Heeft een werknemer recht op fooi?

5 april 2016 |
Heeft een werknemer recht op fooi?<

Volgens het etymologisch woordenboek van Van Dale is fooi van oorsprong drinkgeld, later afscheidsgeschenk. In de horeca is
het min of meer gebruikelijk om een fooi te geven. Het Gerechtshof Amsterdam heeft zich vrij recent uitgelaten over de aanspraak van een werknemer op (een deel van de) fooi. Heeft hij daar recht op?

Meer uren gedraaid
Het betreft een barmedewerker met een geschil over de financiële afwikkeling van zijn dienstverband. Hij stelt meer uren te hebben gewerkt dan - contractueel - overeengekomen. Het Hof oordeelde dat de werkgever onvoldoende heeft bestreden dat de barmedewerker meer uren heeft gemaakt dan overeengekomen, zodat het gevorderde aantal uren vast komt te staan. De werkgever voert nog aan dat er geen opdracht is gegeven tot het maken van extra uren en dat daarover geen overeenstemming is bereikt. Dit verweer strookt niet met een eerdere toezegging van de werkgever dat gewerkte uren zullen worden afgerekend. De barmedewerker maakt naast salaris ook aanspraak op 590 euro aan fooi, hetgeen neerkomt op 2,50 euro per gewerkt uur. Dit bedrag is volgens de barmedewerker gebaseerd op ervaringen uit het verleden omtrent de opbrengst van fooien. De werkgever kan zich niet vinden in de toewijzing van een bedrag aan fooi. De werkgever voert aan dat zij jegens haar medewerkers geen aanspraak maakt op afdracht van ontvangen fooien - de fooienpot wordt volgens haar door de manager volgens een fair systeem onder de medewerkers verdeeld-, zodat uitgesloten is dat medewerkers een aanspraak op fooi op de werkgever hebben.

Goed werkgever
Het Hof overweegt dat de werkgever als ‘goed werkgever’ is gehouden in het kader van de afwikkeling van het dienstverband het deel van de fooienpot dat voor werknemer bestemd zou zijn, uit te keren. De werkgever heeft de schatting (2,50 euro per uur gemiddeld) onvoldoende bestreden, waardoor na afweging/berekening 576 euro aan fooi is toegekend. De werkgever diende overigens ook het vakantiegeld en opgebouwde, maar niet genoten, vakantiedagen, over de ‘meeruren’ uit te betalen.

Heeft een werknemer recht op fooi? Onder bepaalde omstandigheden wel! Tip: voorkom dit soort vorderingen en draag zorg voor een helder fooienreglement.

Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen, advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Meer informatie of advies? Neem vrijblijvend contact op: "maarten@zonadvocaten.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Café
Drachtster Kafee 8 uitgeroepen tot het Café van het jaar 2020 

Het Drachtster café Kafee 8 is maandag 20 januari 2020 uitgeroepen tot het Café van het jaar 2020. De uitreiking was in Studio’s Aalsmeer. Eind vorig jaar was het café al uitgeroepen tot beste café van Smallingerland en Friesland, daar kwam maandag de landelijke pri...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier Rotterdam
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek. Gemeente Rot...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Ondernemen
Mis geen extra omzet: download de HorecaMarketingKalender

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2020 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: