Ongewenst gedrag, en dan?

21 december 2016 | Maarten van Opijnen

Het roken van een joint onder werktijd, werken onder invloed van alcohol, controversiële uitingen op social media of onwenselijk gedrag naar collega’s of gasten. Werkgevers worden met regelmaat geconfronteerd met minder wenselijke gedragingen van werknemers. Hoe daar mee om te gaan? Aan de hand van een sprekend voorbeeld geef ik wat handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Onlangs lag bijzonder geval ter beoordeling aan de kantonrechter. Een horecamedewerker die onder werktijd een joint had gerookt. In het regelement bij de arbeidsovereenkomst van de blowende werknemer staat onder meer:

‘Het bij zich hebben, nuttigen, gebruiken of tot zich nemen van enigerlei verdovende middelen tijdens werkzaamheden is ten strengste verboden. Overtreding wordt onmiddellijk en zonder aanzien des persoons aan justitie gerapporteerd en kan ontslag op staande voet tot gevolg hebben.’
 
Op grond van de overtreding van dit artikel wordt de werknemer ontslagen op staande voet. De werknemer kan zich daar niet in vinden. De kantonrechter weegt af dat als juist is dat werknemer een joint rookte tijdens werktijd, dit dan niet noodzakelijkerwijs leidt tot ontslag op staande voet. Dit volgt immers uit de tekst van het reglement van werkgever, ik verwijs naar het hiervoor dik gedrukte woord ‘kan’.
 
De werkgever heeft volgens de kantonrechter in dit geval onvoldoende uitgelegd waarom het gedrag van werknemer tot de keuze voor ontslag op staande voet en niet tot een minder vergaande maatregel heeft geleid. Het ontslag op staande voet is immers de meest verregaande sanctie in het Nederlandse arbeidsrecht. Op de vraag van de rechter wat dan wel de onderbouwing van de keuze is geweest, heeft werkgever verwezen naar het feit dat werk onder invloed van een joint ongewenst is en niet getolereerd kan worden. Dat is echter een motivering voor het opnemen van een verbod in het reglement, maar verklaart nog niet dat in dit geval de keuze voor ontslag op staande voet is gemaakt. Andere omstandigheden die deze keuze kunnen verklaren zijn gesteld noch gebleken. Het tegendeel is eerder het geval, nu de werknemer kennelijk de werkplek had verlaten om een broodje te eten en hij zich dus niet op de werkplek bevond. De kantonrechter vernietigt het ontslag op staande voet.

Wat had die werkgever wel moeten doen? Allereerst is een goed personeelshandboek en/of bedrijfsreglement een must. Een werkgever dient daarnaast eenduidig te handhaven; maak geen uitzonderingen. Met voornoemde ingrediënten kan ongewenst gedrag worden aangepakt. 

Deze bijdrage is van Maarten van Opijnen, advocaat | specialist arbeidsrecht bij MRM Advocatuur - www.mrmadvocatuur.nl | maarten@mrmadvocatuur.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: