drinken van rode wijn

Ruim een derde van de migrainepatiënten wijst alcohol aan als veroorzaker van een hoofdpijnaanval. Met name rode wijn wordt door de getroffenen aangewezen als boosdoener. Onderzoekers van het LUMC concludeerden dit naar aanleiding van de uitkomsten van een vragenlijstonderzoek onder 2197 migrai...

20 december 2018 Café Achtergronden
Bekend muziekcafé Nijmegen staat te koop

In Nijmegen staat café club Trianon te koop of te huur, zo lazen we op de website indebuurt.nl. De populaire muziekkroeg in Nijmegen-Oost heeft volgens de eigenaar 'een nieuwe impuls nodig'. Hij hoopt op een opvolger die de muziektraditie in ere houdt. Succesvolle evenementen In...

20 december 2018 Interview Ondernemen Longread
Interview: De Drie Wijzen uit Oost openen 19 horecazaken in ruim 10 jaar

In het pand waar het allemaal begonnen is, Maxwell aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost, druppelen Piet van der Graaf, Jason Berg en Riad Farhat binnen. Een vaderlijke knuffel voor de gastheer, bezoekende gasten worden begroet met een lach, een stevige hand en een knipoog, de jassen gaan uit, koffi...

19 december 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

18 december 2018 Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

18 december 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

17 december 2018 Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

14 december 2018 Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

14 december 2018 F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

14 december 2018 Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

13 december 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

12 december 2018 Economie Achtergronden
Wordt Albert Heijn een horeca- en bezorgketen?

Albert Heijn zal 'een plek worden om iets te eten'. Dat zei Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, woensdag in Het Financieele Dagblad (FD). De winkels worden omgebouwd, zodat klassieke kruidenierswaren minder ruimte zullen krijgen. Het FD beroe...

12 december 2018 Bier Achtergronden
Bier uit soort Nespresso-apparaat voor thuisbrouwers

LG plaatste gisteren een persbericht in de newsroom. Het deed ons vermoeden dat het al 1 april was, maar dit is natuurlijk niet zo. LG kondigt namelijk aan dat het een bierbrouwmachine heeft ontwikkeld voor consumentengebruik. De machine werkt met capsules, heeft een fermentatie-algoritme en is zelf...

12 december 2018 Opening Culinair
Bar-bistro geopend in voormalig DE hoofdkantoor

Op 30 november opende Mr. Black and the White Ox dan eindelijk echt zijn deuren. Onder de rook van de Douwe Egberts fabriek, die altijd zo heerlijk naar vers gebrande koffie ruikt, bevindt zich dit nieuwe restaurant. Deze bar-bistro is de gehele dag geopend voor een ontbijt en een kop koffie tot een...

12 december 2018 Food trends
Food Trends 2019: we checkten onze glazen bol!

Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om de food trends voor 2019 eens op een rij te zetten. Welke ingrediënten zijn straks niet meer weg te denken uit de (professionele) keuken? Eén ding is zeker: we gaan minder vlees en zuivel nuttigen en transparantie over de herkomst van prod...

12 december 2018 Columns
Column: lef loont

Als ondernemer wil je natuurlijk bij de tijd blijven, zodat je je gasten kan blijven verrassen. Dus je bezoekt horecabeurzen, je leest de jaarlijkse trendrapporten en je maakt zo nu en dan een inspiratiebezoek aan een hippe stad. Om je heen kijkend kom je bijna om in de trends. De ene trend is no...

11 december 2018 trends
Premiumisatie, toegankelijkheid en bewust consumeren: dé trends van 2019

Diageo, wereldleider op het vlak van gedistilleerde dranken met een buitengewone portfolio waaronder de whisky's van Johnnie Walker, ziet voor 2019 drie grote trends. De eerste, premiumization, waarbij de consument voor het nuttigen van betaalbare luxe kiest. Deze trend werd al enkele jaren gele...

11 december 2018 Personalia Mensen KHN
Dirk Beljaarts algemeen directeur KHN

Dirk Beljaarts wordt de nieuwe algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij volgt Rob Bongenaar op, die op 1 oktober jl. afscheid nam. Beljaarts is vanaf 2014 General Manager van Novotel Amsterdam City en lid van het Landelijk Bestuur van KHN. Robèr Willemsen, voorzitter ...

11 december 2018 Economie KHN
KHN in actie tegen boete op tijdelijk werk

?Zo werkt het niet?. Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk, en werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, duurder. Seizoensarbeid of het opvange...

11 december 2018 Koffie & thee Advertorial
Wat serveer je bij de koffie en thee?

Koffie kent een lange geschiedenis. Het is ergens tussen 575 en 850 begonnen. Men vermoedt dat Keniaanse en Ethiopische stammen koffiebonen meenamen op hun weg naar Arabië. Daar ontdekten ze dat koffie niet alleen hielp tegen vermoeidheid, maar ook nog eens lekker smaakte. Tegenwoordig serveren...

10 december 2018
Alles over de cafébranche in de laatste editie van De CaféKrant

De laatse CaféKrant van 2018. En wat voor een! Twee rasechte Amsterdamse caféhouders vertellen alle ins- en outs over hun parel: Ruk en Pluk in Amsterdam-Oost. Waar de barkrukken nog rood zijn, er altijd slingers aan de muur hangen, de bitterballen worden uitgedeeld en overleden oud-ei...

10 december 2018 Café Achtergronden
Cafébezoeker overleden na geweldsincident

Een zestigjarige man is vrijdagavond overleden na een geweldsincident in café Bar Van Gogh in Nuenen, zo lezen we op de website van het Eindhovens Dagblad. Een inwoner van Nuenen (25) even later aangehouden in zijn eigen woning. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van de z...

7 december 2018 Opening Den Haag
Popocatepetl Den Haag wordt STAN&CO

Het Mexicaanse restaurant Popocatepetl Den Haag maakt op de huidige locatie aan het Buitenhof in Den Haag in 2019 plaats voor STAN&CO. De eigentijds ingerichte STAN&CO wordt een plek om te ontbijten, lunchen én dineren. “Op deze manier kan het prachtige pand aan het Buitenhof st...

7 december 2018 Awards Bier
Entree Huisbier van het Jaar 2018 bekend

Thuysfluiter (licht) van café Thuys in Amsterdam en Smoke House Eagle (zwaar) van Franks Smoke House, eveneens in Amsterdam, zijn door de jury verkozen tot Entree Huisbier van het Jaar. De jury vond de winnaars goed, maar mist overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwalitei...

7 december 2018 Columns Starten in de horeca
Audio-column: Verslavend Genieten

Monique van Gevelt schrijft al enige tijd columns voor onze website, waarbij ondernemen centraal staat. De horeca is immers een business die niet voor iedereen weggelegd is, en zeker niet op zakelijk vlak. Voor onze websites spreekt Monique ook audio-columns in. Dit keer met het onderwerp 'Ve...

6 december 2018 Amsterdam Opening
The Food Department haalt Amsterdamse horeca naar Magna Plaza

Jarenlang zaten de ramen dichtgeplakt. "Dat snap je toch niet?", gnuift Laurens van Rooijen. Al is het toekomstige The Food Department nog meer bouwplaats dan foodhal, het herwonnen uitzicht op de Nieuwe Kerk, de Nieuwezijds Voorburgwal en de Spuistraat is nu al onweerstaanbaar. Minstens z...

4 december 2018 Achtergronden
Een op zes Nederlanders schaamt zich voor tafelmanieren partner

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties....

3 december 2018 Awards Culinair
Meld je aan voor de Lekkerste Wedstrijden

Stichting De Lekkerste Wedstrijden organiseert in 2019 voor de 35e (!) keer vakwedstrijden voor de horeca. In die tijd heeft de stichting zich ontwikkeld tot een professionele organisatie die maar liefst 12 verschillende wedstrijden op het programma heeft staan voor allerlei verschillende discipline...

3 december 2018 Awards Achtergronden
Tapperij Tijdsloos is leukste voetbalkroeg van Nederland

Tapperij Tijdloos uit Papendrecht is de leukste voetbalkroeg van Nederland. Dat is live in het FOX Sports-programma ‘De Eretribune’ bekendgemaakt. FOX Sports-presentator Koert Westerman en Lars van Velsum (FC Afkicken) overhandigden de bijbehorende kampioensschaal. Mystery visit ...

30 november 2018 Opening
Lagunitas TapKabinet brengt Amerikaanse bieren en Amsterdammers samen

Eind van dit jaar opent in de Amsterdamse Pijp een bijzonder biercafé. Lagunitas TapKabinet wordt de huiskamer van bierminnend Amsterdam. Hier kun je naast bijzondere tapbieren en spannende speciaalbieren op fles terecht voor lunch en diner. De menukaart wordt een vernieuwende mix tussen klas...

30 november 2018 Bier Achtergronden
Hersenen merken niet dat bier alcoholvrij is

Bier zonder alcohol. Het wordt nog steeds omgeven door een zweem van lacherigheid en wantrouwen. Het zou niet zo lekker zijn als 'normaal' bier en velen drinken daarom maar cola als ze alcoholvrij willen stappen. Maar er is nieuws! Uit onderzoek blijkt dat je je van bier zonder alcohol net z...

29 november 2018 Wijn
Ronnie Brouwer geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op 28 november jl. heeft Ronnie Brouwer, Restaurantmanager/Sommelier bij Restaurant De Kromme Dissel* in Heelsum, een succesvolle Meesterproef SVH Wijnmeester afgelegd. Begin 2019 zal Ronnie Brouwer geïnaugureerd worden als 34ste SVH Wijnmeester van Nederland. Meesterproef De Meest...

29 november 2018 trends
Groei thuisbezorging eten en drinken zet zich onverminderd voort

FSIN blikt in nieuwe publicatie vooruit op deliverymarkt in 2025 Groei thuisbezorging eten en drinken zet zich onverminderd voort Delivery is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt. De bezorgmarkt groeit in 2018 wederom met dubbele cijfers en komt naar schatting uit op €3,2 m...

27 november 2018 Achtergronden Ondernemen
René Eijsink neemt gepersonaliseerd boek in ontvangst

Je hebt het misschien al gelezen... Het boek ‘Ondernemen in de restaurantsector’ is uit. Het staat vol nuttige statistieken en modellen. Onlangs nam René Eijsink - commercieel directeur bij Eijsink - het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Paul Sprakel, uitgever van Uitge...

27 november 2018 Economie Wet- en regelgeving Ondernemen
De restaurantsector: zakelijk denken vanuit liefde voor het vak

Hotelschool The Hague en Uitgeverij PS: bv presenteren vol trots het boek ‘Ondernemen in de restaurantsector’. Het eerste exemplaar werd door Jeroen Oskam (Directeur Research Centre bij Hotelschool The Hague, links op de foto) overhandigd aan chef-kok Joris Bijdendijk in de keuken van RI...

27 november 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een beschonken horeca-exploitant kan de DHW-vergunning verliezen

Toen op 16 juli 2018 om 01:45 uur drie politieagenten een Puttens café binnenkwamen, was het voor de horeca-exploitant even schrikken. Normaal gesproken zijn voor sluitingstijd (01:00 uur) de laatste gasten de deur uit en wordt er schoongemaakt, maar deze avond was de ‘sluitborrel&rsquo...

23 november 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN ondertekent Preventieakkoord: Rookruimten pas vanaf 1 juli 2022 verboden

In oktober liet KHN-voorzitter Robèr Willemsen het al doorschemeren, vandaag wordt het officieel bekrachtigd. De rookruimtes in de horeca mogen tot 1 juli 2022 open blijven. Dat staat in het het Nationaal Preventie-akkoord. In dit akkoord staan maatregelen die een groot aantal partijen gaa...

22 november 2018 Awards
Yukio Motohashi is de beste praktijkopleider van Nederland

Tijdens het Ambassadeursgala mbo op 19 november jl. hebben minister van PCW Ingrid van Engelshoven en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof de beste praktijkopleider van Nederland 2018 bekend gemaakt. Leermeester Yukio Motohashi van Café Brasserie Dudok in Rotterdam nam deze prijs afgelop...

22 november 2018 Achtergronden
Overname Van Hessen is rond

Per 1 oktober 2018 is Van Hessen, leverancier van automatiseringssystemen voor de horeca, overgenomen door Ronnie Hinrichs. Ruud Clements zal voorlopig nog werkzaam blijven binnen Van Hessen om zorg te dragen voor een degelijke overdracht. Ruud Clements staat al meer dan 30 jaar aan het roer van ...

21 november 2018 Opening
Kop van Oost officieel geopend

Bar-restaurant De Kop van Oost heeft officieel haar deuren geopend. Deze nieuwe hotspot in Amsterdam Oost heeft een spraakmakend interieur, een fantastisch terras met uitzicht op het water en de molen van Brouwerij ’t IJ en een menukaart vol klassiekers met een twist. De Kop van Oost is ee...

21 november 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank...

20 november 2018 Wet- en regelgeving Columns
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette...

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: