Ontslag, kom goed beslagen ten ijs…

16 juli 2020 | redactie
Ontslag, kom goed beslagen ten ijs…<

Veel ondernemers (ook in de horeca) hebben last van de negatieve effecten die gepaard gaan COVID-19 / ‘Corona’. Wellicht dat een NOW-regeling tijdelijke verlichting heeft gebracht, op de langere termijn zal die geen soelaas bieden. Precies de reden waarom een ontslaggolf wordt verwacht…

Hierbij een korte uiteenzetting over hoe een ontslagtraject in zijn werk kan gaan, bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

1. De minnelijke regeling

Als een werkgever (of werknemer) een arbeidsovereenkomst wil beëindigen, kan je uiteraard met elkaar om tafel gaan zitten om de voorwaarden in goed onderling overleg samen af te stemmen. Een beetje rekening houden met de wederzijdse belangen kan in de regel geen kwaad…

Samen bepaal je een einddatum, kijkt naar eventuele openstaande vakantiedagen, en regelt wellicht wat over post-contractuele bedingen zoals een concurrentie/relatiebeding. Na de einddatum volgt een correcte eindafrekening en partijen zijn op een prima manier uit elkaar gegaan. Als je een eventueel beroep op een WW-uitkering wilt waarborgen, dan kan een juridische check geen kwaad.

2. De procedure

Wanneer een werknemer niet wil meewerken aan de door een werkgever gewenste beëindiging van het dienstverband, dan rest voor de werkgever een procedure, namelijk de weg naar het UWV of de kantonrechter.

De weg via het UWV gaat op in de gevallen dat er sprake is van: i) bedrijfseconomisch ontslag of ii) ontslag i.v.m. langdurige (2 jaar of langer) arbeidsongeschiktheid. Het doel van een procedure bij het UWV is het verkrijgen van een ontslagvergunning, waarmee de werkgever de arbeidsovereenkomst kan opzeggen. Wist je trouwens dat een werknemer geen vergunning nodig heeft om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te kunnen opzeggen?  Zowel werkgevers als werknemer moeten wel de juiste opzegtermijn in acht nemen!

De overige gevallen (dus geen ontslag om bedrijfseconomische reden of langdurige ziekte) lopen via de kantonrechter. Een werkgever kan de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hoe zo’n procedure verloopt zal ik in de volgende bijdrage behandelen.

Tot slot, vergeet bij ontslag de bepalingen in een CAO niet, waarin vast en zeker ook iets staat genoemd over de wettelijke transitievergoeding.

Ontslag, bij twijfel, begeef je niet op glad ijs en win tijdig advies in!

Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen (advocaat | specialist arbeidsrecht) en oprichter van MRM Advocatuur, www.mrmadvocatuur.nl
Advies of hulp bij arbeidsrechtelijke kwesties? Neem eens contact op voor een gratis eerste afspraak: T: 030 – 2819700 E: maarten@mrmadvocatuur.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: