Je goed recht: De donut-casus

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

In januari 2017 is een supermarktmedewerker op staande voet ontslagen voor het zonder toestemming toe-eigenen en eten van een donut. Supermarkt Deen, de werkgever, verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege overtreding van de huisregels. Er is sprake van zodanig verwijtbaar gedrag dat de deze niet meer kan voortduren.

Vaststaat dat de werknemer in het magazijn van Deen een hap heeft genomen uit een donut die aan supermarkt toebehoorde. Omdat de houdbaarheidsdatum van de donut was verstreken, zou deze aan het einde van de dag worden weggegooid. Werknemer heeft een hap genomen uit de donut en in de vuilniscontainer gedaan.

Door dit te doen heeft de werknemer haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst en de huisregels van Deen geschonden. Medewerkers van Deen mogen zich geen artikelen toe-eigenen die bestemd zijn om te worden weggegooid. De supermarkt merkt dit aan als diefstal. Deen stelt terecht dat de onderneming er groot belang bij heeft om haar huisregels strikt toe te passen en te handhaven, om diefstal en fraude door eigen medewerkers te voorkomen.

De kantonrechter is het hier met Deen eens dat dit ook geldt voor ‘bagatel-delicten’. Dat is het toe-eigenen of stelen door een medewerker van producten met een geringe of verwaarloosbare waarde.

Toch is in dit geval ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd, gelet op de persoonlijke en financiële gevolgen voor de werknemer. Het is aannemelijk dat de werknemer door het ontslag zal zijn aangewezen op een bijstandsuitkering gezien haar inkomenssituatie en haar positie als alleenstaande ouder. Ook wordt de lange tijd dat de medewerker is ingezet als arbeidskracht meegewogen in het besluit, al is haar functioneren niet altijd vlekkeloos geweest.

Het ontslag op staande voet wordt vernietigd. De kantonrechter vind wel dat er een redelijke grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er sprake is van verwijtbaar handelen van de werknemer. De arbeidsovereenkomst is ontbonden op 1 april 2017, onder toekenning van een transitievergoeding. Deen dient daarnaast het salaris tot die tijd door te betalen.

Maarten van Opijnen,

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Meer informatie of advies?

Neem vrijblijvend contact op via: maarten@mrmadvocatuur.nl of 030-2819700

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: